Ma tíz éve győzött a Fidesz a választáson

2020. április 11. 12:48

Egy évtized a NER-ben.

2020. április 11. 12:48

2010. április 11-én tartották az országgyűlési választások első fordulóját. A részvétel ezen a napon 64 százalékos volt.

Az első fordulóban a 176 egyéni választókerületből 119-ben dőlt el a mandátum sorsa. Mindegyikben a Fidesz–KDNP jelöltje szerzett mandátumot. Jelöltjeik egy kivételével valamennyi választókerületben megelőzték vetélytársaikat.

Az egyéni választókerületekben Kelet-Magyarországon a Jobbik rendre megelőzte a szocialista pártot, összesen 62 második helyezést ért el. A szocialisták jelöltjei jobbára a dunántúli és budapesti körzetekben tudták megelőzni a radikálisokat. A korábbi eredményeiknél sokkal rosszabbul teljesítő szocialistákat további két körzetben egy-egy független, egy helyen pedig a Somogyért Egyesület jelöltje is megelőzte. Az LMP Budapesten szerepelt a legjobban, ott még a Jobbikot is megelőzte, több helyen az ő jelöltjük lett a harmadik.

A két héttel később tartott második fordulóban három egyéni választókerület kivételével mindenütt a Fidesz–KDNP jelöltje győzött. A fennmaradó mandátumokat két budapesti MSZP-s (Szanyi Tibor és Tóth József), valamint egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei független jelölt (Molnár Oszkár, Edelény polgármestere) szerezte meg.

A választás estéje tíz éve

A választási győzelem nyomán a Fidesz-KDNP szövetség kétharmadosnál nagyobb többséget szerzett az új országgyűlésben.

A kétharmados győzelmet ezután a már az új szabályok alapján tartott 2014-es, majd a 2018-as választáson is megszerezte a kormánypárt – igaz, 2015-2018 között nem volt kétharmada a parlamentben.

Magyarország miniszterelnöke 2010. május 29. óta Orbán Viktor: egyhuzamban közel tíz évnyi miniszterelnökségével harmadik helyen áll a magyar kormányfők sorában Tisza Kálmán (1875-1890) és a kommunista korszak minisztertanácsi vezetője, Lázár György (1975-1987) után, néhány hónapja megelőzve a kormányzás hosszában Bethlen Istvánt (1922-1931). Első ciklusát is beleszámolva Orbán 14 évig kormányozta eddig az országot – ennél hosszabb ideig csak Tisza Kálmán állt a kormány élén.

Összesen 352 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2020. április 13. 11:17
A világjárvány végén Orbán elmodja ünnepi beszédét 2022-be! Kedves elvtársak,elvtársnők barátaim is! Sikerrel legyőztük az ellenzéket és a koronavírus járványt is.Szóval vannak hibáink de értünk el eredményeket is!...........stb...stb... hajrá Magyarország....Hajrá magyarok ez utóbbit több nyelven is elmondja mint a pápa Vatikánba!
János bácsi
2020. április 12. 09:38
Ünnepeljük meg a Fidesz tíz évvel ezelőtti győzelmét egy gyönyörű Wass Albert verssel. Nemzeti dal Talpra magyar, hí a haza! Itt az idő, most vagy soha! Rabok legyünk, vagy szabadok? Ez a kérdés, válasszatok! - A magyarok istenére Esküszünk, Esküszünk, hogy rabok tovább Nem leszünk! Rabok voltunk mostanáig, Kárhozottak ősapáink, Kik szabadon éltek-haltak, Szolgaföldben nem nyughatnak. A magyarok istenére Esküszünk, Esküszünk, hogy rabok tovább Nem leszünk!
billwilson
2020. április 12. 09:08
de még mindig nem felelős simmiért sem a fidesz ugye?
OberEnnsinnen
2020. április 12. 08:35
"Ezt a tengerentúlon informálódó emigráns nem érti Nem ismeri a három évtized építőköveit,így tévúton jár." Igen, de van itt valami, ami hiteltelenné teszi ezt a tengerentúlit: Amerika lenne az, ami példát, jó példát mutatna nekünk, magyaroknak, ez a Palika emiatt ekkora világítórorony, mert az ő hazája az, amelyre fel kellene néznünk? A világ legzüllöttebb, leglealjasodottabb, leginkább manipulált országa, az, hogy nemzet, az már USA-viszonylatban értékelhetetlen. És ő akar tisztességre tanítani, becsületről szónokolni, egy ilyen ország polgára? De megértem az Orbán-fóbiáját, ezen keresztül éli ki a frusztrációját, amitől a saját hazája miatt szenved és rendkívül vaskalapos, és emiatt kártékony.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!