Román, orosz nem jó barát

2022. április 13. 12:31

Lengyelország mellett Románia a kulcsfontosságú európai állam a NATO keleti szárnyán. A feltétlen lojalitást értékeli az Egyesült Államok. A bukaresti kormányzattól az RMDSZ-en át a szélsőjobboldali AUR-ig teljes egységben sorakoztak fel a romániai politikai erők az orosz agresszió elítélése mellett.

2022. április 13. 12:31
null

Sólyom István (Kolozsvár) írása a Mandiner hetilapban

 

Nem tudni, hogy a háború kitörése napján hány román állampolgárnak jutott eszébe a négy évvel ezelőtti hír, miszerint

Vlagyimir Putyin elnök Erdélyről nevezett el egy orosz harckocsiezredet.

Ami addig groteszk poénnak tűnt, egyszeriben fenyegető jelentést is kapott, különösen annak ismeretében, hogy Lengyelország, Ukrajna, Fehéroroszország és Németország tájegységeiről is elneveztek orosz ezredet. Az elnöki rendelet indoklásában a szovjet hadseregnek, azon belül is a szóban forgó ezredek elődeinek a második világháborúban játszott szerepét elevenítették fel a dicső katonai és történelmi hagyományok ápolása jegyében.

Bukarest összezár

A mindenkori román politikai szcéna szereplőinek jól ismert vonása, hogy az ország stratégiai érdekeinek érvényesítése prioritást élvez,

így a létfontosságú helyzetekben kormány és ellenzék egységet mutat.

A politikai és katonai döntéshozók fejében már jóval korábban összeállhatott a nagy kép, hiszen Mircea Geoană egykori szociáldemokrata külügyminiszter, jelenlegi NATO-főtitkárhelyettes egy tévéműsorban elismerte, hogy a nemzetközi szervezetnek voltak előzetes információi az orosz invázióról. A NATO-nál két stratégiai célt követtek: igyekeztek pszichológiailag felkészíteni a világ közvéleményét a küszöbönálló fegyveres konfliktusra, valamint a Vlagyimir Putyinnal való folyamatos egyeztetések és a tervezett orosz lépések folyamatos kommunikálásával időt akartak nyerni Ukrajnának.

A román politikai vezetők a háború kitörése óta egységesen elítélték Oroszországot a fegyveres agresszió miatt. Klaus Iohannis államfő szerint Moszkva durván áthágta a határok sérthetetlenségének nemzetközi elvét és az erőszak alkalmazásának tilalmát. Arról beszélt: Oroszország ismét bebizonyította, hogy nem érdekli az európai és euroatlanti közösség által felajánlott konstruktív és felelősségteljes párbeszéd, hanem folyamatosan és tudatosan a konfrontációra törekszik, erőszakosan akarja érvényesíteni az úgynevezett befolyási övezetek elavult logikájának alávetett követeléseit.

Iohannis feltétlen szolidaritását fejezte ki Ukrajnával és az ukrán néppel,

és hangoztatta, hogy Románia teljes mértékben támogatja Ukrajna területi egységét és szuverenitását. Az elnök egyúttal hangsúlyozta, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének tagjaként „Románia állampolgárai az ország történelmének legátfogóbb biztonsági garanciáit élvezik”.

Nicolae Ciucă miniszterelnök szintén törvénytelen agressziónak nevezte az orosz támadást, és hangsúlyozta, hogy Románia állandó kapcsolatban áll NATO-s és EU-s partnereivel, és készen áll a szükséges intézkedésekre a térség biztonsága érdekében. A külügyi tárca válságtörzset alakított az Ukrajnában tartózkodó román állampolgárok megsegítésére. Bogdan Aurescu miniszter egyben utasította Románia NATO-képviseletét, hogy kérje az észak-atlanti szerződés negyedik pontjának aktiválását, a szövetségesek közötti konzultáció elindítását.

Az RMDSZ is mélységesen elítéli és elfogadhatatlannak tartja az orosz inváziót. Kelemen Hunor pártelnök közölte, hogy a nemzetközi közösségnek minden eszközt fel kell használnia, hogy a háború megállítására kényszerítse Oroszországot. „Aggódunk a kárpátaljai magyarokért és az Ukrajna területén élő román közösségért. Szeretném tudatni velük, hogy ebben a nehéz időszakban számíthatnak ránk!” – írta Kelemen.

