Nachbil-syrah: a természetes erő három arca

2014. január 20. 09:51

A Johann és Edgar Brutler által irányított krasznabélteki Nachbil Pincészet filozófiája egyszerű, könnyen átlátható, mégis talán a legnehezebben kivitelezhető műfaj, amit borász képviselhet. A pincészet csúcsvöröse a syrah. A cél itt is a természetesség, annak jó és rossz tulajdonságaival együtt, és persze az elegancia, az egyensúly.

2014. január 20. 09:51
Kuti Vilmos

Mint azt a krasznabélteki pincét és borait bemutató riportunkban megírtuk: Johann Brutlerék csúcsborukban is a termőföld, valamint a syrah mélységét, komplexitását mutatják meg, a természetesség pedig ott van mindegyik tételben, egytől-egyig különböző karakterűek, nem lett egy séma sem erőltetve, ez nem a kiszámíthatóságról szól. 

A szűretlen syrah-t csak kiemelkedő években segítik világra.

Hektáronként hatezer tőke, a komoly minőség érdekében jócskán visszafogott tőketerheléssel, átlagban két tőkéről jön le egy palack bor alapanyaga. Napi háromszori csömöszölés. A nagy borok, mint a syrah is, másodtöltésű barrique hordóban érlelődnek, hogy a gyümölcsösséget véletlenül se írja felül a fahatás. Ha valóban hibátlan, tartalmas alapanyagot vittek be a pincébe, akkor már egy év után is palackokba töltik szűretlenül, majd további pinceérlelés következik.

*

Nachbil syrah szűretlen 2008

Megjelenésében mélybíbor szín téglás széli színekkel, messze az átláthatatlanságtól.  Illatában mély, egyre nyíló koncentráltság, bors, húsosság, fűszerek, érett szilvás, édeskés gyümölcsösség. Szájban kerek és húsos, nagyon jól beépült tanninnal, az ízek rengeteg rétegével, földesség, érett kékbogyósok, gyógynövények és a tekintélyes beltartalom mellett, még mindig friss savak. Szépen összeérett, nagy bor, jelentős tartalékokkal.

Nachbil syrah szűretlen 2009

Nagyon mély színintenzitás, lilába játszó mélyrubin színekkel. A pohárba szagolva dohány, ásványos, sós jelleg, érett kandírozott gyümölcsök, olívabogyó, nagyon összetett illatkomponensekkel van dolgunk. Kóstolva hihetetlen energiák vannak a borban, nagy beltartalom mellett feszes szerkezet, szép egyensúlyú, lendületes, már-már összeérett, de még pályája elején van. Ízét leginkább a jól beérett szilva, és a feketeolíva jellemzik, zöldfűszerekkel kiegészítve. Lecsengésében étcsokoládé és borsosság. Nagyon hosszú korty.

Nachbil syrah szűretlen 2011

Meglepő színvilág, bíbor, fiatalos, kékes árnyalatokkal, téglás széli színekkel. Illatában gyorsan nyílik, nagy koncentrációban jön a friss gyümölcsök kavalkádja, piros ribizli, málna, eper, fűszeresség, földesség és fahéj. Ízében a nagy beltartalom mellett tudja hozni az illatban tapasztalt frissességet, ropogós gyümölcsösséget és a finom fűszereket, lendületes és hosszú eltarthatóságot biztosító savszerkezettel. Még nem állt össze teljesen, de nagy bor lesz belőle. A fajta egy különleges arcát mutatja.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!