Szőlő takarása lovakkal, hajna nanaj nanajjaj

2014. január 03. 11:53

Milyen nemzet a magyar? Lovas? Mulatós? Boros? Ha csak az egyik is igaz, akkor a mulatós zenére lovakkal szőlőt művelő zalai gazdákról készült videónál többet nem kívánhat magyar szem és fül.

2014. január 03. 11:53

Ha szép az idő és jó a zene, máris könnyebben megy a zöldmunka! Zalában mindig is tudták, hogyan kell élvezetet találni az élet legegyszerűbb dolgaiban: egy jókedvű zalabéri szőlősgazda most meg is osztja az internettel a titkot.

Példaértékűen megszerkesztett alkotásra bukkantunk a YouTube-on. A Szőlő takarása lovakkal című rövidfilm tizenegy percben mutatja be, milyen az, amikor ló és ember együttes erővel készíti fel a szőlőt a fagyokra. A film követi a hármas tagolás elvét: az elején szemléletesen bemutatja a munkaeszközöket (bevezetés), ezt követően mulatós slágerekre felszántják az egész hegyoldalt (tárgyalás), majd a végén Tarr Bélát is megidézve egy hosszú snittben egyszerűen kisétálnak a képből (befejezés).

A rövidfilm persze nem csupán képi világa, hanem zenéje miatt is minimum elismerést érdemel. Olyan mulatós slágerek csendülnek fel benne, mint a Vettem a piacon egy szájkosarat, a Falu végén, a Zsebkendőm négy sarka. Ezek után egy emberként követeljük, hogy a bor fejtéséről és derítéséről is készüljön legalább egy ilyen alkotás!

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vero1_
2014. január 04. 15:49
olyan keskeny a sortáv a legtöbb helyen, hogy csak lóval fér be a sorok közé. vlsz öreg tőkés szőlő minden második sorát kivágták és felemelték kordonra. kényszerű romantika.
vero1_
2014. január 04. 09:59
csak az első 2-3 éveben takarják a fiatal egyedet, ún. "csirkézéssel", de az nem így történik. utána már csak elvétve fagy ki, az meg védhetetlen.
RAMBO
2014. január 03. 20:04
Szerintem inkább azt próbáljuk megtudni, hogy miként készít fel egy magyasművelésű szőlőt a tövére szántás bármi ellen. Mert régen, fejművelés esetén ennek volt értelme. De amikor a tőkefej egy méter magasan van, ott a beszántás okafogyottá válik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!