Szőlőt telepítek. Tégy te is így!

2016. február 22. 12:18

Segítsük elő a Balaton megújulását! Ehhez azonban nem az Olaszrizling szerintünk kóstolón kell a regionális ágazatra ilyen mértékben hatni akaró szándékokat megfogalmazni.

2016. február 22. 12:18
Hudák Mátyás
Mandiner.bor-komment

Kovács Tamás, a csopaki Szent Donát Pincészet borásza-tulajdonosa a Vinoporton hirdette meg a Balaton felemeléséről, a közös balatoni eredetvédelemről szóló cikkét, amit mi is szemléztünk. A csopaki-balatonfüredi borvidéken dolgozó Hudák Mátyás, az aszófői Hudák Szőlőbirtok és Borászat borásza a Mandiner.boron kommentben reagált, a szabadon szárnyaló vélemények és a párbeszéd híveiként ezt külön is közöljük.

*

„Kedves Tamás! 

Sajnálom, hogy nem szakmai berkeken belül vitázunk, habár az is igaz, hogy nemigen találkozunk.

Mivel ezen oldal lapjain olvastam először az elképzeléseteket, itt is fogok rá reagálni. 

Igaz, hogy a Balaton körüli termőterületek csökkentek az elmúlt 50 évben, mivel az elmúlt 25 évben csökkentek. 

A Balaton alkalmas lehet arra, hogy egy borvidék legyen! A bora viszont jelenleg nem alkalmas arra, hogy Balatonbor legyen. Ugyanúgy böngészni kellene a palackon, hogy ki és hol termelte, annyira változatos a Balaton körüli termőhely, sok a termelő! Egy az elképzelt Balatonbor kategóriájú terméknek mégiscsak kellene legyen egy valamelyest egységes jellege, minősége! 

Ha később a Rizlingen kívül más fajtával is fogalkoznátok, érdemes lenne már az elején a Rizlinget is feltüntetni a palackon! Arra is ügyelni kell, nehogy közben a fajta neve megváltozzon! xD

Segítsük elő a Balaton megújulását! Ehhez azonban nem az Olaszrizling szerintünk kóstolón kell a regionális ágazatra ilyen mértékben hatni akaró szándékokat megfogalmazni. Szakmai szervezetekkel, egyetemi tanszékek, kutatóintézetek és a szakma szélesebb körű, elismert képviselőinek bevonásával kell tárgyalóasztalhoz ülni.

A palackonként 30 forintért mit óhajtatok nyújtani a belépő termelőknek? Garantált értékesítést, vagy csak egy grafikát meg néhány szót a címkére?

Ez így egy szakmaiatlan, hozzá nem értő elképzelés. A média által eltorzított piac és a kereskedni akarás közös eredménye.

Szép gondolat, hogy a Balaton egész évben adjon munkát a fiataloknak. Támogatom. Szőlőt telepítek. Tégy te is így!

Az elképzelt Balatonbor kategóriát létre lehetne hozni kezdetben már 100Ha ültetvényen! Aki akar ilyen termelésben és értékesítésben részt venni, termelje meg hozzá a szőlőt és a bort egy egységes elvrendszer alapján, hasonló talajokon, térállásban, hozammal, stb. Kétségeim vannak azonban, hogy több termelő különböző borai egy gyűjtőnév alatt eredményesek lehetnek-e? Nem fog-e válogatni kereskedő és fogyasztó is termőhelyek, termelők szerint? Nem marad-e a polcon, illetve a raktárban a fogyasztók számára ismeretlenül a rendszerhez csatlakozó termelők bora, palackonként 30 forinttal magasabb előállítási költség mellett?

Dehogynem.

Homogén tételekkel egyszerűbb lenne! Igaz?

Vissza a jövőbe!

Üdvözöllek.

Mátyás”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kisrizling
2016. február 25. 11:02
Kedves Mátyás! Sajnálom, hogy csak igen kevés információmorzsa jut el a tágabb balatoni szakmai közösség felé arról az immár 6 éves műhelymunkáról, melynek eredménye a cikkben meghirdetett ötlet. Engedd meg, hogy bekezdésenként válaszoljak a felvetéseidre! A Vinea Balaton koncepció nem az Olaszrizling Szerintünk rendezvényének szellemi terméke, viszont a rendezvény nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt 5-6 évben számos balatoni termelői közösség formálódjon egymástól függetlenül, majd találjon egymásra közös kérdésekben. Csak pár közülük: Csopaki Kódex, Badacsonyi Kör, VSOP, Dél-Balaton, Balatoni Kör, Rizling Generáció. A fenti szerveződéseket közös nevezőre hozó valami pedig nem más volt mint az olaszrizling. Ha nincs az olaszrizling, akkor nincs miről beszélni, pontosabban elbeszélünk egymás mellett. Igazad van. Az elképzelt Balatonbor kategóriának akkor lesz igazán értelme, ha a borok stílusban és minőségben hasonlóak. Éppen ezért a kategóriához jól definiált analitikai és érzékszervi leírás tartozik és egy a termelőktől függetlenül megválasztott szakmai zsűri dolga lesz eldönteni, hogy a nevezett borok megfelelnek-e az elvárt paramétereknek vagy sem. A fogyasztó nem fog a címkén részletezett információ értelmezésével bajlódni, ugyanis a termék egységes megjelenésű lesz. Ugyanaz lesz a neve, hasonló lesz a beltartalma, balatoni megjelölésű lesz. Egyetlen megkülönböztető különbség az előcímkén megjelenő termelő neve. Úgy gondolom, hogy ennél átláthatóbb termékmegjelölést egy egységsugarú borfogyasztó nem is kívánhat. A bevezető évben minden termelő jelképesnek mondható mennyiségekkel (1000-3000 palack) vesz részt a kezdeményezésben. A 2015-ös, kistételes évjárathoz passzintott palackonkénti 30 vagy akárhány forint pont ahhoz lesz elegendő, hogy kézzelfoghatóvá tegye a kezdeményezést mind arculatilag, mind érzékszervileg. Magyarul arra lesz jó, hogy ne csak beszéljünk róla, hanem legyen is belőle valami. A későbbi évjáratok nagyobb palackszáma az már egy újabb feladat, de bárcsak ott tartanánk már! A piacot nem a média torzítja el, hanem a termelők a különutas piaci mozgásaikkal, melyeket az ezekre teljesen rugalmatlan, könnyen kijátszható állami rendszer nem tud és nem is akar szabályozni. A kísérlet nyitva áll minden olyan szakmai szervezet előtt, mely építő jelleggel közelíti a kérdést. Kell is a segítség, ugyanis a társadalmi munka hosszú távon a hősi halottak kenyere! Örülök, hogy nem csak én telepítek szőlőt! Tegyünk minél többen így! Üdv Kovács Tamás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!