Magyarország és Oroszország kapcsolatáról

2014. január 19. 17:03

A sokaság számára meglepetés lehetett, hogy a magyar kormányfő és az orosz elnök nemcsak beszélő viszonyban van egymással, hanem fontos kérdésekben meg is tudnak állapodni.

2014. január 19. 17:03
Mráz Ágoston Sámuel
MNO

A Fidesz és elnöke immár öt éve szoros gazdasági kapcsolatokra törekszik Moszkvával, anélkül hogy ez a két ország közötti politikai szövetséget vagy Magyarország szuverenitásának feladását eredményezné. Ne feledjük, hogy a jó gazdasági együttműködésre nagy társadalmi igény van, hiszen az 1998-as orosz válság után lefagyott kétoldalú gazdasági kapcsolatokért első miniszterelnöksége után is előszeretettel támadták kritikusai és az orosz piac végtelen, minőségi előírásokkal sem foglalkozó befogadóképességéről szónokló mítoszgyártók.

A pragmatikus, kölcsönös gazdasági érdekeken alapuló együttműködés sorába illeszkedik be a kezdetek kezdetén a párbeszédre való nyitottság jelzése, a magyar termékek számára az orosz piac megnyitásáért folytatott lobbi, a MOL részvényeinek visszavásárlása, a Déli Áramlat megépítésének támogatása és a legújabb megállapodás is a paksi atomerőmű bővítéséről. Mindez nem jelenti azonban, hogy Orbán az ukrán kérdésben Moszkva oldalára állt volna, az orosz főváros által vezetett Eurázsiai Unió projektjében keresné – az EU és a NATO helyett – hazánk jövőjét, vagy akár megtagadná az 1956-os szovjet megszállás kapcsán mondott kritikáját és gratulálna a demokrácia oroszországi helyzetéhez. (...)

Lám, egy-egy politikai manőver lehet meglepő a külső szemlélők számára, de a meglepetés lehet pozitív is. A politikusok felelőssége éppen ilyen pozitív meglepetések felmutatása, ha országuk érdeke ezt kívánja. Hasonló, de a kontextusából kiragadt gondolatokat ad a számba egy orosz hírügynökség is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OVB_
2014. január 21. 10:19
http://www.kommunista.net/forum/1956_ellenforradalom-nagy_imre
Justicia
2014. január 19. 22:08
"nemcsak beszélő viszonyban van egymással" Similis simili gaudet (orbán is beállt putyin békemenetébe ezek szerint).
Vakkhangya
2014. január 19. 21:50
'''A Fidesz és elnöke immár öt éve szoros gazdasági kapcsolatokra törekszik Moszkvával, anélkül hogy ez a két ország közötti politikai szövetséget vagy Magyarország szuverenitásának feladását eredményezné.'''' 5 éve? Ehhez képest 2010.-ben odamondott Lázár. Mekkora az a pénz amitől én is elfelejtenék számolni? Mondj egy számot Samu. :-)
Hogyisvan
2014. január 19. 19:41
...teljesen mindegy, hogy mit gondolunk az új orosz megszállásról: van kb. másfél millió droid, aki akkor is a vezérre szavaz, ha saját saját anyját adnák el a ruszkiknak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!