Az idei év nehéz

2013. október 25. 10:20

Milyen volt 2013 a szőlőben, milyen borokra számíthatunk az új évjáratban? A Mandiner.bor több hazai borászt is megkérdezett a témáról, a szüret folyamán reméljük, minden kiderül válaszaikból. Ezúttal a badacsonyi Laposa Bence válaszolt lapunknak.

2013. október 25. 10:20
Laposa Bence
Mandiner

„Az idei év nehéz. Jelen időben, hiszen még mindig tart a szüret. A klasszikus 19-re lapot húzni döntés vegyes eredményekkel zárul. Néhány ültetvényben minden küzdelmünk és türelmünk ellenére egyszerűen leállt az érés folyamata, tehát megállt a savcsökkenés és a cukortartalom növekedés. Ahol érett volt a szőlő, ott meg sok gondunk akadt az egészségi állapottal...

A fenti okfejtés főleg a későn érő fajtákra igaz, a korai fajták nagy része rendben volt.

Ha picit megfordítjuk, akkor elmondhatjuk, hogy persze a borászoknak semmi sem jó... Az elmúlt két évben az alacsony savak jelentették a kihívást, most meg a fordítottja...

Tipikusan az az évjárat, amikor a pincében is bőven akad tennivaló, játszani a maradék cukorral, házasításokkal, keresni az összhangot, harmóniát. Az az év, amikor nem tudni pontosan mi lesz belőle (a korábbi évek szerintem egyértelműbbek voltak). Lehet kissé vékonyka és savas borok készülnek, lehet, hogy szuper egyensúly mellett komoly intenzitással találkozunk majd. Meglátjuk, alakulunk, dolgozunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kardlapos
2013. október 30. 00:02
Azért üdvözlöm a távközlési apádat, Bence, hogy az anyád ne sirasson! Egyébként mit kerestek ti a szőlőkben és a pincékben? Jó üzlet, mi, a hamisítás?! A szennyes ruhát ki kell mosni, mielőtt felakasztod.
perszekutor
2013. október 29. 23:52
==Tipikusan az az évjárat, amikor a pincében is bőven akad tennivaló, játszani a maradék cukorral, házasításokkal, keresni az összhangot, harmóniát.== Ja! Árpaszalmából Tokaji szamorodni, répacukorból meg ételfestékből zweigelt. Mocskos, szemét hamisító banda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!