Sajtóértesülés: Tordai Csaba kulcsszerepet vállalt Karácsonyék botrányos adománygyűjtésében

2023. november 13. 19:35

Már a Városháza-botrány idején előkerült a főpolgármester régi bizalmasának és barátjának neve.

2023. november 13. 19:35

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Bajnai Gordon és Karácsony Gergely régi bizalmasához vezethetnek a szálak a főpolgármesterhez köthető 99 Mozgalom félmilliárd forintos, tisztázatlan eredetű támogatásaival kapcsolatos ügyben is. Nem ez az első botrány a főpolgármester körül, amelyhez Tordai Csabának is köze van.

A Magyar Nemzet hétfői összeállításában felidézte, hogy csütörtökön Tordai irodájában, ügyész jelenlétében foglaltak le bizonyítékokat az adónyomozók a  Mozgalom adománygyűjtésének ügyében.

A lap felidézte, hogy a botrány azután robbant ki, hogy a Nemzeti Információs Központ (NIK) által az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága számára a tavalyi választások külföldi befolyásolásáról készített, idén júniusi összefoglaló anyag szerint Karácsony Gergely párbeszédes párttársa, Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára. 

Ezt is ajánljuk a témában

A pénzek több mint négyötöde külföldi pénznemben, euróban és fontban érkezett a mozgalomhoz.

Ki is Tordai Csaba?

Tordai Csaba kapcsán hozzátették, hogy az sem véletlen, hogy az ő ügyvédi irodájában lehettek az inkriminált iratok, hiszen régi bizalmi ember a baloldalon: ügyvédje és főtanácsadója Karácsony Gergely főpolgármesternek, államtitkár volt Gyurcsány Ferenc kormányzása idején, és bizalmasa az utolsó baloldali miniszterelnöknek, Bajnai Gordonnak. „A jogász ráadásul otthonosan mozog a Soros-szervezetek világában” – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet. 

Megjegyezték, 

Tordai nemcsak Karácsony egyik legközelebbi munkatársa, hanem az egyik legrégebbi barátja is”.

Bár Tordai jogásznak, Karácsony pedig szociológusnak tanult az egyetemen, mindkettőjüket érdekelte a politika, és mindketten részt vettek a rendszerváltáskor zajlott kerekasztal-tárgyalások történetét feldolgozó kutatási projektben. Később a 2002-es választás idején is dolgoztak együtt a Medián közvélemény-kutató cégnek – idézték fel.

Az ügyvéd neve onnan lehet ismerős, hogy a Városháza tervezett eladása miatt kirobbant botrányban az Anonymus néven megismert álarcos alak által nyilvánosságra hozott egyik hangfelvételen Bajnai Gordon korábbi üzlet- és „harcostársa”, Gansperger Gyula is megemlítette. Gansperger többek között arról beszélt, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és Tordai Csaba a volt miniszterelnök emberei, akiket Bajnai ajánlott be Karácsony Gergelynél, és 

hatalmas befolyással bírnak a főváros vezetésében.

Ezt is ajánljuk a témában

Városháza-ügy: a vagyonkezelő vezetője beismerte, hogy hibázott

Újra ülésezett szerdán a Városháza-ügy vizsgálóbizottsága. Barts J. Balázs az ülésen beszélt a fővárosi ingatlanértékesítés folyamatairól és Berki Zsolthoz, Gansperger Gyulához fűződő kapcsolatáról is. Az Anonymus-videókra reagálva elismerte, hogy nem zárta ki az eladás lehetőségét a tárgyalásokon.

Az említett felvételeken szerint Tordai Csaba ugyan nem „pénzezik”, vagyis a Gansperger által vázolt „jutalékos” rendszerben hozzá nem jutnak összegek, de kulcsszerepet visz az ügyekben. 

Tordai szerepéről maga Bajnai Gordon is említést tett az egyik felvételen. 

Gyakorlatilag két ember üzemelteti ma a Városházát, ő az egyik” 

– emlékeztetett a lap.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2023. november 30. 00:35
Tordai Karó Geri mutyi-szakértője.
irmag2
2023. november 14. 15:38
Bajnai lopott pénzét kéretik felosztani a Hajdú-Bét károsultjai között! Látsszon az igazságra törekvésünk!
pipa89
2023. november 14. 09:06
És ezeket választja meg Budapest magának! Meg is érdemlitek: a várost kilopják alólatok, az egész várost!
states-2
2023. november 13. 20:13
Munkában a komcsi maffia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!