Az ukrajnai román kisebbség helyzete rendre felbukkan a diplomáciai nyelvezetben, de a bukaresti vezetés nem csatlakozott a magyar kormány határozott álláspontjához az ukrán nyelvtörvény kapcsán,

mivel Románia Ukrajnához és Szlovákiához hasonlóan nem ismeri el nemzeti kisebbségei számára a kollektív jogokat.

Ezért a puha álláspontért cserébe a román diplomácia abban bízott, hogy a román közösséget kedvezőbb elbírálásban részesíti a kijevi vezetés.

Hideg napok a román–orosz viszonyban

Románia és Oroszország kapcsolata hosszú ideje mélyponton van, diplomáciai nyelven jegelt stádiumban. A román közvélemény szemében Moszkva – történelmi okok miatt – fenyegetést jelent. Elsősorban a több mint száz éve Moszkvában rekedt román kincstári vagyon ügye miatt, amely kapcsán az orosz diplomácia többször is Bukarest tudomására adta, hogy nem tervezi visszaszolgáltatni a kilencven tonna aranyat. Emellett a kommunizmus Romániába való exportja, az 1958-ig tartó katonai megszállás és Besszarábia elfoglalása is mély nyomokat hagyott a kollektív emlékezetben.

Románia NATO-csatlakozása, a THAAD amerikai rakétarendszer Romániába telepítése, illetve az EU Oroszországgal szembeni szankciós politikája miatt nem is várható, hogy javulás álljon be a két ország viszonyában.

Bukarest 2020-ban fogadta el új nemzetvédelmi stratégiáját, amely Oroszországot regionális veszélyforrásként nevezi meg.

A dokumentum Oroszország agresszív viselkedésére és a Fekete-tenger térségére irányuló militarizációs törekvéseire ad választ, egyben olyan paradigmaváltást jelez, amelyben romlik a NATO és Oroszország közötti viszony. A jelentésben hangsúlyozzák: Bukarest stratégiai szövetséges Washingtonnal, a NATO és az EU pedig a román kül- és biztonságpolitika alap­kövének számít.

Kamala Harris amerikai alelnök Klaus Iohannis társaságában ír a román elnöki vendégkönyvbe március 11-én. <br> Fotó: AFP / Saul Loeb / POOL
Kamala Harris amerikai alelnök Klaus Iohannis társaságában ír a román elnöki vendégkönyvbe március 11-én.
Fotó: AFP / Saul Loeb / POOL

 

Időközben egy év alatt megnégyszereződött az Oroszországból importált gáz ára is: 2020 szeptemberében 150 dollárba került ezer köbméter gáz, 2021 októberében már 612 dollárba. Ráadásul Románia a közvetítő közvetítőjén keresztül vásárolja az orosz gázt. Ugyan az ország jelentős fekete-tengeri gázmezőkkel rendelkezik, az amerikai ExxonMobil és az osztrák–román OMV Petrom révén megvalósuló nagyszabású kitermelés elindítása a jövő ködébe vész a bukaresti törvényhozás tehetetlensége miatt. A romániai szükségletnek viszont csupán mintegy húsz százaléka származik orosz importból, és idén már egymilliárd köbméterrel több gáz fog a rendelkezésére állni, miután a Black Sea Oil & Gas elkezdte kitermelni a Fekete-tenger egyik kisebb gázmezőjét – jelentette be Virgil-Daniel Popescu energiaügyi miniszter.

Feltétlen lojalitás nyugat felé

Mircea Geoană a minap arról is beszélt, hogy a román történelemben soha nem értékelték ilyen magas szintre az ország stratégiai jelentőségét, és a román politikusok mindig jól ki tudták játszani a stratégiai kártyát. A NATO­-csatlakozáskor is egybeestek a román érdekek az Egyesült Államok gazdasági és stratégiai érdekeivel, s utóbbiak az orosz–ukrán háború következtében a szemünk láttára átalakuló közép–kelet-európai biztonsági tér dinamikájára is erőteljes hatással vannak.

