Összefogás az ónos eső okozta károk helyreállítására

2015. március 05. 10:31

A decemberi ónos eső miatt közel 50 ezer hektárnyi erdő károsodott. A károk helyreállítása érdekében több nagyvállalat is felajánlotta támogatását a köztársasági elnök kezdeményezésére.

2015. március 05. 10:31

Súlyos pusztulás érte a hazai erdők nagy részét, mintegy 50 ezer hektárnyit a decemberi emlékezetes ónos eső és jégcsapás következtében, a hirtelen bekövetkező fagy következtében egy-egy fára akár több tonnányi jég is rárakódhatott, amely kibírhatatlan súlyként roppantotta meg őket. Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére komoly összefogás szerveződött az akkor keletkezett károk helyrehozatalára, és a közmédia is ezt állította középpontba ennek a témának szentelt, S.O.S. Bajban az erdő! című tematikus napján, március elsején.

A jég az ország leglátogatottabb erdőit érintette, a Vértes, a Pilis, a Börzsöny, a Mátra, a Bükk és a Zemplén fáit is károsította, a becsült kár minimum több százmillió, de lehet, hogy több milliárd forint. A központi költségvetés által biztosított források mellett több nagyvállalat mellett a CBA is támogatta anyagilag az akciót ötmillió forint erejéig, és a cég munkatársai személyesen is részt vettek a március elsejei kármentesítő akcióban. A segítségnyújtásba bárki beszállhat, ha a 13600-as telefonszámot felhívja, vagy küld rá egy SMS-t, és megadja a 90-es kódot – ezzel 250 forintnyi adományt nyújt, vagyis nagyjából egy facsemete telepítési költségét fedezi.

A helyreállítási munkák a hétvégi akcióval nem fejeződtek be, több száz hektárnyi új facsemete telepítésére lesz szükség, amely akár több évet is igénybe vehet. A kármentesítésért felelős szaktárca, a Földművelésügyi Minisztérium reménykedik, hogy a természetjárók, az erdész szakma és a társadalom összefogása eredményeképpen hamarosan ismét biztonságossá tehető erdeink túlnyomó többsége.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2015. március 05. 11:36
ültetnek facsemetét, de az akkor sem lesz, csak egy kihipózott ültetvény, nem erdő! Az erdő egy ökoszisztéma, ha valaki nem tudná. Oda kellenek a táplálék növények is és a fauna. Ami ma erdészet címszó alatt fut az rablógazdálkodás a jövőnk terhére.
3M..
2015. március 05. 10:39
A szándék nemes, és támogatandó. Viszont Magyarként jobban örülnénk, ha a Közt.Elnök a kárpátaljai Magyarokért, és Ruszin testvérnépünk helyzetének javításán dolgozna. Országos erejű összefogásra van szükségük, a nélkülözésük enyhítésére. Kár hogy a cikk erről a fórumról is csak pár órát ért meg címlapként. Folynia kellene a csapból is, és minden magyarországi médiumból. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!