Nagy várakozások 2015-től

2015. október 02. 10:05

Mi nagyon nagy várakozásokkal tekintünk a 2015-ös évjáratra. Ha a borászati folyamatokban nem vétünk hibákat, tiszta, tartalmas és komplex borok születésére van lehetőség – írta Imre Ádám és Hofmann Tibor, az etyeki Szépvölgyön ÁT pincészet tulajdonosai a Mandiner.bornak küldött szüreti beszámolójában.

2015. október 02. 10:05
Szépvölgyön ÁT

„A tavalyi mostoha időjárás után idén nem igazán lehet okuk panaszra a szőlősgazdáknak és borászoknak. Volt egy félelem, hogy a tavalyi év komoly kórokozó terhelése után a rengeteg áttelelő képlet idén is okozhat zavarokat, főleg ha csapadékos tavasz következik. Szerencsére a tél hozott elég hideget megfelelő időtartamban, amikor Etyeken például -14 -16 fokos éjszakai fagyokat lehetett mérni, ami után tudni lehetett, hogy nem kell az átlagosnál nagyobb kórokozó terheléstől tartani. A vegetációs időszak egészen kiegyenlítetten zajlott időjárás tekintetében, csapadék és meleg is volt megfelelő mértékben. Egyedül a júliusban és augusztus első felében bekövetkező huzamosabb ideig tartó extrém hőség volt az, ami megviselte a szőlőt, ebben az időszakban leállt az asszimiláció és a növények pusztán a túlélésre hajtottak. 

Ennek eredményeképpen augusztus végén csak a nagyon-nagyon korai fajtákat lehetett szedni, a legtöbb szőlő még alacsony mustfokokat és pH-kat mutatott. Majd augusztus utolsó hetében és szeptember legelején hihetetlen sprintbe kezdtek a növények és egy-egy hét alatt óriási ugrásokat lehetett mérni a cukorfokokban. Ekkor attól kezdtünk félni, hogy minden fajta egyszerre fog beérni és ez fogja logisztikai kihívások elé állítani a pincéket, nem lehet majd mindent ideális időben szedni és feldolgozni. Aztán jött egy lehűlés, ami szerencsére nem járt drámai mennyiségű csapadékkal és ez gyakorlatilag óriási segítséget jelentett, mert lehetőséget adott az éréssel párhuzamos szüretre a legtöbb fajta esetén. 

A végeredményre úgy gondoljuk nem lehet panasz, sem a minőséget, sem a mennyiséget tekintve. Aki jó időben elkapta a szüretet, szép savú, jó cukrú, érett alapanyagot szedhetett. Minden esély megvan rá, hogy 2015-ből kiváló tételek szülessenek és kerülhessenek a polcokra. Mi nagyon nagy várakozásokkal tekintünk a 2015-ös évjáratra, most lehetőségünk lesz olyan borokat készíteni, melyeknél csak rajtunk múlik, mit tudunk kihozni az alapanyagból. Ha a borászati folyamatokban nem vétünk hibákat, tiszta, tartalmas és komplex borok születésére van lehetőség!

Ahogy eddig, most sem volt célunk a túlérés, stílusunkban továbbra is el akarjuk kerülni a túlzottan alkoholos, túl robusztus borokat, sokkal inkább az eleganciára hajtunk, illetve hogy emellett legyenek szájbetöltőek és vibrálóak a borok! Nem akarunk nagy farú, nagy testű, de nem jól iható borokat készíteni! Talán nem nagyképűség azt mondani, hogy inkább a német stílus, amit a magunk számára követendőnek és inspirálónak tartunk. Idén először dolgozunk fel királyleánykát, nagyon kíváncsiak vagyunk, milyen bort tudunk ebből a fajtából készíteni! Van egy kísérletünk is, egy hordónyi szürkebarátot héjon hagytunk és úgy erjesztettük ki. Világos piros, inkább rozé felé hajló színt kaptunk, itt is nagy várakozással tekintünk afelé, hogy mit lehet ezzel az eljárással kinyerni a fajtából. Idén lehet, hogy megint kicsit változtatunk kedvenc házasításunk, a ZöldSárga összetételén és arányain, de erről még nagyon korai beszélni... Szóval sok az izgalom a házunk táján, nagy örömmel és szeretettel készülnek a borok, reméljük a saját és a fogyasztóink legnagyobb megelégedésére!

Hajrá 2015!”

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!