Ukrán EU-szaklap: Pukkadjon meg az oroszpárti Orbán, de engednünk kell neki

2024. január 30. 11:54

A Jevropejszka Pravda elismerte, hogy boszorkányüldözést folytatnak a kárpátaljai magyar vezetők ellen, de megfejtette a miniszterelnököt is.

2024. január 30. 11:54
Szerhij Szidorenko
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Lapunk olvasóinak Szerhij Szidorenkót nem kell bemutatni. A Jevropejszka Pravda újságírója magyar viszonylatban számos elemzésével alkotott már emlékezeteset: 2022 novemberében robbant be a hazai köztudatba azzal az állításával, hogy Orbán Viktor az Európai Unió szétverésén dolgozik, majd bombasztikus és számos ponton félrefordított Karácsony Gergely-interjújában Orbán Viktornál erősebb politikusként mutatta be a főpolgármestert. Ezt követően Rácz Andrással próbálta meg kimondatni, hogy a magyar hadsereg a háború kitörte előtt azért volt a keleti határon, hogy annektálja Kárpátalját – erre Rácz sem volt hajlandó. A magyar kisebbség helyzetét nagy vonalakban rendező, múlt november végén elfogadott ukrán törvénycsomagot pedig határozottan elítélte.

Ezt is ajánljuk a témában

Most, a tegnap Ungváron Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, illetve Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének részvételével lezajlott magyar-ukrán tárgyalás kapcsán

ismét megfejtette hazánkat, és azt is elárulta, ki „kényszeríti” Orbán Viktort arra, hogy kibéküljön Ukrajnával.

Megszólal Gulyás Gergely, a „kabinetfőnök”

Elemzését Szidorenko egy Gulyás Gergely-idézettel kezdi. A Miniszterelnökséget vezető miniszter – akit az egyes számú ukrán EU-szakújságíró „Magyarország miniszterelnöke kabinetfőnökének, belső köre tagjának” nevez – úgy fogalmazott: „Magyarországnak a környező országokkal jó viszonyra kell törekednie. Nem adhatjuk fel a reményt, hogy a magyar-ukrán kapcsolatokban történhetnek változások.” Az újságíró ezt a igen fontos változásként értékeli, mert „a magyar kormány nem szokott udvariaskodni, ha az ellenkezik az álláspontjával”. Emellett fontos fejleménynek tartja azt is, hogy míg tavaly decemberben „az ukránok számára jól ismert” Szijjártó Péter még kizárta, hogy sor kerülhetne Orbán-Zelenszkij találkozóra most épp előkészíti azt.

(Ilyen egyébként nem történt, Szijjártó annyit mondott akkor, hogy a találkozót elő kell készíteni.)

Ezt is ajánljuk a témában

Emellett örvendezik Szidorenko annak is, hogy a magyar kormányzati tisztviselők most kevesebbet „szidják” Ukrajnát, mint korábban, emellett Szidorenko „diplomáciai forrásai” arra is utalnak, hogy Magyarország „beleegyezett abba, hogy feloldja a vétót” az EU Ukrajnának nyújtandó ötvenmilliárd eurós támogatása kapcsán. (Ilyet diplomáciai forrásokból egyelőre még senki más nem hallott.) Mindezek szerinte arra utalnak, hogy „Budapest Ukrajna-politikájának radikális megváltoztatására készül”.

Nem eszik olyan forrón a miniszterelnököt

Arra azért még nem vetemedik az ukrán újságíró, hogy Orbán Viktorról pozitív hangvételben írjon: a miniszterelnök szerinte 

nem lett ukránpárti és nem kezdett el hinni a győzelmünkben, ilyen csodára nincs remény”.

Ezután a szokásos magyarellenes tirádák következnek: „Magyarország a Kreml narratíváit terjeszti állami szinten Oroszország ukrajnai háborújáról, ellenzi a fegyverszállítást Ukrajnának, és időről időre blokkolja a hazánkkal kapcsolatos EU- és NATO-döntéseket, vagy ezzel fenyeget. Emellett radikalizálja a magyar társadalmat, a belföldi propaganda eszközeként használva Ukrajnát. Ráadásul Orbán személyesen teszi tönkre az európai egységet a Putyinnal szembeni diplomáciai blokád kapcsán, és nem lát problémát abban, hogy az agresszorállam vezetőjével találkozzon.” Ennek mentén Szidorenko kimondja a verdiktet: „Minden okunk megvan arra, hogy Orbánt és rezsimjét ne csak autoriternek, de oroszpártinak is nevezzük”.

