Drágáljuk a sajtokat, pedig az is csoda, hogy még működik a tejipar

2022. november 20. 07:06

Ha a holland tejiparban tüsszentenek, a magyar gazdák is megfáznak – szokták mondani a szakmában. De miért ekkora a hazai tejipar kitettsége, meddig tarthat a tejtermékek brutális áremelkedése, és miért jön most kifejezetten rosszul, hogy zöld megfontolásokból folyamatosan szorítják vissza a tehénállomány létszámát? Ágazati szereplőket kérdeztünk.

2022. november 20. 07:06
null

Amikor a viszonylag jó nyugdíjjal rendelkező József megáll a csarnokban, a szokásos tejboltja előtt, akkor szinte hétről-hétre csodálkozik el. Az árstoppal érintett termékeket leszámítva ugyanis az unokáknak szánt joghurt, vagy a felesége kedvence, a túró rudi folyton drágul, a József imádott sajtjairól, az Edámiról vagy a Goudáról nem is beszélve. 

Hősünk azonban nincsen egyedül, rajta kívül százezrek, sőt milliók csodálkoznak el hétről-hétre az emelkedő, árstoppal nem érintett  tej- és tejtermék árakon. Ezúttal annak jártunk utána, hogy mi húzódik meg a tej- és tejtermék-árak emelkedése mögött, milyen tényezők mozgatják a költségeket, a fogyasztói árakat, illetve, hogy mi várható a közeljövőben.

„Tudjuk jól, hogy a fogyasztók is érzékelik az árnövekedést, de a mi helyzetünk sem könnyű” – szögezi le Egyed Linda. A FINO-FOOD tulajdonos-ügyvezetője a Makronómnak elmondta: régóta tartó jelenség, hogy növekszik a nyers tej ára, ami természetesen folyamatosan begyűrűzött a késztermékek eladási árába is, de az energiaár-robbanás is nagymértékben érintette a feldolgozóipart.

A cégünkben csak az idén nagyjából egymilliárd forinttal többet fordítottunk energiára, mint tavaly,  ez pedig egy négyszeres szorzó 

– húzza alá a cégvezető.

Márpedig a tejipar egy igen energiaintenzív ágazat, akár kis, akár nagyüzemi körülmények között folyik a termelés. Ott van például a pasztőrözés, amelyhez rengeteg, 80-90 fokra hevített vizet használnak, amelyet a legtöbbször földgáz felhasználásával fűtenek fel a szükséges hőmérsékletre. 

Az elkészült termékeket pedig hűteni kell, ehhez rengeteg villamos energiára van szükség. Ezt már Dobrovoczky István, az Ökotej Zrt. kereskedelmi igazgatója mondta el a Makronómnak, aki azt is elárulja:

a tejtermékek előállítási árában eddig 1,5-2 százalék között mozogtak az energiaköltségek, mostanra ez 10 százalékra ugrott fel.

 „Mi, a tavalyihoz képest jelenleg kilences energiaszorzóval dolgozunk, miközben a legfontosabb alapanyagunk, a nyers tej ára 80 százalékkal emelkedett meg az elmúlt egy évben. Tavaly 125 forintért tudtuk nettó nagykereskedelmi áron venni a tej literjét, most 190-200 körül vannak a szerződéses tej-árak, a szabadpiacon pedig 220-230 forint körül" – mutat rá a kereskedelmi igazgató.

Durván elszállt a nyerstej ára, bajban vannak a feldolgozók.
Durván elszállt a nyerstej ára, bajban vannak a feldolgozók.

Zöldek, hollandok és a háború

Persze a problémák nem az idei pusztító időjárási körülményekkel, de nem is az orosz-ukrán háborúval kezdődtek.A takarmány árrobbanásának hatása 2021 október-novemberében már érezhető volt, és ha egy kicsit szélesebb perspektívába helyezzük a kérdést, sokkal nagyobb a baj. Európa legnagyobb tejtermelő régióiban – ezek Hollandia, Németország és Franciaország – csökkent a tejtermelés, amiről nem csak az aszály tehet. Hollandiában elkezdték tudatosan visszafogni a termelést környezetvédelmi aggályok miatt, és valószínűleg a következő nyolc évben is ez lesz a tendencia. Hollandia tejtermelése 16 milliárd liter, ez 5 milliárddal csökkenhet kizárólag azért, hogy az ország visszavegyen a karbonlábnyomából. 

