Feloldották az árstopot Szerbiában: a tejkereskedő-lobbi elérte a célját

2022. október 11. 15:00

A tej árstopját feloldották, felemelték a kristálycukor árát, és még ki tudja mi várható.

2022. október 11. 15:00
null

Hetekkel azután, hogy a szerbiai boltok polcain egyáltalán nem vagy csak elvétve lehetett tejet találni, és voltak olyan „vészjóslók”, akik azt állították, hogy csupán a kereskedők mesterkedéséről lehet szó, akik a tej befagyasztott árának feloldására várnak, a szerb kormány október 1-jével feloldotta az árstopot. Mostantól a 2,8 százalékos zsírtartalmú tej literéért már kérhetnek 128,99 dinárnál (1,09 eurónál/460 Ft) is többet.

Az árlimit ugyanis ezzel a kormányrendelettel megszűnt.

Bár a tej árát ezek után a piaci igények határozzák meg, a rendelet továbbra is korlátozza a kereskedelmi árrést. Sajtóinformációk szerint ugyanis az nem haladhatja meg ezek után sem a 10 százalékot függetlenül a tej zsírtartalmától, illetve attól, hogy friss vagy tartós tejről van szó. Igaz szeptember elején a tartós tej esetében a kereskedelmi árrést a korábbi 12 százalékról 5-re csökkentette a kormány.

A tej és tejtermékek kiszállítási tilalma október 31-ig továbbra is él.

Ez alól mentesül a kiszállítás a Nyitott Balkán (Open Balkan) országaiba, vagyis Észak-Macedóniába és Albánia, vagyis ezekre a területekre a tejgyárak és a kereskedők ezek után is leszállítják a szerződött mennyiségeket.

A kormány ugyanakkor nem csak a tej áráról döntött, hanem megemelte a kristálycukor árát is. Az eddigi 102,99 dinár (0,87 euró helyett) most legfeljebb 109,99 dinárt (0,93 eurót) kérhetnek a kiskereskedésekben a kristálycukor kilogrammjáért. Drágul a friss csirkehús is, ugyanis az eddigi 299,99 dinár (2,55 euró) megengedett kiskereskedelmi árát 319 dinárban (2,71 euróban) szabták meg.

A szerb kormány döntését azzal magyarázta, hogy a kristálycukor előállítása az inputok és az energia drágulása miatt jelentősen többe kerül. Rámutattak ugyanakkor arra is, attól tartanak, ha ezt a lépést nem tették volna meg, szűkítették volna a termelők mozgásterét. Most felkészülhetnek a közelgő vetésekre, és elkerülhető lehet annak lehetősége, hogy a gazdák az alacsony ár miatt a cukorrépa-ültetvények csökkentése mellett döntsenek, ami veszélybe sodorná a hazai igények ellátottságát.

A csirkehús drágítását szintén az állati takarmány drágulásával magyarázták.

Az alapélelmiszerek árkorrekciójáról szóló rendelet az étolajra, lisztre és a sertéshúsra továbbra is változatlan. Ám  mivel ezek esetében is megmutatkozik az energia árának jelentős növekedése, az inputanyagok és a takarmány drágulása - a napokban meghozott kormányrendelet fényében -  csak idő kérdése, hogy hasonló indokkal ezeknek az élelmiszereknek az ára is megemelkedik.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fraktoaster
2022. október 12. 13:32
Én mindig találok 2,8%-os tejet 400 alatt is. A szupermarketekben a 4-5 féle tej márkából az egyik mindig akciós.
Sanyikám
2022. október 12. 01:04
?
Sanyikám
2022. október 12. 01:02
Mifelénk a 2,8-as tej 450 felett van már elég régóta! Az UHT-ék vannak 400 alatt....
kirishitan
2022. október 11. 22:43
Elég baj mindez!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!