Ennyire semleges Svájc – óriásit kaszáltak a fegyverexporton

2023. március 18. 15:24

Az alpesi ország sokat nyer a háborúkból: 2022-ben harmadával nőtt a svájci fegyver- és lőszerexport, ezzel 1 milliárd dollár értékben adtak el svájci gyártmányú fegyvereket szerte a világon.

2023. március 18. 15:24
null
Mihálovics Zoltán
Mihálovics Zoltán

Az előző évben Svájc lőszer- és fegyverexportja harmadával nőtt, mindezt annak ellenére, hogy a fegyvergyártók többsége arra panaszkodott, országuk régóta fennálló „semlegessége” egzisztenciális korlátok közé szorítja őket.

Ha a teljes képet nézzük, akkor azt látjuk: Svájc 2022-ben 955 millió svájci frank, azaz egymilliárd dollár (378 milliárd forint) értékű svájci gyártmányú fegyverexportot bonyolított le, ami 29 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A struktúrát tekintve az Európába irányuló fegyverszállítmányok már csupán a teljes export 50 százalékát teszik ki, miközben az előző évben ez a teljes export 2/3-át jelentette. Mindeközben egyre több fegyverszállítmány érkezik Svájcból a Közel-Keletre.

Katart követte Dánia (146 millió dollár), Németország (141 millió dollár), Szaúd-Arábia (119 millió dollár) és az USA (66 millió dollár), akik páncélozott járműveket és különféle típusú lőszereket vásároltak.

A fegyvergyártókat azért hozta nehéz és egyben kellemetlen helyzetbe az orosz-ukrán háború, mert az ország semleges álláspontja úgy értelmezendő, hogy tilos a fegyverek eladása háborúban álló országoknak. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy NATO-tagállam és így a teljes NATO belekeveredne az orosz-ukrán háborúba, abban az esetben a svájci fegyverszállítóknak azonnal le kellene állítaniuk a szállítást kivétel nélkül az összes NATO-tagállamba.

Ez a semlegességi elv eredetileg magában foglalja a svájci gyártmányú fegyverek reexportját is, ami megakadályozná, hogy olyan európai partnerek, mint Németország és Dánia, svájci gyártmányú fegyvereket küldjenek Ukrajnába. A közelmúltban viszont Svájcban szóba került ennek a korlátozó törvénynek az enyhítése, de tekintettel Svájc bonyolult extrán konszenzusos rendszerére, ebből egyelőre nem lett semmi.

A svájci fegyvergyártók addig is igyekeznek kerülni: a német légelhárító lövedékeket gyártó Rheinmetall AG a múlt hónapban áthelyezte termelését Svájcból Németországba. Ehhez hasonló lépéseket fontolgat több svájci fegyvergyártó cég is, hiszen vagy lesz lehetősége ezeknek a cégeknek a külföldi termelésre, vagy sorra tönkremennek.

Bár a nemzetközi sajtóban felkapott a téma, a valóságban Svájc gazdaságában a fegyverszállításoknak csekély a jelentősége: a teljes áruexport mindössze 0,25 százalékáról beszélünk.

Borítókép: MTI/EPA/Alexandra Wey

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Párhuzamos különvélemény
2023. március 20. 16:47
Ugyanmár! Mit tudsz te a magyarokról...
Tommaso
2023. március 19. 19:47
A rezsimseggnyaló tapir32 HA ZU DIK. Ugyanis a magyar kormány nem támogatja az ukránokat. A magyar kormány nem támogatja Ukrajna szabadságát és függetlenségét. A magyar kormány áldozatul dobta oda a kárpátaljai honfitársainkat. Orbán semmivel sem különb Putyinnál. A szankciópártiak gyengitik a területrabló orosz haderőt. A szankciókat Orbán mind megszavazta, majd megpróbálta ezt letagadni.
Vitéz
2023. március 19. 14:33
Es? Ennek semmi koze a semlegesseghez. A buszke magyar nep egy irigy primitiv nep. Eljen Svajc!
Takarító
2023. március 19. 13:31
Swiss k end vesszen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!