Védjük meg a tudás piacát

2012. november 25. 09:23

Hogyan NEM szabad kiárusítani egy országot.

2012. november 25. 09:23
Kovács G. Tibor
Gondola

„A fokhagyma után egy újabb hungarikumot, a libamájat is kiszoríthatja az európai piacról kínai konkurense. Az ázsiai országban ugyanis sorra létesülnek az óriási, libatartásra és -feldolgozásra szakosodott vállalkozások.

Az egyik ilyen társaság születésénél éppen Medgyessy Péter utazó nagykövet bábáskodott.

A fenti sorok egy az egyben egy újságcikkből vett idézetnek tekintendők: az idézőjel csak az időszerűség érzékeltetéséért maradt el. Még 2005-ben jelent meg a közlemény, akkoriban hasonló tartalommal több újság írt erről, bal- és jobboldali egyaránt.

A cikk világosan lejegyzi:
hogyan NEM szabad kiárusítani egy országot.

A megpuccsolt, majd a hallgatás végett utazó nagyköveti poszttal megvigasztalt politikus híven követte a Nagy Elődök példáját. Az ő idejére már eladható hajógyári sziget, növényolajipar, cukorágazat nem maradt: ezért a tudáskincset kótyavetyélte el.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
capacete
2012. november 25. 11:59
Libatömés, mint hungarikum - mélységes mély a hülyeség kútja. Van, aki tényleg komolyan gondolja, hogy ez csak Magyarországra jellemző, különleges technológiát, szaktudást, állatállományt stb igénylő dolog? Igaz, hogy nálunk tömnek a legnagyobb mennyiségben libát a világon, de ez nem természeti adottság, vagy a magyar géniusz megnyilvánulása, amit védeni kell!
balbako_
2012. november 25. 11:36
Meg azért a "Négy Mancs", vagy hogy a fenébe hívják azt a bűnszövetkezetet, is megtette a magáét. A kínaiak leszarják, hogy mit mondanak a bérencek és EU széplelkek ők betörnek a piacra.
Zokni
2012. november 25. 10:42
Ennek semmi értelme. Érdekes módon minden az öreg emberek nosztalgiáira vezethető vissza, és mindenkiből lesz (általában) egyszer öregember... DE szerencsére az élet úgy hozza, hogy a bölcsesség ugyan náluk van, de a hatalom a fiatalabbak kezében. Ezért az új generációk megtanulják a leckét, hogy hallgassanak az eszükre, ÉS a tapasztalataikra, illetve legalább az utóbbit keressék a mindenkori "öregek tanácsában". DE dönteni nekik kell. A szóban forgó esetben, mely a versenyképességről szól, egy ilyen "kis" országnak nincs más választása, mint a kimunkált, kitapasztalt, kipróbált vívmányai eladásából, az újak megfinanszírozására. Tehát az oktatás, az önképzés, az alkalmazkodás, a tudás BŐVÍTÉSE, és a gazdaságba való átvitele lehet az egyetlen kiút számára, s nem a libatömés szabadalmaztatása… Pártunk és Kormányunk is ezen munkálkodik, hiszen röpke két év alatt radikálisan (legalább a felére) csökkentette az állami oktatásra kiadott támogatást. EZ nem zavarja Szerzőt? (Ráadásul, nehogy már a libatömés "hungarikumjáért" menjünk bele a sima hazaárulózásba, hiszen azért EZ az "ügy" messze nem ér annyit...)
WallisGordont pénzeli a ForeignService
2012. november 25. 10:15
Most nyár végén vagy kora ősszel beszélt egy libatenyésztő valami agrárműsorban arról, hogy milyen jól felfutottak a kínai kapcsolatai, komoly megrendeléseket kap tenyészállomány szállítására. Értem én a szerző aggodalmát, de mégis hogyan gondolja: Ráülünk a libákra, hogy senki se vihesse? Talán bizony máshonnan nem tudnák beszerezni? Nem az a gond, hogy tenyészállományt ad el valaki, hanem a hatalmas kínai termelési kapacitás - ezzel viszont nem lehet mit csinálni (legfeljebb leatombombázni).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!