A Fidesz totális győzelmet szeretne aratni az amerikai pénzekkel is támogatott ellenzékkel szemben Jászberényben

2023. január 13. 13:40

A kormánypártok a független polgármesterjelöltet, a politikában újonc Besenyi Orsolyát támogatják, az ellenzék újra a korábbi városvezetővel, Budai Lóránttal próbálkozik, akit a DK buktatott meg.

2023. január 13. 13:40
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Megbízható felvétel készül az ország politikai állapotáról, a pártok helyzetéről, erőviszonyairól a most vasárnapi jászberényi időközi választáson, hiszen a város viszonylag nagy lélekszámú – mintegy 27 ezren laknak itt –, s nemcsak polgármestert, hanem képviselőket is választanak, ráadásul a 2019-es voksoláson rendkívül kiélezett eredmény született (holott az ezt megelőző voksoláson, 2014-ben még tarolt a Fidesz-KDNP).

Kaotikus állapotok alakultak ki az önkormányzatban

Bár három és fél évvel ezelőtt meglehetősen nagy fölénnyel – több mint 28 százalékponttal – győzött az ellenzéki pártokat tömörítő Közösen Jászberényért Egyesület jelöltje, Budai Lóránt a kormánypárti Szabó Tamás ellen, de a tíz egyéni választókerületből hatot húzott be a Fidesz-KDNP, négyet a riválisa, a kompenzációs listán egy jutott a kormánypártoknak, kettő az ellenzéknek, s szinten egyet szerzett a Mi Hazánk. Így abszolút döntetlen állás – 7:7 – alakult ki a testületben, az egyes előterjesztések sorsát az döntötte el, hogy a mi hazánkos Dobrán Gyula hogyan szavaz, ő pedig nem kötelezte el magát egyik oldal mellett sem.

Egyébként azért kell időközi választást tartani, mert tavaly októberben feloszlatta magát a képviselő-testület. Ezt a lépést pedig az előzte meg, hogy az eredetileg DK-s alpolgármester,

elsősorban a jobbikos polgármesterrel, Budai Lóránttal, valamint a másik alpolgármesterrel, az MSZP-s Balogh Bélával – teljesen alkalmatlannak tartotta őket, s szerinte nem a város érdekében dolgoznak –, hogy végül lemondott, kilépett az egyesületből is. Ezt követően pedig meglehetősen kaotikus állapotok alakultak ki az önkormányzatban, nem lehetett normálisan a várost menedzselni, ezért már korábban is többször felvetődött az oszlatás kérdése. Így végül tavaly ősszel a legtöbb városatya egyetértett azzal, hogy az a helyes megoldás, ha a jászberényiek új csapatot választanak a város élére.

Besenyi Orsolya Facebook-oldala, a képen Varga Mihály pénzügyminiszterrel egyeztet
Besenyi Orsolya Facebook-oldala, a képen Varga Mihály pénzügyminiszterrel egyeztet

Az ellenzékiek újra csatasorba állítják a volt polgármesterüket, Budai Lórántot, a Fidesz-KDNP azonban új emberrel próbálkozik. A kormánypártok úgy ítélték meg, a várost egyébként már két cikluson át – 2010 és 2019 között – át irányító, de a legutóbb súlyos vereséget szenvedő Szabó Tamás helyett az egyébként független színekben induló Besenyi Orsolyának nagyobb az esélye a győzelemre, ezért őt támogatják. Besenyi újoncnak számít a politikában, nem is tagja egyetlen pártnak sem, civilben a város kórházának orvosigazgatója, s nagy köztiszteletnek örvend, nem támadható.

Komoly vérfrissítést hajtottak végre a pártok

Ringbe száll még egy másik független is, Nagy Tímea, valamint a mi hazánkos László Péter; érdekes, hogy a jobboldali párt is cserélt, feltehetően azért, mert 2019-ben Dobrosi Péter csúnyán leszerepelt, mindössze 0,65 százalékot kapott, s abban reménykednek, hogy László Péter vállalhatóbb eredményt ér el.

