A focisták a valódi hősök helyét bitorolják

2017. szeptember 26. 11:34

A focisták csupán mohóságuk és mértéktelen egójuk példájával gazdagítják az emberiséget.

2017. szeptember 26. 11:34
Robert Redeker
Figarovox

„A futballisták átvették volna a történelmi, katonai, irodalmi, filmbéli hősök helyét?

A hős sohasem egy zsoldos, aki időről-időre váltogatja a hűségét. Nem annak veti alá magát, aki többet fizet neki, sem a legjövedelmezőbb ügynek. Röviden: épp az ellentéte egy futballjátékosnak. A hős erkölcsi értékével tünteti ki magát: feláldozza önnön érdekeit. A köztudatban a futballjátékosok foglalják el a hősök helyét: minthogy elfelejtettük Ambroise Parét és Bayard-t, Du Guesclint és Páli Szent Vincét, az iskola pedig tudatlanná tesz, késztetésünk, hogy imádjunk valakit, olyasféle figurákra terelődik, melyeket a szórakoztatóipar helyez a kirakatba, élükön a futballistákkal. Az imádat az első a szenvedélyek között, mondja Descartes, az, amelyik a legmélyebben bele van gyökerezve az emberi természetbe. A futballisták a valódi hősök helyét bitorolják. A különbség az köztük, hogy a hősökkel szemben a focisták nem gazdagítják mással az emberiséget, mint mohóságuk, kapzsiságuk és oktalanul mértéktelen egójuk példájával.

Az eurómilliárdok, a reklámok és a marketing közepette miféle hely marad a sportnak?

Mára nem a sport veszi hasznát a reklámnak, hanem a reklám veszi hasznát a sportnak. Az, hogy a stadionok nevét a szponzoréra cserélik, jól mutatja ezt: a nizzai csapat már nem a Ray Stadionban játszik, hanem az Allianz Riviériában, a bordeaux-i a Chaban Delmas Stadion helyett a Matmut Atlantique-ban. Ez a folyamat megfosztja a stadionokat helyhez kötött nevüktől, helyi történelmüktől, gyökértelenné teszi őket, a márkanevek földönkívüli univerzumába veti őket. Elszakítja a szurkolókat a stadionuktól, a hely lelkétől. A stadionok ugyanolyan gyökértelenné válnak, mint azok a zsoldosfocisták, akik arra hivatottak, hogy brillírozzanak bennük. Szerencsére a játék és a játékosok tehetsége olykor még ezen a fojtogató helyzeten is átragyog, és örömmel tölti el a sport kedvelőit."

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2017. szeptember 26. 15:03
az biztos, hogy ami a klubfutballban eluralkodott a '90-es évek óta, az minden identitást kiöl, már klubházon belül. de hogy ez már a nemzetinek indult válogatottaknál is így van, az még szörnyűbb. persze amíg kereslet van, amíg szurkoló van, aki szinte önmagában jelenti az identitás állandóságát, addig valami van még a múltból, és erre építenek azok, akik ebből élnek - ami viszont ördögi kör.
PiriReis
2017. szeptember 26. 15:03
"Panem etc circenses", mondanà a művelt spanyol. A "circum" adott, màr csak a "panem" kell ès persze a gladiátorok. A viccet fèlretève: Sok szèp stadionunk van, de alacsony a nèzők szàma! Van rà megoldàs! A 2018-as versenykiìràs szerint a vesztes futballcsapat az oroszlànokkal focizik. Döntetlen esetèn pènzfeldobàs dönti el, hogy ki játszik az oroszlànok ellen! Ezen mòdosìtàsokèrt cserèbe soha nem kèrdőjelezzük meg sem a labdarùgòink hozzàèrtését, sem a stadionèpìtèseket, sem annak fenntartàsi költségèt!
OberEnnsinnen
2017. szeptember 26. 14:12
Amikor kívülállók szponzorként, embertelen pénzeket visznek be a klubok életébe, ezáltal lerombolják azok identitását, ezzel együtt az adott néprész patriotizmusát, fel kell tenni a kérdést: ezt miféle rejtett, háttér céllal teszik?
még fokozza
2017. szeptember 26. 13:58
A foci csak egy játék mint a búgócsiga meg a dominó. Csak szurkolóként magyarkodni az tettek nélküli pótcselekvés. A focisták nem írnak történelmet, csak egy érdektelen feljegyzést a klubban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!