Kék a nyele, az arcom csupa derű!

2014. március 20. 11:58

Az évjárat fehérborban igazán jónak ígérkezik, nem lesz kiváló, de ezt lassan már nem is várhatjuk, a természeti viszonyok erőteljes változása valahogy nem engedi.

2014. március 20. 11:58
Gonda György
Borászportál

„Ez a rendezvény nem csak Badacsonyról szól nekem, hanem egy kicsit évjárat bemutató is. Így hát próbáltam egy jó pár 2013-as tételt is. Az évjárat fehérborban igazán jónak ígérkezik, nem lesz kiváló, de ezt lassan már nem is várhatjuk, a természeti viszonyok erőteljes változása valahogy nem engedi. Az utóbbi ínséges évek után jóleső változás, ami a borászokat is fellelkesíti. Savban gazdag lesz Badacsonyban, bár talán kicsit rövidek a borok, picit több tartalmat elbírnának. Gazdagok ízben és illatban, jól eltarthatóak lesznek, kicsit hosszabb érési idővel.

Jelenleg még nagyon fiatalok is, érdemes őket eltenni. A »rövid« időre készült borokkal is érdemes várni 2014 nyarának végig. Pár tetszetős tétel a teljesség igénye nélkül: Domaine Edegger Kápolna Szürkebarát, Laposa Birtok Szürkebarát, Nyár Ödön Cserszegi Fűszeres (a fajta védelmében, ilyen egy jó cserszegi), Sabar Szürkebarát, Szent György Pince Sárga muskotály, Szászi Endre Olaszrizling.

Pár szó a kéknyelűről is essen, a borok alapján... A kéknyelű készítését a hegyközség termékleírása tartalmazza, ennél szűkebb behatárolás nem is kell, mert a fajta változatossága adja a lényegét. Jól mutat tiszta reduktívban, hordós érlelésben, sőt a maradékcukrot is bírja. Számomra azért a legkedvesebb borok azok voltak, amelyek kaptak legalább 0,5-1 év hordós érlelést, és a palackban is töltöttek ennyi időt, tehát a 2011-es évjárat van most jó állapotban. A hordó szépen lekerekíti a karaktert, jól fogyaszthatóvá teszi a fajtát.

A 2013-asok kicsit fiatalok még, karcos savaik határozzák meg. Hiányzik még belőle a fajta gazdag virágos, gyümölcsös illata és íze. A 2012-esekkel pedig bizonytalan vagyok, valahogy nem állnak össze nekem. Persze még nincs igazán kialakult kép, de ez a rendezvény megmutatta, hogy az alkotói szabadság a borkészítésben is jó dolog. Pár szép kéknyelű a kóstoltak közül: Istvándy Gergő 2012, Szarka Gyula 2009, Nyári Ödön 2011, Németh Pince 2009, Szászi Endre 2013. Persze nem kóstoltam végig az összeset, 28 kéknyelű egy napra nagyon sok, és hát tudjuk, hogy az a jóból is megárt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!