Lengyelország mellett Románia a kulcsfontosságú európai állam a NATO keleti szárnyán.

Bukarest az új politikai felállásban is igen jelentős pozíciót szerezhet a stratégiai kártyák jó forgatásával. Ennek szellemében Románia katonai kiadásai növelésével akarja erősíteni védelmi képes­ségeit, emellett jelentős beruházásokra készül a teljes energetikai függetlenség eléréséért.

Klaus Iohannis a minap elmondta: a védelmi kiadásokat a bruttó hazai össztermék 2,5 százalékára emelnék a jelenlegi 2 százalékról, az energetikai függetlenséget pedig elsősorban a megújuló energia­források, illetve a nukleáris kapacitások fejlesztése révén szándékozzák elérni.

A feltétlen lojalitást értékeli az Egyesült Államok,

hiszen március 11-én Romániába látogatott Kamala Harris. Klaus Iohannis szerint az Egyesült Államok alelnökének látogatása is igazolja a két ország közötti stratégiai partnerség szilárdságát és az Egyesült Államok elkötelezettségét Románia és a NATO-szövetségesek biztonságának támogatása mellett. Klaus Iohannis március 22-én tárgyalt Bukarestben Andrzej Duda lengyel elnökkel is, és egyetértettek abban, hogy szükség van a NATO keleti szárnyának további erősítésére.

A március 23-ei brüsszeli NATO-csúcson pedig döntés született arról, hogy az észak-atlanti szövetség megerősíti keleti vonalát, és új szárazföldi, légi és tengeri harc­csoportokat telepít Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába. Így a februárban Németországból Romániába vezérelt mintegy ezer amerikai NATO-katona mellé újabb csapatok érkeznek.

Moldovában is nő a feszültség
A háborús konfliktus kapcsán Moldova helyzetét minden eddiginél hangsúlyosabban kezeli a román politikai elit, nagy valószínűséggel bízik az egykori területével való majdani újraegyesülésben, bár ezt nem nevezi meg explicit célként. A moldovai vezetésnek most leginkább Transznisztria miatt főhet a feje, ahol orosz „békefenntartó” csapatok állomásoznak évtizedek óta. Maia Sandu moldáv államfő fel is szólította a kontingenst a távozásra, Chișinăuban pedig egymásnak adják az ajtót uniós és amerikai vezető politikusok. A moldáv vezetés kihasználva a lehetőséget Ukrajnához hasonlóan benyújtotta EU-s tagfelvételi kérelmét, az uniós tagság elengedhetetlen egy Romániával való jövőbeni egyesüléshez is.

A háborús konfliktus kapcsán Moldova helyzetét minden eddiginél hangsúlyosabban kezeli a román politikai elit, nagy valószínűséggel bízik az egykori területével való majdani újraegyesülésben, bár ezt nem nevezi meg explicit célként. A moldovai vezetésnek most leginkább Transznisztria miatt főhet a feje, ahol orosz csapatok állomásoznak évtizedek óta. Maia Sandu moldáv államfő fel is szólította a kontingenst a távozásra, Chișinăuban pedig egymásnak adják az ajtót uniós és amerikai vezető politikusok. A moldáv vezetés kihasználva a lehetőséget Ukrajnához hasonlóan benyújtotta EU-s tagfelvételi kérelmét, az uniós tagság elengedhetetlen egy Romániával való jövőbeni egyesüléshez is.

*** 

Talajt vesztettek a szélsőségesek
Az orosz befolyásoltsággal vádolt, szélsőjobboldali Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is elítélte az orosz támadást. A párt tiltakozó akciót is szervezett a bukaresti orosz nagykövetség elé, és kifejezte aggodalmát az észak-bukovinai és a dél-besszarábiai románok sorsáért, valamint a Romániával szembeni sorozatos fenyegetések miatt. Ám ezek a lépések sem voltak elegendők a párt népszerűségének megtartásához, a háborús helyzet megakasztotta a felfelé ívelő tendenciát. Az AUR március elején Klaus Iohannis román és Maia Sandu moldovai elnököt is felkérte, hogy sok román régi óhajának megfelelően mielőbb tárgyaljanak a két ország egyesüléséről. A legutóbbi felmérések szerint az AUR 3 százalékpontot veszített a 22 százalékos támogatottságából, ami a koronavírus-járványhoz köthető diskurzus eltűnésével és a pártra égett oroszbarátság bélyegével magyarázható.