Nyilván rengeteg az ellenérdekelt fél, de hatalmas a nyomás ebbe az irányba – mutat rá Szommer Gábor, a Tej Terméktanács elnökségi tagja. Hozzátéve, hogy – szemben hazánkkal, ahol a leginkább koncentrált a tejtermelés az EU-ban – az északnyugat-európai országokban alapvetően kis családi gazdaságok állítják elő a tej nagy részét. E kis családi gazdaságok egyenként jellemzően 70-80 tehenet tartanak. Mára viszont a farmokat vezető gazdák elérték a nyugdíjkorhatárt, legalábbis rendkívül magas köztük a 60 év felettiek aránya, és a generációváltás kérdését nagyon sokan nem tudják megoldani. 

Így, noha a gazdaságok termelékenysége amúgy növekszik, azaz a tehenek jobban tejelnek, az állomány lényegesen gyorsabban csökken. És ha Hollandiában tüsszentenek, akkor bizony Magyarország is megfázik, mivel hazánk a 160 milliárd literes EU-s termelésből mindössze 2 milliárd litert ad. 

– mutat rá a Tej Terméktanács elnökségi tagja. Márpedig a szűkülő kínálat – mint fentebb írtuk – itthon is magas nyerstej árakat eredményez, amit a feldolgozók egy idő után nem lesznek képesek továbbhárítani. Ugyanis a tejtermelők meg tudják tenni, hogy emelik az áraikat, ám a feldolgozók ezt középtávon korlátozottabban tehetik meg. A környező országokban is szűkös a kínálat. Csehország, Szlovákia, Románia, Magyarország, Szerbia és Horvátország összes tejtermelése együtt sem éri el azt a mennyiséget, amennyit az amúgy Dunántúl-méretű Hollandia produkál. Messzebbre pedig a magas szállítási költségek miatt nem éri meg tekinteni.

Az árstoppal érintett termékeket leszámítva minden drágul
Az árstoppal érintett termékeket leszámítva minden drágul

Az is sújtja a feldolgozókat, hogy tavaly jelentősen megdrágultak a csomagolóanyagok, majd a forint is gyengült. A tejtermékeink gyártásához használt oltókultúrák zömét külföldről szerezzük be, így a magas euró ár automatikusan 15 százalékos pluszköltséget jelent – húzza alá Egyed Linda hozzátéve, hogy a gyors árfolyam-ingadozások jelentős árképzési kockázatot jelentenek a FINO-FOOD számára.

Ebben a helyzetben a nagy cégeket jobban fenyegeti a veszély, mivel az áramszámla, gázszámla, de még akár egy ötforintos alapanyag áremelése is durva költségemelkedést tud indukálni, amit nem tudnak lekövetni a piacon. Egy kisebb cég könnyebben tud ilyenkor igazítani – mutat rá Dobrovoczky István. Arról nem is beszélve, hogy a kis- és középvállalkozások számára mentőövként ott van a kormányzati támogatás lehetősége, amelyet az energiaintenzív működést folytató KKV-knak írtak ki, és a plusz költségeik felére igényelhetnek támogatást.

Szommer Gábor szerint az a veszély is fenyeget, hogy ha tartósan magas energiaárak maradnak az EU-ban, akkor elveszíti versenyképességét más fontos termelő régiókkal szemben, ilyenek Új-Zéland, Ausztrália vagy Dél-Amerika.

Az eddig exportra szánt tejmennyiség beszorulna Európába, ami az uniós tejipar számára katasztrófa lenne.

Magyarországon is tönkremennének a tejipari szereplők, ha egyik pillanatról a másikra beindulna ez a folyamat, egy nagyon bezuhant felvásárlási ár ugyanis azt eredményezné, hogy a gazdák inkább levágják a teheneket – mutat rá a Tej Terméktanács elnökségi tagja hozzátéve, nem véletlen, hogy például Németországban minden követ megmozgatnak a versenyképesség megőrzése érdekében.

Már eddig is azt tapasztaltuk, hogy csökken a tehenet tartó gazdálkodók száma, ráadásul a drága takarmányok miatt sokan változtattak az állatok táplálékán, és azokat a borsos árú takarmány mixeket, amelyek a tej hozamára és beltartalmára is pozitívan hatottak, gyenge minőségű szója és egyéb darákra cserélték, ami miatt máris 13 százalékkal csökkent a heti beszállított tejmennyiség, dacára annak, hogy egyre hűvösebb az idő, és ilyenkor rendre növekedni szokott a hozam – mutat rá Egyed Linda.

