Sauska gyorsszemle

2013. január 11. 10:43

Messze ők készítik idehaza a legizgalmasabb, s ami manapság talán még fontosabb: leginkább következetes vörösborokat!

2013. január 11. 10:43
Ripka Gergely
Táncoló Medve

„Tavaly év végi toplistámon a Sauska eddigi villányi munkássága tavaly ötödiknek jött ki. Jelentsen ez bármit is. A 2006 óta egyértelműen szemeink előtt munkálkodó villányi intézmény sokféle bort letett az asztalra indulása óta, s nekem meggyőződésem, hogy a mai napig messze ők csinálják a legizgalmasabb, s ami még fontosabb legkövetkezetesebb dolgokat nem csak Villányban, de az egész déli országrészben. (Az új évezred fordulóján már készített a pince borokat, méghozzá Gere Attila segítségével; az innen fönnmaradt 'Korai' cuvée-kísérletek pedig több, mint szépen formálódtak az évek folyamán.)

A debütáló 2006-os borok aztán szép sikereket besöpörve villantották meg, hogy itt nem csupán a pénzt engedték le a pincébe, hanem sikerült nemzetközi színvonalú tudást, precizitást és profizmust is mellérendelni. A 2007-es évjárat hasonlóan remek folytatást jelentett, ekkor még inkább fölfelé nyújtózkodott a polcokon a Sauska-szortiment, hogy aztán 2008-tól lefelé, az alapoknál is megtörténjen az egyensúlykiegyenlítési-kísérlet (korrekt roséval, sillerrel, vörösben a belépő szintű cuvée 13-al és Cabernet sauvignonnal). Aztán ahogy egy ideig divat lesz megvenni, ugyanúgy divat lesz szkeptikusan vélekedni egy-egy nagy sikerű pince borairól….

Akárhogy is van, Latorczai László, borász kezdetek óta jelen van a pincénél, a fiatal csapat élén. Kúcs Gyula idő közben lelépett a színről. Lettek borok, melyek érzésem szerint is sterilebbek lettek az évjáratokkal (a 2006-os cuvée 11-es okozta élményt például életem meghatározó villányi élményei közt őrzöm emlékeimben, s azt a lécet más cuvée 11-esek eddig nem ugrották meg), de úgy vélem, fajtaboroktól és cuvée 7-esektől fölfelé messze ők készítik idehaza a legizgalmasabb, s ami manapság talán még fontosabb: leginkább következetes vörösborokat! (Nos igen, ismerek én is egy-egy szebb, magyányos menhirt más pincétől is, de amíg amazoknál stílusbeli, méretbeli és minőségbeli változás van minden évben, az alapborok ingadozóak, addig hajukra kenhetik azt az egy 2006-os 99 pontos menhirt, ami már csak gyűjtőknél van…).

A Sauska borokban is van technológia, van újvilági hatás, így van hordó is, van sok alkohol is, de (összefoglalva) nekem az a tapasztalatom, hogy szignifikánsan jóval kevesebb keserű pillanatot okozott nekem eddig a Sauska, mint más dél-pannon pince. És ha mondanom kéne dolgokat, amit elvárok egy kortárs (nem feltétlenül terroir-szemléletű, kézműveskedő) nagyborászattól, akkor ezek olyan dolgok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!