Helló, borfesztivál! #1

2013. szeptember 12. 14:28

A szeles időjárás ellenére is sokan látogattak ki borfesztiválozni a budai várba. A Mandiner.bor is így tett: megkóstoltuk a Varga Pincészet 2013-as csabagyöngye újborát, valamint tokaji borászokat kérdeztünk arról, lesz-e aszú idén.

2013. szeptember 12. 14:28

A borfesztivál első napja főként a tájékozódással, a beleszokással és sajtótájékoztatókkal telt, így a figyelmesebbek több helyen találkozhattak és beszélgethettek borászokkal. A sajtótájékoztatók sorát a Varga Pincészet és Varga Péter nyitotta. Vargáék a borfesztiválon mutatták be az első borukat, a csabagyöngyét 2013-ból. Idén is készült száraz is, és félédes is az év első borából, amelyek nagyon friss, egyszerű, szőlővirágos, bodzás, savhangsúlyos borok egy kis szén-dioxiddal, ami határozottan jól áll nekik. Érdemes itt kezdeni a kóstolást, ami már egy kis betekintést engedhet a 2013-as évjárat lehetőségeibe.

A tokaji optimisták

A Tokaji borudvarban Varga Péterénél optimistább hangokkal lehetett találkozni. Az egyik ilyen volt a Gizella Pince borásza, Szilágyi László, aki nagyon bizakodóan tekint a 2013-as évjáratra. Elmondta, hogy nála már megkezdődött az aszúsodás, de a szüretet majd csak októberben fogja elkezdeni. Pavilontársa, Balassa István is hasonlóan jó évjáratot jósol Tokajban. A legnagyobb sorok szerdán itt kígyóztak, nem alaptalanul: nagyon szép és tiszta furmintokat és hárslevelűeket kóstolhatnak az érdeklődők. 

A tokaji nem annyira optimisták

A kevésbé optimista vonalat képviselte a Hétszőlő pincészet, ahol nagyon várják az aszúsodást, de egyelőre még nem jelent meg náluk, pedig őket is az elsők között szokta elérni a botritiszesedés. A pincészetnél sok izgalmas bort, valamint kövérszőlő mustot lehet kóstolni. Nagyon szép a 2010-es furmint selection, de érdemes a pincészet édes borait is kipróbálni, a késői szüretelésű Bistro-válogatást, a fordítást és a hatputtonyos aszút. Az erdőbényei Bardon pincészet elhozta új borászának, Szabó Tímeának első évjáratát, amely igazán jól sikerült. A 2012-es Bardon-borok – az alap furminttól eltekintve, amely egy friss üde nagyon jó ivású bor –, még egy kissé fiatalok, ezért mindenképp meg fogják hálálni a palackos érlelést.

Érdemes kilátogatni a borfesztiválra több napra is, hiszen egy nap alatt lehetetlen bejárni a több mint 200 kiállító standját. Vagy nagyon céltudatosnak kell lenni hozzá.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2013. szeptember 15. 19:14
Értem a kérdezőt is meg a választ is. Szeptember 13-át írunk a mai napon, és azt is értem hogy mekkora rajság egy idei borral villogni, de ezzel együtt kicsit erőltetettnek érzem a mindenáron igyekezetet, szerintem ez nem versenyszám. Tényleg, egyik szemem sír a másik nevet, mert a Vargáék a szortimentjük egy részével egy "kilinccsel előre" kanyart vettek a damaszkuszi úton, a jó irányba, de a másik szemem nem bocsátja meg az első húsz évet nekik, és itt abba is hagyom a következtetéseket. Aki nálam gonoszabb, azt is mondhatná, hogy a technológiájukkal, hogy ha kell, akár farsangra is ki tudtak volna hozni 2013-as újbort. ;-)
GáborGábor
2013. szeptember 12. 21:49
Tök jó, Borfesztivál, borvidékek, évjáratok, tannin, gyümölcsös aromák meg minden, imádjuk, ott is leszünk, no de hogy a Varga Pincészettel kezdeni????? Pont a Varga Pincészettel??? Ez kb. olyan, mintha egy ingyen ticket-tel kijutnál Braziliába a foci VB-re, választhatnál a meccsek közül, bármelyiket megnézhetnéd, mehetnél brazil - argentin-re, spanyol - olaszra, vagy akár angol - németre, és te inkább az albán - honduras meccset választanád... Miért pont a Varga pincészet???
bukovics
2013. szeptember 12. 19:14
A válasz baromi egyszerű: mert van boruk - nem is kevés ráadásul - a friss évjáratból, mindezt úgy, hogy például Tokajban még el sem kezdődött a szüret. Ahogy Jenei kolléga is írja a fenti cikkben, ez egy friss, egyszerű, jósavú bor, és mint ilyen, eleve jó start egy hosszú borsor elé, ám mivel még 2013-as is, pláne. Az újborokkal való foglalkozás a Mandinernek mondhatni, sajátossága, tavaly tizenkettőt kóstoltunk belőlük végig: http://bor.mandiner.hu/cikk/20121126_tizenket_ujbort_ittunk_meg Idén sem adjuk alább. 2013-as újbora egyébként nemcsak Vargáéknak, hanem a soproni Kurt Taschnernek is van. Gyors utánanézés után annyit tudni róla, hogy augusztus 18-án géppel szüretelték a Fertő-tóra néző Gute Weidengrund dűlőben lévő irsai olivér telepítés szűztermését. A Radovinnál lehet kapni, hogy a borfesztiválon lehet-e kóstolni, nem tudom. Itt a link: http://radovin.hu/magyar-borok/feherborok/taschner_irsai_oliver Az igazi újbordömping novemberre várható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!