Már kapható a 2015-ös Bogyólé

2015. október 22. 13:26

Szerdán palackozta le a villányi Vylyan Pincészet az újborát, a 2015-ös Bogyólét, ami idén 90 százalékban zweigeltből, 10 százalékban portugieserből készült. Az idén is tipikus újboros karakterű bor címkéjét idén Mezei Evelin tervezte.

2015. október 22. 13:26

A villányi borvidéken dolgozó Vylyan Pincészet a Facebookon közölte: szerdán lepalackozták a 2015-ös évjárat újborát, a 90 százalékban zweigeltből, 10 százalékban portugieserből készült Bogyólét. „Bogyólé vérvonalunkhoz hűen a 2015-ös évjárat első bora is azt a tipikus újboros karaktert hozza, amiért szeretjük: zamatos, élénk, vidám, kirobbanóan gyümölcsös: telis tele piros bogyósok, a puncs, s a banán üde illatával, zamatával. Itatja magát és jókedvre derít” – írja róla a boradatlapon a pincészet.

A Vylyan a Bogyóléhez használt újbor-technológiát is megosztja a fogyasztókkal. Eszerint a frissen szedett, egész, sértetlen fürtöket széndioxid-köpeny alá helyezik, ahol a hőmérsékletet végig 22-29 fok között tartják. A fürtökben az oxigéntől teljesen elzárva, a bogyókon belül indult be a speciális erjedés, amely idén öt napig tartott. Az alkoholos erjedés a préselést követően fejeződött be, majd az almasav-bontás is hamar végbement. A friss bort gyors derítés és hidegkezelés után palackozták, tudjuk meg.

A Bogyólé nemcsak a borkészítési technológia és a debütálás korai dátuma miatt izgalmas, hanem az évjáratonként változó címkéjére kiírt művészeti pályázat miatt is: idén Mezei Evelin, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának első éves hallgatója tervezhette meg a Vylyan újborának külsejét.

A bor a pincészetnél és a Veritas borkereskedésnél már kapható.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!