Ég a szőlő

2012. március 27. 15:09

Ismeretlen tettesek felgyújtották az erdőbényei Ábrahám pince két legértékesebb területét a rátkai Kerektölgyes dűlőn és a mádi Kakasok dűlőn található szőlőket. Nem lehet tudni, hogy gondatlanságról, avagy szándékos károkozásról van-e szó.

2012. március 27. 15:09
Németh László
Facebook

A Kerektölgyes dűlő holdbéli tájhoz vált hasonlóvá. Persze, az ilyen tűz sok mindent meghagy maga után, mivel csak átfut a területen ahogy az első képen látszik. De a második kép tanusága szerint azért jópár odaveszhetett a tőkék közül, mert a száraz szőlőkéreg könnyen lángra gyullad és jelentős hőt leadva sokáig ég... Robi szerint a Kerektölgyes dűlőben jó esetben 20%-os kárra, tőkepusztulásra lehet számítani. Vagyis az általunk firssen metszett tőkék egyötöde nem hajt ki, elpusztul. Évek, évtizedek munkája vész kárba. A Kakasok dűlő alsó részén hasonló a helyzet...

Persze a gyomirtó nélkül, gyepesítéssel-fűkaszálással művelt szőlők felé akadály nélkül terjedt a láng, a szőlőt körülvevő szinte érintetlen növénytakaró télvégi száraz állapotában igen gyúlékony. Talán nem véletlenül vezettek be 10 nappal az eset előtt országos tűzgyújtási tilalmat... Valaki mégis tüzet okozott. Lehet, hogy csak a saját szőlőjében akarta elégetni a lemetszett venyigéit, lehet, hogy csak eldobott egy csikket, lehet, hogy szándékosan gyújtott alá a »gazos« szőlőnek - ez a végeredmény szempontjából teljesen mindegy...

És innen idézném a gazdát: »gondolkodjunk tovább normális öko felé mutató borokon? vagy fújjunk tele mindent gyomirtóval (a sivatag nem ég)? vagy szimplán lépjünk le ebből az országból?« Ez tehát az A, a B és a C verzió...? Mért nincs realitása egy optimistább D verziónak? Miért nem lehet ebben az országban társadalmi összefogással megakadályozni az ilyen eseteket? Mibe tartana a nemzet legértékesebb kincsei közé tartozó történelmi Tokaji Borvidék ökológiai művelésű szőlőit megvédeni a tűztől ebben a néhány tűzveszélyesen száraz hétben minden tavasszal? Miért kell mindig az őstermelőnek, a kisvállalkozónak, a kézműves borásznak elszenvednie a legnagyobb kárt? Mást nem zavar egy ilyen eset?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RAMBO
2012. április 03. 22:19
Kedves Enikő! Lehet, hogy félreértettem az eredeti post hivatkozott szövegét. Nagyon sajnálom a szőlőtöket (mint minden művel szőlőt), remélem minden jóra fordul nálatok! Kívánok komoly kitartást hozzá!
JackHárpi
2012. március 28. 18:25
Nem a vitatkozás kedvéért, de idéznék: "Persze a gyomirtó nélkül, gyepesítéssel-fűkaszálással művelt szőlők felé akadály nélkül terjedt a láng, a szőlőt körülvevő szinte érintetlen növénytakaró télvégi száraz állapotában igen gyúlékony." A rudeális területek gyom és fertőző gócok léte mint a példa is mutatja gyúlékonysága miatt egy újabb veszély forrás!!! Tényleg nem a gazda vagy a gazdák kötelessége lett volna egy tisztító kaszálás? "És innen idézném a gazdát: »gondolkodjunk tovább normális öko felé mutató borokon? vagy fújjunk tele mindent gyomirtóval (a sivatag nem ég)? vagy szimplán lépjünk le ebből az országból?« ... Miért nem lehet ebben az országban társadalmi összefogással megakadályozni az ilyen eseteket?"" A társadalmi összefogás egy ennyire támogatott és előtérbe helyezett ágazatnál már felesleges illene megállni a saját lábán az ágazatnak szerintem. Inkább előtérbe kell helyezni a "józan paraszti észt és dolgozni! Nem közmunkással dolgoztatni hanem dolgozni! ...ha kell akkor mechanikai gyomirtást végezni (a gépesítés a pincészeteknél adott ...évekig 40-60%-os állami támogatások voltak rá!) Természetesen értem a felvetett problémát, de ezt ott helyben a gazdáknak egymásközt kell megoldani. ...persze ott ahol egy fél hektárnyi terület megszerzéséért is szinte vérre menő küzdelmek ármánykodások politikai és politikusi seggnyalások kellenek ott összefogás nehezen képzelhető el. ...de talán még a szándékos gyújtogatás sem! Hatalmas pénzek és hatalmas presztízsek vannak mind a területben mint a szőlőben ... Ez vonzza a kóklert a politikus, a szerencselovagot. S mint annyi mindenben itt is előfordulhat minden és annak ellenkezője is!!!! Mindezektől függetlenül a vitathatatlan eredményekhez gratulálok és sok sikert.
JackHárpi
2012. március 28. 15:02
Szerintem a blog írója semmikép sem az aminek leírtad!
Feyszáll
2012. március 28. 13:57
Szarfaszú szmogban, betondzsungelben nevelkedett cselédfattyú azt hiszi, a stanecliban terem a csirke meg a sárgarépa, zöldborső, a bort meg üvegestől szakatják a fáról, hogy ő ne emelje fel a karfiolos valagát a szétfingott rongyos fotelből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!