Gyöngyösök

2012. július 27. 08:10

A pezsgő olcsóbb követői a könnyed szórakoztatás eszközeként járhatják be a siker útját. Ez azonban – belekóstolva a hazai gyöngyös kínálatba – nem is olyan egyszerű feladat.

2012. július 27. 08:10
Alkonyi László
Tokajwine.net

„Az elmúlt évek nagy megváltójaként bejelentkezett a pezsgő. A mindent megmozgató földindulást Szentesi József indította el: munkájának köszönhetően egyre többen kezdtek pezsgővel foglalkozni, s nyomában mindennel – habzóbor, gyöngyöző bor -, amit felturbóztak az apró buborékok. Egyesek már a kitörési pontot látják a pezsgőben, ami azonban erős túlzás. A pezsgő inkább a hűvös évek borászati Noé-bárkája lehet, no és néminemű választékbővítés. Olcsóbb követői pedig a könnyed szórakoztatás eszközeként járhatják be a siker útját. Ez azonban – belekóstolva a hazai gyöngyös kínálatba - nem is olyan egyszerű feladat.

Borászok, és borról írók alkották, ama szűk, ám jeles társaságot, amellyel a minap górcső alá vettük a hazai gyöngyöző borok színe-virágát. Homoky Andrásék tállyai portáján ültünk össze. A házigazda a legtályaibb, tállyai gazdák egyike – kifejezetten jó értelemben -, akitől méltán várhatjuk, hogy Tállyát segít visszahelyezni a hegyaljai presztízspiramis tetejére. Ebben nagy segítségére van a család, benne a szép új világot, s a szép régit kereső ifjabb nemzedék, azaz Homokyék Dorka lánya. Ott ült a csapatban, az immár szintén tállyi Kovács Zoltán Adorján, akit a Disznókő borászaként ismerhet a borrajongók tábora, és a kóstolás szervezésében főszerepet vállaló Bukovics Martin, a Mandiner egyik szerkesztője.

Természetesen ki ne felejtsük mindenki asszonynépét, akik a háttérből aranyozták a borok világába elveszni készülő urakat. A borokat bíráltuk egyénileg, s a pontokat összesítettük is: az alábbiakban saját véleményemet írom le. Ha valaki az összesített számokra kíváncsi, látogasson el a Mandiner boros oldalára. (A kóstolón 20-as rendszerben értékeltünk).”

A tizenegy bor leírását és pontszámait a Tokajwine.net-en olvashatja el!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!