A képviselőjelöltek esetében is frissítést hajtott végre mindkét oldal. A kormánypártok hat új politikussal próbálkoznak, s egyáltalán nem megszokott, hogy a tíz képviselőjelöltből csupán három a férfi, ráadásul a polgármesterjelöltjük is nő. De az ellenzék is komoly változtatásokat hajtott végre. A helyi DK-sok úgy döntöttek, ők tovább nem közösködnek a többiekkel – bár önállóan sem indulnak –, viszont a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Kossuth Kör két jelöltet is adott. Sokakat azonban zavar a városban, hogy az Egyesült Államokból érkezett pénzekből erre a kampányra is jut,

Miután a választásnak hatalmas a tétje, a kampány meglehetősen durva. Nem is elsősorban a közterületen – bár a jelöltek standolnak, gőzerővel járják az utcákat –, inkább a Facebookon, szórólapokon megy az adok-kapok. A várost 2019 óta irányító ellenzékiek az azóta megvalósuló beruházásokra hivatkoznak pozitív példaként – Budai Lóránt egy posztjában például azt állította a vasárnapi választásról: „A tét hatalmas: fejlődés, vagy visszaesés.” –, azt azonban nem teszik hozzá, hogy ezeket többnyire az előző, fideszes városvezetés készítette elő, ők csupán befejezték azokat, sok új ötlettel, tervvel nem álltak elő. S az ellenzék polgármesterjelöltje arról is beszámolt, hogy a minap Bohár Dániel kereste meg, „és folyamatosan dollárokat kéregetett tőlem. Hiába mondtam, hogy nálam csak forint van, neki a dollár kellett” – mint írja.

A DK-s politikus lebeszéli a városiakat arról, hogy az ellenzékiekre szavazzanak

Besenyi Orsolya inkább pozitív képet igyekszik sugározni magáról, kizárva a politikai csatározásokat, politikamentes jövőt kíván Jászberénynek, és azt írta többek között, hogy „nincs ellenzéki járda és nincs kormánypárti járda”. Emellett olyan támogatókat szerzett magának, mint a szintén orvos-polgármester győri Dézsi Csaba András.

A választás eredményét nehéz megtippelni. Az ellenzékiek abban reménykednek, hogy újra győznek, s folytathatják, amit három és fél éve elkezdtek.

azt sem tartják kizártnak, hogy a polgármesteri cím megszerzése mellett mind a tíz körzetben nyernek. Ez a reményük nem megalapozatlan, különösen nem annak fényében, hogy a DK nem indul, mi több az első számú politikusuk, Gedei József arra biztatja a helyieket, hogy ne szavazzanak az egyesületi színekben induló ellenzékiekre. Bár tény, arra sem ösztönzi őket, hogy a kormánypártiakra voksoljanak.

Nyitókép: Budai Lóránt Facebook-oldala, a fotón Bohár Dániel riporter kérdezi

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2023. január 16. 14:20
intő jel! a DK nélkül az ellenzék képes győzni! nagy baki fletónak meg a fidesznek!
manitowoc
2023. január 15. 23:12
1.) A Mandiner (Almási B. Csaba): "A Fidesz totális győzelmet szeretne aratni az amerikai pénzekkel is támogatott ellenzékkel szemben Jászberényben A fideszesek pedig úgy érzik, jó esélyük van arra, hogy visszatérjenek a városvezetésbe, azt sem tartják kizártnak, hogy a polgármesteri cím megszerzése mellett mind a tíz körzetben nyernek. Ez a reményük nem megalapozatlan" 2.) Az eredmény Jászberényben - polgármester: Budai Lóránt, a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltje - mind a 10 EVK-ban: a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltje 3.) Pafffffff...
btete
2023. január 15. 20:56
50 %-os feldolgozottságnál Budai 67 %-kal fölényesen vezet innen nincs visszaút a FIDESZ által támogatott jelöltnek. Az evk-ben is tarolnak Budai emberei. Ha elmennek az emberek szavazni (50 % feletti volt a részvétel) akkor már messze nem olyan erős a FIDESZ. Ha csak 20-25 %-os a részvétel mint általában az időköziken ott tarol a FIDESZ mert a biztos törzs szavazók mindig elmennek.
signal2
2023. január 15. 20:46
"Megbízható felvétel készül az ország politikai állapotáról, a pártok helyzetéről, erőviszonyairól a most vasárnapi jászberényi időközi választáson" - ti írtátok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!