Miről szól egy 44 000 forintos magyar bor?

2014. június 04. 00:01

A bor jó, de itt nem ez a lényeg. Nekünk nemcsak a borokat kell elkészíteni, hanem meg kell teremteni a dűlők és a márkák rangját is. Interjú.

2014. június 04. 00:01
Szepsy István
Vinoport

Ez a bor 8 millió forintért kelt el, ami palackra számítva körülbelül 44 000 forintot jelent. Van annyival jobb ez a tétel, mint a többi Szepsy bor?

A bor jó, de itt nem ez a lényeg. Nekünk nemcsak a borokat kell elkészíteni, hanem meg kell teremteni a dűlők és a márkák rangját is. Ehhez pedig megfelelő értékesítési csatornákra és alkalmakra van szükség, sajnos a piac spontán nem emeli fel az árakat. Bár az összeg kétségtelenül magasnak hangzik, ez mégsem a bevételteremtésről szól, hiszen még le kell vonni az áfát, a jótékonyságra szánt összeget és a jelentős mennyiségű kóstoltatásra szánt bort.

Ennek a magas árnak ugyanakkor megvan egy olyan haszna, hogy önmagában figyelemfelkeltő erővel bír. Hiszen egyenrangúvá válik azokkal a minőségükben hasonló borokkal, amelyeket a nemzetközi boros közvélemény magasra értékel. Mindez ily módon kezdete annak az értékteremtésnek, amely egy évtizeden belül más szintű ismertség, elfogadottság kialakulásához vezethet. (...)

Egyértelmű, hogy szükségünk van a tömegborokra, de egy elismert bortermő országnál ugyanúgy elengedhetetlenek a csúcskategóriájú, termőhely alapú borok. A piramist fel kell építenünk; a mi feladatunk, hogy a csúcsát olyan magasra húzzuk, ahova csak lehet.

Ha a csúcsminőségről beszélünk, miért nem egy hordóalapú szelekció jelenti a legmagasabb kategóriát?

Elméletileg beszélhetnénk akár a Nyúlászó második hordójáról is, de szerintem a borvilágban a helyhez kötött minőségi maghatározás a legerősebb. A termőterület ugyanis meglátogatható, megtapasztalható: az ujjaink között morzsolhatjuk szét a talajt, megsimíthatjuk a szőlőtőkéket. Az egyediség jelentősége óriási, de fontos megjegyezni, hogy többféle egyediség is megfér egymás mellett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2014. június 11. 01:56
Egrészt. Másrészt tényleg van az a kompromisszummentes csúcsminőség, ahol nem az ár számít hanem az ott és akkor elérhetetlen tökéletességének hajszolása, hajszállal megközelítése bármi áron. (mert abszolút tökéletesség nincs, csak a törekvés rá) Itt valójában már nincs is összehasonlíthatóság. Ki a jobb? Csontváry vagy Szinyei Merse Pál? Itzhak Perlman vagy Maxim Vengerov? Ez a fajta zen buddhista hozzáállás az értetlenkedő, mindig csak ár-érték arányban gondolkodó, teszkó gazdaságos kisemberből zsigeri irígységet, frusztrációt, haragot vált ki, pedig minek? A Pieta lábujját is csak néha verik le kalapáccsal, egyébént senkit sem zavar hogy Leonardo is csak egy volt.
Hober Marlow
2014. június 11. 01:44
Egyrészt: a Szepsy-borok valóban a legkiválóbbak Tokajon, bár több hasonlóan jó is van, azért MOST vitathatatlanul Ő a borfejedelem. Igaza van, kellenek árban is figyelemfelkeltő borok! Másrészt: igenis, Merjünk NAGYOK lenni,az olcsósággal NEM lehet nyomulni. Harmadrészt: aki olcsón akar kiváló minőséget, az is megtalálja ott (hogy maradjunk a tokaji borvidéken)Mádon, (ahol Szepsy is él és termel) Tarcalon, Tokajon, Tállyán, Szerencsen. Nagyon szurkolok az összes ottani termelőnek, de a szekszárdiaknak, villányiaknak, egrieknek, somlóiaknak, balatoniaknak, soproniaknak stb. is!
Akitlosz
2014. június 11. 01:44
A lehúzásról szól. A "kérek másfél méter könyvet" típusú sznobok pedig úgyis megveszik.
tevevanegypupu
2014. június 04. 13:15
Feltételezem a sznob hülyékről..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!