Eközben a magas árak miatt már tapasztalható a kereslet csökkenése, elsősorban a drágább, prémium termékek maradnak a hűtőpultokban.

Az sokat segítene, ha Európában visszarendeződnének az energiaárak, ez hamarosan a tejtermékek drágulását is megállítaná – mondja Szommer Gábor, hozzátéve, hogy ha jövőre nem lesz aszály, és az energiaárak, valamint a forint/euró árfolyam is kedvezően alakulna, akkor szeptemberben akár árcsökkenésről is elkezdhetünk beszélni.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Finale*
2023. február 05. 16:32
756 milliárd forintot tüntettek el Gyurcsányék! ÍGY ÁRUSÍTOTTA KI AZ ORSZÁG VAGYONÁT A BALOLDAL A Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok több százmilliárd forintért árusították ki a nemzeti vagyont, de ebből a hazai gazdaság egy forintot sem látott. A magyar nemzeti vagyonkezelő kimutatása szerint 2002 és 2010 között közel 190 céget privatizáltak a nemzeti vagyonból a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok, miközben az államháztartás hiánya rendre meghaladta a 3 százalékot – 2006-ban például 9,3 százalék volt -, és az államadósság is nőtt ezekben az években. Eladták - A Postabankot, -Konzumbankot, -FHB Bankot, -Értékesítették emellett a Mol részvénypapírjait, -Megváltak az Antenna Hungáriától -A Budapest Airporttól, -Magánosították a Malévot, amely ennek következtében később csődbe ment. EZT megelozoen pedig a Horn kormany eladta a cukorgyarunkat! A nemzeti vagyon kiárusítása mindenféle koncepció nélkül zajlott, ráadásul sehol sem volt ennyire drasztikus a kiárusítás mértéke a környező régióban, mint nálunk!! A szocialista–szabad demokrata kormányok pedig több lépcsőben verték szét a hazai cukoripart. Nesze: https://magyarnemzet.hu/belfold-archivum/2013/11/igy-bombaztak-szet-a-hazai-cukoripart Az pedig,hogy most emelkednek az arak az pont ismet az eszement szankcioknak koszonheto amit az EU Oroszorszag ellen kieroszakolt.
pitypang1125
2023. február 05. 16:28
Hehe. Aminek egyszer felnyomják az árát, az olcsóbb már nem lesz, még akkor sem ha semmi sem indokolja az adott magasabb árat.
Búvár Kund
2023. február 05. 16:27
A tej drágulását, épp a tejet előállító gazdák veszik észre a legkevésbé. Pedig ők az első láncszem, és ők dolgoznak vele a legtöbbet. Ahogy szinte minden mezőgazdasági termékkel így van általában. Én most 250-ért veszem a tejet háztól, a sajt meg 1500 ft egy fél kilós guriga íztől függetlenül. És asszem a tejet a felvásárló 200 ft-ért vásárolja tőlük, de erre nem veszek mérget, mert már nem most beszélgettem ilyesmiről Nellivel, akiéktől veszem. De ha ma találkozom vele eskü megkérdem tőle. Utólag: Már párszor leírtam, most is leírom. Az élelmiszerárak már nem fognak jelentősen csökkenni, még ha olcsóbb lesz az energia és jó lesz a termés, akkor sem . Legfeljebb kicsit korrigálódnak, de csökkeni nem fognak jelentősen. Ugyanúgy mint amikor leviszik az áfát, ami csak pár hétig jelent árcsökkenést.
barnabibambi
2022. november 26. 11:50
Kis hülye gyerek! Az átkosba a magyar gazdaság 15 millió embert etetett,volt ipar is azaz zömmel önellátók voltunk.A gengszterváltást követően totálisan tönkretették,kiárusították lebontották a honi gazdaság minden részét. Ebbe minden eddigi kormány tettesvolt.Te meg az unióra hivatkozol.Nincs cukor ,krumpli ,energia és tej meg egyebek.Emberke 20% felett van az infláció és egyre több cég húzza le a rolót,Csak nem azt akarod mondani hogy van elég csirke farhát?,Nos egyél sokat belőle te szerencsétlen.A farkadra meg húzz ársapkát mert a sok mujkó a hajadat is lelegeli kis kopasz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!