Az orosz befolyásoltsággal vádolt, szélsőjobboldali Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is elítélte az orosz támadást. A párt tiltakozó akciót is szervezett a bukaresti orosz nagykövetség elé, és kifejezte aggodalmát az észak-bukovinai és a dél-besszarábiai románok sorsáért, valamint a Romániával szembeni sorozatos fenyegetések miatt. Ám ezek a lépések sem voltak elegendők a párt népszerűségének megtartásához, a háborús helyzet megakasztotta a felfelé ívelő tendenciát. Az AUR március elején Klaus Iohannis román és Maia Sandu moldovai elnököt is felkérte, hogy sok román régi óhajának megfelelően mielőbb tárgyaljanak a két ország egyesüléséről. A legutóbbi felmérések szerint az AUR 3 százalékpontot veszített a 22 százalékos támogatottságából, ami a koronavírus-járványhoz köthető diskurzus eltűnésével és a pártra égett oroszbarátság bélyegével magyarázható.

 

Nyitóképen: Amerikai katonák a Konstancához közeli Mihail Kogălniceanu támaszponton március 6-án. Fotó: AFP / Alexandra Radu / ANADOLU AGENCY

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
labellohu
2022. április 14. 09:39
1980-ban Moszkvába nem mentek el, de 1984-ben Los Angelesben ott voltak. Biztos megérte nekik a nyalás. 1944-ben is tudták, hogy mikor kell elfordulniuk a régi főnöküktől.
bunko_jobbos
2022. április 14. 07:40
1. Már sokszor elmondtam, hogy mi is át akartunk állni 44-ben, csak nem sikerült. Béna kivitelezés, jogászkodással stb. 2. Egy országnak nem barátai vannak, hanem érdekei. Ezért is jó lett volna nekünk is átállni. Emberi kapcsolatokra ne vetítsük ki. 3. A hatalmasok mindig a nyalókat szeretik, ezt a saját életemben is látom. Kezdődött a tanító nénivel... :-) Egyszerűen rühellik, ha valaki nem hajtja végre a parancsot. 4. A románok ma simán megkapnák Moldáviát az amcsiktól, szerintem már meg is ígérték nekik. Ha a ruszkik buknak, akkor biztosan egyesülni fognak. Főleg hogy ott is most románok nyerték a választást. 5. A magyarok mindig a kisebb nagyhatalmat szeretik, hogy függetlenek legyenek. De a 3. pont miatt ezért mindig ferde szemmel néznek a szövetségeseink. Aztán mikor fordulat van, akkor az addigi ellenfélnek meg lófaszt sem jelent, hogy mi a másik oldalon egy kicsit önállóak voltunk, sokkal fontosabb nekik, hogy az új szövetségeseik nyaloncok legyenek. :-) Pl. Anglia tapsolt, mikor mi megszálltuk Kárpátalját (azt ui. nem kaptuk vissza), Hitler meg őrjöngött. Egy megbízhatatlan, önálló szövetséges. Pfuj. Aztán meg a békekötésnél ez semmit sem jelentett. A románok meg átálltak, meg is kapták Erdélyt. 6. Románia létrejötte is az oroszellenességhez kapcsolódik. Először nem akarták, hogy legyen, de a krími háború miatt pont kapóra jött egy bástya a ruszkik ellen. Ezt ők azóta is tudják, szóval nincs választásuk. Lengyelország nem létezne, ha az atlantiak nem állnak ki mellette a jaltai meg potsdami stb. konferenciákon. Ők is tudják ezt.
XTRO
2022. április 14. 06:25
A végén átállnak, ahogy mindig..
Házam Hazája
2022. április 13. 22:40
Új cím: A román rossz jóbarát? A román nem Joshibarat? A román nem Joshi vagy nem barat? Joshi nem román vagy nem barat? A barát nem Joshi a jó román? A nem jó és nem barát az nem Joshi? ...... A magyar nyelv szépsége : )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!