Nagy gáz van Egerben

2015. október 09. 10:26

Elég nagy gáz van Egerben. Valami nem stimmel az egri borokkal. A szakmában is susmorognak, de a vita valahogy csak nem jutott el a nyilvánosságig.

2015. október 09. 10:26
akov
Borrajongó

„Már rég akartam erről írni, már régen kellett volna. A GM pedzegette a témát korábban, de amúgy óriási kuss van a dolog körül. Ez azért is furcsa, mert elég nagy gáz van ugyanis Egerben. Valami nem stimmel az egri borokkal. A szakmában is susmorognak, de a vita valahogy csak nem jutott el a nyilvánosságig.

Talán az szakújságírók mégsem annyira gonoszak (én gonosz vagyok) és diszkréciójuk megóvja a bortermelőket? Nem tudom. A probléma azonban akkorára nőtt, hogy tovább már nem lehet nagyon susmorogni. A borfogyasztók (egy része) ugyanis nem hülye és észreveszi, amikor kilóg a lóláb. És most már kilóg.

Miről is van szó? Konkrétan a krumpliról. Hogy mi van? Igen, a krumpliról, a dohról, ami igen sok egri borban benne van. Nem, nem a krumplicukros jegyre gondolok, ami egyes boroknál esetleg éréssel megjelenhet, hanem a krumplira, arra a krumplira, ami már viseltes és puha, magyarán belül rothadni kezdett. Mindenki ismeri ezt, nem kell magyarázni. Korábban is előfordult ez alkalmanként egri borokban, akkor úgy gondoltuk, hogy fejszével és gázolajjal kellene a problémát (a hordót) kezelni.

De az utóbbi években a »csúcstermelők« is érintettek lettek. Éppen az váltotta ki belőlem ezt a cikket, hogy pár hete az asztalunkon két egri csúcstermelő nyolc-, illetve tizenkét (!) ezresbe fájó bora dobta azt, aminek amúgy csak a raschel zsákban a helye. Aztán pár napja étteremben kértem egy eddig kiváló termelő bikavérjéből. Doh fordított el a pohártól. És ezzel nagyjából elég is volt Egerből.

Idén februárban tartották az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajt. Sajnos (vagy szerencsére) én nem voltam ott, de több megbízható kóstolóval beszéltem, akik azért rendesen ki voltak akadva az esemény után. 2015-ben ilyet, hát drága kollégák? És a termelő vagy annak kiállított képviselője nem érzi azt a rohadt dohot? Hogyan akar így Eger prémium bort külföldre exportálni? Sehogy, ezt egyelőre el kéne felejteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 26. 10:14
Az egri borokkal - az egyik kedvenc városom pedig - hosszú évek óta baj van. Ez egyik, hogy a bikavér - a sors iróniája, hogy ez speciel nem egri, szekszárdi találmány - elismert bor volt ezért a szocializmusban annyi "termett" belőle, mintha fél Európa csak azt termett volna, azaz hamisították orrvérzésig. Aztán ezt a rendszerváltás után nem számolták fel drasztikusan ezért az áruházak polcain megmaradtakat kannás bor árban leértékelték és aki hazavitte, ha kicsit is kedvelte a jó bort akkor a vécébe öntötte. És most ez is....Jó volna, ha az egri borgazdák keményen megszabadulnának az ilyen társaktól és felszámolnák a névvel visszaélőket.
Morgen
2017. április 18. 01:23
Nincs már jó bor sehol. Édes, csinált löttyök vannak nagyrészt. De hogyan is lenne jó bor! Permetlében úsznak a szőlők, emberi törődés szinte nulla, már a szüret is géppel megy. A must műanyagban és fémben forr ki. Az a tapasztalatom, hogy az emberek már régen nem tudják, milyen íze is van a bornak. Mitől lesz egy bor "gyümölcsös"? Csak kérdezem.
tango47
2017. március 21. 13:21
Az a szag, amit csak egy ember érez, lehet, hogy halucináció. Mindenki szembe megy a forgalommal, csak ő nem.
Mojjo
2015. október 17. 17:36
"Mitől lesz egy bor "gyümölcsös"? Csak kérdezem." Észterektől, terpénektől, meg a legkülönbözőbb vegyületektől, mittudomén, benzaldehid cianohidrintől (cseresznyés jegyek), amil-propanoáttól (sárgabarack), etil-acetáttól és etil-formáttól (málna), metil-oktanoáttól (narancs), izoamil-acetáttól, etil-hexanoáttól (alma) és még millió dologtól. Van erről kellő mennyiségű szakirodalom, ha érdekel. Ja igen, ezek a vegyületek _természetesen_ képződnek a borban, tévedések elkerülése végett. "Nincs már jó bor sehol." Dehogynem. Bőven. "Édes, csinált löttyök vannak nagyrészt." Minőségi szegmensben az édes borok aránya jóóóóval kisebb a száraz borokénál. Akkor is leginkább természetesen töppedt és/vagy botritiszes szemek felhasználásával készült édesborok. Ritkábban szalmaborok. Nem minőségi kategóriában jahh, az édes borok csináltak, sajnos. Mindenesetre tévedés ne essék: egy természetes édes bor nagy értéket képvisel. "Permetlében úsznak a szőlők, emberi törődés szinte nulla, már a szüret is géppel megy." Persze, nagyon jellemző. De pár évtizede még ennél is jóval jellemzőbb volt. Mostanában kezd divat lenni az ökológiai művelés, a biodinamizmus, a természetes borkészítés, a "kézműves borászkodás". Ahogy haladunk előre az időben, ezek egyre jelentősebb hívószavak. Szóval ilyen téren nem visszafelé fejlődünk, hanem nagyon is előre. Ettől függetlenül persze, még most is jellemzőbb a szétpermetezett alapanyagból, irányítottan, ilyen-olyan igen kevéssé természetes beavatkozásokkal készült bor. De egyre több a természetes, és egyre jelentősebb arányt képviselnek. "A must műanyagban és fémben forr ki." Fémben gyakran. Meg még sok mindenben. Nincs káros hatása a borra. Más karaktere lesz tőle, de nem lesz kevésbé természetes, mint egy fakádban erjedt és hordóban érett bor. Kicsit sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!