Tíz százalék bővülést hozhat a digitalizáció az agráriumban

2016. június 30. 14:45

Varga Péter, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) Agrárinformatikai munkacsoportjának vezetője szerint az agrárágazat informatikai fejlesztéséből származó gazdasági előnyök jelenleg kihasználatlanok, miközben az informatikai eszközök, megoldások, alkalmazások és szolgáltatások rendelkezésre állnak.

2016. június 30. 14:45

300 milliárddal nőhetne az agrárium teljesítménye az IVSZ Agrárinformatikai munkacsoportjának vezetője szerint, ehhez mindössze a digitalizáció előnyeit kéne kihasználni az ágazatban, ahol a feltételek rendelkezésre állnak. „Az agrárágazat informatikai fejlesztéséből származó gazdasági előnyök jelenleg kihasználatlanok, miközben az informatikai eszközök, megoldások, alkalmazások és szolgáltatások rendelkezésre állnak. A korábban foganatosított fejlesztések és eszközök nem működnek hatékonyan, legtöbb helyen üzemi és termékpálya szinten sincs integrált rendszer, amelyek által a digitális lehetőségeket optimálisan tudná használni az ágazat” – mondta el Varga Péter, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) Agrárinformatikai munkacsoportjának vezetője.

Spórolni például a munkagépek okosításával, automata kormányzásával lehet. „Ha már a teljes gépsor intelligens és az adott parcellában négyzetméter pontosan adatbázisba gyűjtjük a kijuttatott vetőmag, műtrágya, növényvédőszer mennyiségét, valamint a betakarítás adatait a harmadik évtől a megtakarítás a 40-50 euro/hektárt is elérheti. Amennyiben pedig az üzem szintjén gyűjtjük az adatokat és hozzájutunk az időjárás, növényvédelem adataihoz, információihoz, a megtakarítás elérheti a 80 euro/hektár szintet” – mondta Varga, aki szerint probléma a meglévő szakemberek hozzáállása, illetve a munkaerőhiány: szerinte háromezer informatikát és a mezőgazdasági folyamatokat egyaránt ismerő szakember hiányzik.

A digitalizáció előnyeinek kihasználására nyújthat megoldást a Digitális Agrár Stratégia, amelyet az IVSZ a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) közreműködésével készített el, és itt olvasható is.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!