Történelemoktatás Szily László részére

2021. március 26. 06:55

Arról van szó, hogy a lengyel–magyar barátság napján jött Szily László a 444-ből, és megírta, amit neki – és csak neki – azon a napon meg kellett írnia.

2021. március 26. 06:55
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Nemzet

„Ezt senki más nem írhatta meg. Ennek pontosan így kellett történnie. Arról van szó, hogy a lengyel–magyar barátság napján jött Szily László a 444-ből, és megírta, amit neki – és csak neki – azon a napon meg kellett írnia.

Ugyanis ez egy embertípus.

Aki mindent összeken saját magával. Mint a területét vizeletével kijelölő róka vagy a bűzmirigyével összekenő borz. Vannak korok, amelyekben ezeket eltakarítják. Ezek az erős, magabíró és magabízó kultúrák időszakai. És vannak korok, amelyekben ezek a »divatos fickók«, a »jópofák«, a »haladók és a modernek«. Ezek a hanyatló, beteg, végelgyengült, rothadó civilizációk időszakai.Nekünk sajnos ez utóbbi jutott.

Így kénytelenek vagyunk együtt élni Szilyvel is, aki szerint »Mit jelent az, hogy két nép egymás jó barátja? Egyfelől jellemzően semmit, hiszen ez csak egy üres szlogen, és az ember eleve csak más embereknek lehet a barátja, elvont fogalmaknak nem.« Továbbá Szily szerint »A bullshitgyanús népszintű jó barátság a gyakorlatban ugyanis leginkább közös röhögést jelent. Vannak ugyanis, akikkel úgy általában jobban tudunk együtt röhögni, mint másokkal.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manitowoc
2021. április 01. 20:12
"Egy Magyarországon élő jókedvű lengyel visszaszól a 444 szerzőjét a lengyelek nevében gyalázó Bayer Zsoltnak ... Íme Celichowski írása, ami nem fordítás, hanem ilyen jól megtanult magyarul: Bayer Zsolt "Történelemoktatás Szily László részére" címmel hosszú tárcát írt Szily "Magyar, lengyel két jó barát, kiröhögi a nyomorát”" című cikkéből kivett négy mondatáról. Kár, hogy nem vette észre a szöveg fennmaradó részét. Bayert felháborította a röhögés lehetősége a lengyel-magyar kapcsolatokban. Olyan, a lengyeleket és a magyarokat összekötő eseményeket idézett fel, amelyek a nagypolitikához és a háborúkhoz kapcsolódtak – és mindegyik komoly. Szerinte ilyen a lengyel-magyar barátság. Véleményem szerint kicsit más a helyzet. A lengyelek és magyarok közötti szimpátiát gyakran valami kevésbé fennkölt, talán mindennaposabb, esetleg a kultúrához kapcsolódó dolog keltheti fel, vagy ösztönözheti jobban. Inkább, mint egy többé-kevésbé távoli múltbeli szereplő vagy esemény. Sok magyart a lengyelországi stoppolás vagy a lengyel jazz tett lengyelrajongóvá, valamivel később pedig a lengyel filmek vagy színház élménye volt ilyen. Manapság olyan személyek, mint Raczkowski tehetik ismét coollá Lengyelországot sok magyar szemében, az intelligens rajzaikkal . Természetesen valószínűleg nem mindenkinek fog tetszeni Marek Raczkowski, de ez a helyzet Lengyelországban is. Sem a lengyelek, sem a magyarok nem egyformák, sokféleképpen lehet valaki lengyel vagy magyar. Lehet ezt úgy fogalmazni, hogy egyeseket Szent Kinga nyűgöz le, másokat Raczkowski nevettet. Lengyelként hálás vagyok a 444.hu-nak és személyesen Szily Lászlónak, hogy Marek Raczkowskit bemutatta a magyar olvasóknak. Biztos vagyok benne, hogy ennek köszönhetően több olyan ember lesz, aki Lengyelországra pozitívan asszociál most. Magyar, lengyel, két jó barát, értik egymás humorát. Jerzy Celichowski"
voltospultos
2021. március 27. 14:32
Talán annyi hibát lehetne felróni a lengyel tesóknak, hogy 1683-ban Jan Sobieski túl korán támadta meg a Bécset ostromló török hadat. Ráért volna akkor is, amikor már Kara Musztafa porig rombolta Viennát.
polnemkor
2021. március 27. 09:17
A Zsoca féle körítés szerintem (itt is) fölösleges és inkább káros a valódi tartalomra, de ezt az írást mindenképp nagyon érdemes végigolvasni mindenkinek! Zsoca történelmi, kulturális műveltsége valóban tiszteletreméltó!
dglaj
2021. március 26. 21:32
Kedves B.Zsolt, olvastam az egész cikket, kitűnő írás! Gratulálok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!