Kína mégsem vet ki vámot az európai borokra

2014. március 26. 10:20

Kína befejezi a tavaly nyáron indított vizsgálatát azzal kapcsolatban, hogy vámot vessen ki az európai borokra. A franciák már nagyon várták a döntést, hiszen a harmadik legnagyobb exportpiacukat veszthették volna el.

2014. március 26. 10:20

Lezárultak a kínai és az európai boripar képviselői közötti egyeztetések: Kína befejezi az európai borokkal kapcsolatos dömping– és szubvenció-ellenes vizsgálatát, amelyet tavaly nyár közepén indított – jelentette be a kínai kereskedelmi miniszter pénteken Pekingben. Ahogy arról korábban a Mandiner.bor is beszámolt, Kína a vizsgálatot azért indította, mert Brüsszelben a kínai napelemekre büntető importvámok kivetését helyezték kilátásba. Az ügyben később mindkét fél számára kielégítő megállapodás született, amit azóta is a viták rendezésének jó példájaként emlegetnek mindkét oldalon.

Kao Hu-cseng kereskedelmi miniszter a tárca honlapján közzétett nyilatkozatában a párbeszéd és a konzultációk sikerének nevezte a kereskedelmi súrlódások megoldását. Részleteket egyelőre nem ismertetett, de annyi kiderült, hogy a jövőbeni együttműködés a műszaki és marketing területek mellett a továbbképzést is érinteni fogja.

A franciák már várták a döntést

A hírt elsősorban már Franciaországban várták nagyon, és számítottak arra, hogy Hszi Csin-ping elnök közelgő – Párizst is érintő – európai látogatása előtt sikerül a nézeteltéréseket kölcsönös kompromisszumokkal véglegesen rendezni. Tavaly november óta hat tárgyalási fordulót tartottak az ügyben. A franciáknak nagyon fontos a kínai piac, hiszen Kína 430 millió liter bort importált 2012-ben, aminek kétharmadát az EU-ból szerezte be. Ebből a franciáknak 170 millió liter bor jutott, ami a teljes kínai borimport közel negyven százaléka. Kína Franciaország harmadik legnagyobb exportpiaca a borok és égetett szeszesitalok értékesítése terén.

A kínai borkínálat jó 70 százalékát a belföldi termelés adja, míg 30 százalékot tesz ki az import, ennek nagyjából fele érkezik Európából. A magyar borexportnak tíz százaléka irányul az unión kívüli országokba, 2012-ben a magyar agrártermékek Kínába irányuló exportjában viszont a borok jelentették a legnagyobb tételt, 3,2 millió euró értékben.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!