Férgek a szőlőben

2012. augusztus 21. 18:16

Nagyapám azt mondaná, ha élne – és bizton igaza volna –, hogy ezek a férgek nem csupán egy szőlőt gyaláztak meg. Magyarországot is bemocskolták.

2012. augusztus 21. 18:16
Varga G. Gábor
Népszabadság

„Irigység táplálta volna e gyalázatot? A tettes, akinek semmi sem szent, aligha számol el saját lelkiismeretével is, amikor a kocsmában szlopálja a lőrét, és közben a mellkasát verve ordítja: mit keresnek itt ezek a pénzes külföldiek, akik megveszik a magyar szőlőt?! Üzleti féltékenység volna mögötte? A megrendelőnek, akinek láthatóan semmi sem drága, hogyan esik majd a következő érem, amit most már verseny nélkül szerzett meg?

Történhetett volna ez bármelyik iparágban. Adott egy csodálatos borvidék, amelynek szépségeire felfigyel néhány elkötelezett befektető. Leszerződtetik a földet és a tradíciókat jól ismerő, de innovátorként is ismert tehetséges helyi borászt, akivel termő szakmai munka mellett nyerik a rangosabbnál rangosabb elismeréseket. Hírnevet szereznek Magyarországnak. Újra pompás borokat készítenek azokon a dűlőkön. Mindenki elégedett.

Csak azok nem, akik irigyek a sikerre, vagy túl fafejűek ahhoz, hogy átvegyék a technikai újításokat, eltanulják az új módszereket, a sikert és pénzt hozó megoldásokat. Nyilván azok sem, akik még mindig rengeteget készítenek a nagyapám színvonalú lőréből, de mert van jobb, már nem tudják eladni. Hát persze, hogy az ügyesebb a hibás! Tegyük tönkre a szőlőjét és annak a pár tucat embernek az éveit, akik ezeken a dűlőkön dolgoztak, akiknek a lelke van minden csepp rizlingben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
négyzetgyök
2012. augusztus 23. 12:27
Magyarország olyan lesz hamarosan, mint Csernobil: Orbán szétbombázza, Simicska szétlopja. Ami marad, azt szétoszthatjuk magunk között.
durrbele
2012. augusztus 23. 12:24
Vannak védett borvidékek ahol csak a honos fajta telepithető.Én úgy vagyok az izekkel hogy amit megszoktam azt fogyaszto.Amikor dihányoztam Szopcsit szívtam.Aztán jött a múlti és leszoktatta anépet a szopcsiról.Ezen a néven még kapsz valami hozzá hasonlót.Szóval nemszeretem amikor egyenízt erőltetnek rám.Mostmár az élelmiszer is egyformán pocsék.Egyszóval én nem akarom a multikulturát és az egyenízt.Viszont aki kűlföldi és itt termel valamit abból egyenszar lesz.Itt is az a félő hogy mire észbekapnak kivágják a honos fajtákat és betelepitik a nekik tetszőt.És innod is azt kell amit ők határoznak meg.
Soma
2012. augusztus 22. 11:57
"Adott egy csodálatos borvidék, amelynek szépségeire felfigyel néhány elkötelezett befektető. Leszerződtetik a földet és a tradíciókat jól ismerő, de innovátorként is ismert tehetséges helyi borászt, akivel termő szakmai munka mellett nyerik a rangosabbnál rangosabb elismeréseket." -------- Elismerés? Annak, aki műveli a szőlőt??? /Nost lehet hörögni/ "akik irigyek a sikerre, vagy túl fafejűek ahhoz, hogy átvegyék a technikai újításokat, eltanulják az új módszereket, " ------------- Jaja! Kicsi eredeti, sok vegyszer, kannában! Egyébként: ratyi dolog a növényen bosszút állni! Valamit meg kellene érteni a Nép-akármilyénél is! Amíg a munkának nincs becsülete, amíg az utolsó bőrt is lehúzzák a "napszámosról", addig az nem fog lelkesedni a tulajdonosért. Kevesebb kizsákmányolás, hosszú távú haszon. /Most is lehet hörögni/.
StG
2012. augusztus 22. 11:51
"Én úgy vagyok az izekkel hogy amit megszoktam azt fogyaszto" Ezen ugyan nem fogunk összeveszni. Ellenben azért a külföldi=szar kijelentést árnyalnám. Ezek szerint szart állít elő a Pfneiszl-borászat Sopronban, Spiegelberg István a Somló hegyen, Berecz Stephanie, valamint az Oremus és a Royal Tokaji Hegyalján? Hirtelenjében ők jutottak eszembe...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!