Akarni kell megmaradni!

2023. augusztus 24. 10:53

„Egy biztos: siránkozással nem megyünk semmire. Minden lehetőséget meg kell ragadnunk.” Máramarossziget magyarságának nyomába eredtünk, nemzettársaink kis közössége minden kihívás dacára tartja magát.

2023. augusztus 24. 10:53
Aerial,View,Of,The,Centre,Of,Sighetu,Marmatiei,,The,Town
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Máramarossziget Nagybányától 53 kilométerre északkeletre, a Tisza déli partján fekszik. A folyó itt ország­határt képez Románia és Ukrajna között, szemközti partján Aknaszlatina található. A szórvány sajnos nincs a leg­szerencsésebb helyzetben ebben a – Trianon előtt még bő háromnegyedrészt magyarok lakta – városban. A legfrissebb népszámlálási eredmények szerint 2771 magyar él a valamivel több mint 33 000-es településen, arányuk tehát nem éri el a 10 százalékot.

„Ezt a számot nem igazán tudom elfogadni. Azért nem, mert a felekezeti hovatartozás eredménye szerint a római katolikusok és reformátusok összesített száma eléri a 3711-et, amiből ha levonjuk a román ajkú hívek számát, még akkor is jóval 3000 fölött van a magyarok száma. Ebben az elcsúszásban nyilván nagy szerepet játszott a hibás ön­kitöltés a most először használható online felületen, illetve a nemzetiségi, anyanyelvi kérdések megkerülésének könnyű lehetősége. Azonban szépíteni sem szeretném, valóban nagyon megapadtunk, de Nyírő József szavaival élve »a kicsi malom őröl tovább«” – mondja lapunknak Orosz Krisztofer, az RMDSZ máramarosi ügyvezető elnöke.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. augusztus 24. 11:02
Na ugye..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!