Algoritmus írhatja a politikusok beszédeit

2016. január 25. 16:00

Nyelvi valószínűségi módszereket használó algoritmus amerikai kongresszusi beszédeket elemezve jön rá, hogyan írja meg a sajátját.

2016. január 25. 16:00

A Massachusetts Egyetemen (Amherst) valódi politikusbeszédekhez hasonlók írását tanuló mesterségesintelligencia-megoldást fejlesztenek. Közel 4 ezer kongresszusi beszéd, vita részleteit tartalmazó adatbázist használnak hozzá, az algoritmus azon tanul, és próbálja elkészíteni a sajátját.

A kutatók pártok és aszerint csoportosították a beszédeket, hogy a felvetett téma mellett vagy ellen foglaltak állást. Ezt követően kidolgoztak egy az n gramm valószínűségi nyelvi modellen, megközelítésen alapuló rendszert, amelyben a sorozatok n számú szavakból vagy mondatokból állnak.

A szövegeket beszédrészek szerint elemezték – minden egyes szót és kifejezést nyelvtani szerep alapján címkéztek, mielőtt az úgynevezett „6 grammot” tanulmányozták. A 6 gramm arra vonatkozik, hogy ha megadunk öt szót vagy kifejezést, milyen valószínűséggel következhet utánuk x vagy y szó, kifejezés.

Az egyik kutató, Valentin Kassarnig szerint a technikával nagyon gyorsan meghatározható az előző ötöt következő hatodik szó, akárcsak az összes lehetőség valószínűsége.

A szövegíró program speciális beszédkategóriát keresve nézi át a „6 gramm” adatbázist, és a szónoklatok elején használt teljes 5 grammos sorokat találva, véletlenszerűen kiválasztja közülük az egyiket, majd elkezdi írni a saját beszédét.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!