Töretlen tisztesség a halál árnyékában is – ettől azért elcsendesedünk néhány percre

2017. október 06. 11:33

Az ő áldozatuk nélkül ma nem lenne mindaz, amit szépnek tarthatunk Budapesten

2017. október 06. 11:33
Stumpf András
Válasz.hu

Az ő áldozatuk nélkül ma nem lenne mindaz, amit szépnek tarthatunk Budapesten. Ha ők nincsenek, elképzelhetetlen lett volna a nagyjából egyenrangú Magyarország a Monarchián belül, ahogy az a fejlődés sem, amely a század végére, a huszadik elejére végbe ment az országban. Persze nem is ez a fő ok, amiért emlékeznünk kell. Hanem az a borzongató nagyság, amely a hit, a szó legszebb értelmében vett nemesség és ami ezekből következik: a meggyőződésért vállalt halál elegyéből áll össze és taglóz le ma is. A síron túl is tartó tisztesség, amely a tartozásait halála után is rendezni kívánó Leiningen-Westerburg Károly búcsúleveléből ennyi év elteltével is árad, elcsendesít azért néhány percre.

Emberségről példát, vitézségről formát mindeneknek ők adnak.

Köszönjük nekik.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2017. október 07. 06:58
Emberségről példát, vitézségről formát mindeneknek ők adnak." hát Stumpf elvtárs, ők valószínűleg nem fej vagy írás alapján döntöttek...
u.cserkész
2017. október 06. 16:52
1988.október 06. A Batthyány-örökmécses körül rendőrök álltak, hogy az emberek ne tudjanak közel menni. Körben a járdán civil emberek virággal, mécsesekkel gyülekeztek, hogy tiszteletüket tegyék a kivégzett miniszterelnök emlékére. A kommunista hatalom ezt megakadályozta. Ott voltam és csak azért írom le ezt, hogy tudjátok, kik voltak, vannak a társdalom ellenes oldalon. Ma is!!
Mich
2017. október 06. 16:15
Megvan még ez a simicsicska, vagy a raktárból hozták ki az egyik bespájzolt írását...?
Kup Lung
2017. október 06. 12:36
Nagy hősök kétségtelen . Nem könyörögtek az életükért . Bár a nyomorult Haynau és az egész osztrák hadbíróság részéről aljas gaztett volt hogy legtöbbjüket (és a magyar miniszterelnököt Pesten) az európai és hazai jogszokásokat lábbal tiporva köztörvényes bűnelkövetőknek kijáró módon, akasztásra ítélt. De így lettek ők vértanúk . ---- Ne feledkezzünk meg 3 további hősről sem . Hisz Aradon még Ormai Norbert és Kazinczy Lajos honvédezredest ill. Lenkey János vezérezredest is kivégezték csak más időpontban . Tehát inkább 16 aradi vértanúról beszéljünk ! ---- És hát érdemes megjegyezni hogy ha végignézzük őket volt közöttük szabadelvű , konzervatív, republikánus , monarchista, nacionalista . De összetartotta őket a haza iránti szeretet és a magyar szabadság utáni vágy. Tisztelték egymást úgy ahogy voltak . Nem azon vitatkoztak hogy ki miféle , honnan sodorta őket össze a szabadságharc . Intő jel tehát ez is a ma élőknek .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!