A választási irodák sem utaztathatnak a választásokon

2014. február 17. 18:41

Nem könnyíthetik meg autóbuszos szállítással a választási irodák sem a szavazókörbe jutást – mondta ki a Nemzeti Választási Bizottság új iránymutatásában. Arról is döntött az NVB, hogyha egy jelölő szervezet nevet vált az ajánlásgyűjtés időszakában, akkor csak azok az aláírások lesznek az érvényesek, amelyeket már az új névvel gyűjtöttek.

2014. február 17. 18:41

Az autóbuszos szállításról és a már nyilvántartásba vett jelölő szervezetek névváltozását érintő kérdésekről tett közzé iránymutatást hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az iránymutatások a választási szervek jogalkalmazását segítik elő, de nem kötelező érvényűek.

A testület szerint az új választási eljárási törvénnyel ellentétes, ha a választási irodák a szavazás napján autóbuszos szállítással könnyítik meg a szavazókörbe jutást, mert a jogszabály „általános tilalmat tartalmaz”, ami vonatkozik a választási szervekre is. Az NVB-t korábban a Tolna megyei területi választási iroda vezetője kereste meg. Az iroda azt jelezte, korábban gyakorlat volt náluk, hogy a kiterjedt települések távolabbi pontjaira autóbuszokat küldtek, hogy megkönnyítsék az eljutást a szavazóhelyiségekhez. Megkeresésükben utaltak arra is, hogy a törvény szerint a választási szervek tevékenysége nem minősül kampánynak. Az iránymutatásában az NVB arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogszabályi tilalom a választási irodákra is vonatkozik, és az irodáknak nem feladatuk a választók szállításának szervezése.

A dokumentum szerint a választási irodáknak sem feladat–, sem hatáskörük nincs autóbuszos szállítás szervezésére. Az NVB az iránymutatásban – utalva arra, hogy mozgóurnát csak mozgásukban korlátozott emberek kérhetnek – arra is felhívja a figyelmet: a külterületen élők – ha nem áll rendelkezésükre „személyszállítási szolgáltatás” – a jogszabály szerint igénybe vehetik másnak a segítségét.

A másik hétfői iránymutatás arról szól, mi történik, ha egy már az NVB által nyilvántartásba vett jelölő szervezet megváltoztatja a nevét, ilyenkor mely ajánlások fogadhatók el érvényesnek: a korábbi vagy a későbbi névre leadottak. Az ülésen nem került szóba, hogy konkrétan mely pártokat érint a kérdés, de az MTI úgy tudja, nem jelenlegi parlamenti pártokról van szó, és az egyik érintett a Nemzeti Forradalmi Párt.

A jelölő szervezetek névváltozásáról szóló iránymutatás szerint ha egy párt nevet változtat, akkor annak érdekében, hogy azt a választási eljárásban is használhassa, be kell jelentenie az NVB-nél. Az NVB szerint ha a szervezet már az ajánlásgyűjtés közben változtatta meg a nevét, és a módosítást bejelentette az NVB-nél, valamint új ajánlóíveket is kért, akkor az új névvel gyűjtött aláírások érvényesek, a korábbiak pedig nem.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2014. február 18. 01:56
ismerősöm megkapta a behívóját, mindössze 5 km-rel arrébbra kell mennie szavazni, ez lehetséges?
hátakkor
2014. február 17. 20:01
Eldöntötték már a nevüket együtték?
nyugalmazott tanár
2014. február 17. 19:17
Meghekkelték a balliberális választási stratégiát? "Nem könnyíthetik meg autóbuszos szállítással a választási irodák sem a szavazókörbe jutást – mondta ki a Nemzeti Választási Bizottság új iránymutatásában." És még ez is? "ha egy párt nevet változtat, akkor annak érdekében, hogy azt a választási eljárásban is használhassa" Pedig milyen jól el lehet rejtőzni valamilyen bikflangos név mögé. Pl. Liberálisok, Demokraták, LMP, DK, 4K, stb. stb.
kjkj945
2014. február 17. 18:50
Helyes
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!