Mik vogymuk? Isa, por és szén-dioxid vogymuk

2020. március 05. 12:18

Mit kapunk majd cserébe? Egy megbízhatatlan elektromos hálózatot, amelyben lesz áram, ha süt a Nap, ha nem, akkor a tyúkokkal együtt térünk nyugovóra?

2020. március 05. 12:18
Lóránt Károly
Magyar Hírlap

„Ezt a változást a világ tudósainak nagy része és ennek nyomán a politikusok túlnyomó többsége is a Föld jövője szempontjából tragikusnak tartja és az emberi (antropogén) szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkentését követeli, illetve tűzi ki célul. A Meteorológiai Világszervezet és az ENSZ Környezetvédelmi Programja által 1988-ban életre hívott Éghajlat-változási Kormányközi Testület, az IPCC négy-öt évente ad ki újabb és újabb modellszámításokra épülő jelentéseket, amelyeknek egyhangú mondanivalója, hogy az antropogén szén-dioxid-kibocsátás növekedését meg kell állítani, illetve 2050-ig a nullára kell csökkenteni. E modellszámításokra – főleg német nyomásra – az Euró­pai Unió egy kötelezően végrehajtandó szén-dioxid-kibocsátási tervet írt elő a tagállamok számára. Ez a program rengeteg pénzt, Orbán Viktor szerint magyar szempontból ötvenezermilliárd forintot fog felemészteni, ami egyenletesen elosztva 2020 és 2050 között a mindenkori GDP mintegy két és fél százalékát igényli. Ez 2020-ban 1100 milliárd forintot jelentene, ami megközelíti az éves egészségügyi kiadásokat. Vagy más hasonlattal élve az ötvenezermilliárd mintegy tizennégy darab Paks II. atomerőmű építési költségének felel meg, ugyanis Paks II. költségeit ma 3700 milliárd forintra becsülik.

Kérdés mit kapunk majd ezért az ötvenezermilliárdért cserébe? Valószínűleg egy teljesen megbízhatatlan villamosenergia-hálózatot, amelyben lesz áram, ha süt a nap (a szélerőműveket már kilőttük – szerencsére), ha meg nem süt, akkor a tyúkokkal együtt nyugovóra térünk. Ugyanis a villamos energia nagy tételekben nem tárolható, tehát, ha mégis lámpát akarunk gyújtani este, akkor szükség lesz gázerőművekre, amelyek napszálltával, vagy ha beborul az ég, szolgáltatják az energiát. Ezek viszont szén-dioxidot fognak kibocsátani, tehát a szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkentése nem oldható meg.

Persze lenne megoldás atomerőművekkel, amelyekből már egész kisméretűeket, egy-egy várost, földrajzi körzetet kiszolgálót is kifejlesztettek, sőt már a kiégett fűtőelemek sem jelentenek veszélyes hulladékot, hiszen az úgynevezett gyorsneutronos szaporító reaktorok üzemanyagaként szolgálhatnak ötvenszeresére növelve az uránból kinyerhető energiát. Az atomerőművek építését azonban az egyre nagyobb befolyásra szert tevő zöldszervezetek ellenzik. Németországban éppen most (2022-ig) állítják le az utolsó atomerőműveket, amelyek helyett egyelőre szénerőműveket építenek és szénbányákat nyitnak. Persze 2050-ig az is kiderülhet, hogy a Föld mégsem melegszik, hanem hűl, és vége lesz a rövid ideig tartó interglaciális (jégkorszakközi) időszaknak és egy újabb jégkorszak következik, mint ahogy azt az 1970-es években gondoltuk, ekkor viszont feleslegesen költöttük el az ötvenezermilliárd forintot (most egyelőre ne foglalkozzunk azzal, hogy a szén-dioxid-emisszió nullára csökkentése világviszonylatban gyakorlatilag megoldhatatlan).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eresgé
2020. március 05. 20:52
BTW az Ausztrálok ezt a zöööcségenergiát megpróbálták - lettek szép hosszú áramszünetek aminek a jó oldala 9 hónap múlva jelentkezik az árnyoldala ipari károkban (pl aluminiumipar) mellékhatásként az áram ára 3x lett és a CO2 kibocsátás növekedett. A megoldással kb mint 13 éve vergődnek egyik szivás a másik után - A legszebb story a Tasmaniai volt: https://en.wikipedia.org/wiki/2016_Tasmanian_energy_crisis Aztán jöttek a néééémetek hiába na ha az ozzyknak nem sikerült majd ők (ők amúgy sem sziget) hát megcsinálták - eredmény több CO2 hiperárakon... Egy szerencséjük van nem egy szigeten vannak - francia backup miatt nincsenek áramszünetek, illetve mert a cseh és a lengyel hálózatra rá tudják küldeni a feles zöldenergiát persze ha egyszer a kelet megunja és átalakitja a hálózatát ahogy a beneluxok (előtte náluk okoztak gondokat) akkor náluk is megoldódik a demográfiai probléma hehe.. és mindezek mellé használjunk elektromos autókat
hátakkor
2020. március 05. 19:43
nagyon hosszú távan a Nap és a Föld is inkább kihül.
matykox
2020. március 05. 16:28
A legszebb az egészben, hogy az emberiség nagyobb (és hülyébb) része gond nélkül elhiszi ezt a sok baromságot a klimaváltozás antropogén voltáról. Amit egy tisztességes tudományos lapban se közölhetnének. Na, de a guba, az kérem más!
Megtalálta
2020. március 05. 15:25
Korábban is javasoltam, építsünk még legalább két atomerőművet. A franciáknak bevált, a széndioxid kibocsájtásuk alacsony. Hogy az autók belsőégésű motorjaival mi lesz, az majd elválik, hogy a technológia mennyire fog fejlődni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!