Budapest testvérvárosa lesz Peking

2012. május 30. 10:48

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében testvérvárosi megállapodást köt Budapest és Peking. A magyar főváros emellett egyetértési megállapodást köt Sanghajjal, valamint barátsági és együttműködési megállapodást Azerbajdzsán fővárosával, Bakuval.

2012. május 30. 10:48

Testvérvárosi megállapodást köt Budapest és Peking, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdán egyhangúlag jóváhagyta a vonatkozó indítványt. A magyar és a kínai főváros 2005 júniusában úgynevezett barátsági és együttműködési megállapodást kötött, amelyet most testvérvárosi szintre emelnek. A megállapodástervezet célként jelölte meg a kölcsönös információ- és tapasztalatcserét, valamint az együttműködést a következő területeken: városüzemeltetés (közösségi közlekedés és infrastruktúra, vízipar és szennyvízgazdálkodás, környezetvédelem és hulladékgazdálkodás), oktatás, kultúra, turizmus, média és kommunikáció, információs technológia, gazdaság, kereskedelem, vállalkozásfejlesztés.        

Budapest emellett három évre egyetértési megállapodást köt Sanghaj önkormányzatával is. Ennek célja a kereskedelem, az infrastruktúrafejlesztés, a turizmus, a kultúra és az oktatás területén kialakítandó együttműködés. Ugyancsak egyhangúlag hagyta jóvá a közgyűlés azt a határozatot, miszerint Budapest barátsági és együttműködési megállapodást köt Azerbajdzsán fővárosával, Bakuval. Elsősorban a városüzemeltetéssel és infrastruktúrával összefüggő területeken fejlesztenék tovább az együttműködést a felek.

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Basiliscus
2012. május 30. 21:55
Akkor most Sztálin helyett Mao-Ce Tung lesz Budapest díszpolgára.
magnamater
2012. május 30. 13:08
Testvérek segíthetik egymást:a magyarok példának vehetnék a kínai igazságszolgáltatást, a gazdasági bűnözés elbírálását, Peking pedig lazíthatna kissé a féken.
Soma
2012. május 30. 12:32
Már csak ez hiányzott!
liberálzöld.
2012. május 30. 11:34
Nagyon öreg vagyok már! Én ezt fejből tudom! "barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződés"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!