Az oroszpártizó Szidorenko ugyanakkor rögtön a következő bekezdésben elismeri, hogy az oroszpártizás badarság.

„A magyar diplomaták és politikusok őszintén felháborodnak, amikor azt mondják róluk, hogy oroszpártiak” – írja az újságíró, aki szerint „ebben van is valamennyi igazság, mert a magyar vezető nem nyilvános politikája az EU-ban és a NATO-ban más, mint aminek kívülről látszik”. Szerhij Szidorenko elismeri: „a szakértői közösségben elterjedt az a vélemény, hogy Orbán oroszpárti politikája nem kötődik semmiféle olyan megállapodáshoz, amely közötte és a Kreml között köttetett volna”. A valódi ok nem túl bonyolult: „Orbán egyszerűen nem hisz Ukrajnában. Őszintén hiszi és állandóan ismételgeti, hogy az ukránoknak nincs esélyük megnyerni a háborút. Hogy Oroszország így vagy úgy, de győzni fog, mert nagyobb, és a Nyugat nem fogja tudni hosszan támogatni az ukránokat.”

Orbán Viktor nagy terve

A szerző leszögezi: Orbán Viktornak „nincsenek elvei és értékei”, kizárólagos célja a Fidesz hatalmának megtartása, minden más csak eszköz, lecserélhető. S ilyen eszköz az EU-tagság is, amelyet a magyarok több mint 80 százaléka támogat. Orbán „irányváltásának” Szidorenko szerint az az oka, hogy a miniszterelnök „rádöbbent, mennyire elszigetelt Ukrajna ügyében”, és 

olyan tervei vannak a közeljövőre, amelyek nem férnek össze az európai pária szerepével”.

Az újságíró felidézi, hogy a Fideszt ebben a parlamenti ciklusban kiutálták az Európai Néppártból, most pedig az Európai Konzervatívok és Reformerek felé tart. Ennek feje Giorgia Meloni – s itt a válasz a címben feltett kérdésre: Szidorenko szerint az olasz miniszterelnök kényszeríti Orbánt az Ukrajnával való kibékülésre: „Az ECR-ben résztvevő minden kulcsfontosságú párt nyíltan és aktívan támogatja Ukrajnát az orosz agresszorral szembeni háborúban”, így ha Orbán eddigi politikáját megtartva lépne be az ECR-be, „nem csak az európai színtéren lenne számkivetett, de partnerei között is, akikben bízhat EU-s problémái megoldása kapcsán”.

Mit várhat Ukrajna?

Szidorenko leszögezi: „a felek között objektíve hiányzik a bizalom”, Orbán és Zelenszkij között elképzelhetetlen a barátság. Ugyanakkor úgy látja, hogy Ukrajnának engedményeket kell tennie.

„Kijevnek meg kell értenie, hogy még a jelen helyzetben is, amikor a körülmények megálljt parancsolnak Orbánnak, csak akkor lesz ez lehetséges, ha engedményeket teszünk” – elemez Szidorenko.

Itt következik az elemzés legmeghökkentőbb része, melyben az esetleges konkrét magyar feltételekről esik szó – mint kiderült, az ukránok nagyonis jól tudják, mi velük Magyarország problémája. „Budapest valószínűleg konkrét garanciákat fog kérni az elfogadott törvény implementációjára”, emellett talán felmerül majd „a magyarok KMKSZ pártjának vezetője, Brenzovics László Ukrajnába való visszatérésének ügye, aki az Ukrán Biztonsági Szolgálat vele szembeni elég kétséges vádjai miatt menekült Magyarországra”. Ilyen nyíltan még Ukrajnában soha nem ismerték be, hogy Brenzovics László ellen alaptalan boszorkányüldözés folyt.

Az újságíró még hozzáteszi, hogy szerinte a magyar külpolitika Ukrajnából nézve kisebbségi komplexusosnak tűnik, valamint hogy Orbán Donald Trump győzelmében reménykedik az amerikai elnökválasztáson, mert „pontosan tudja, hogy Biden alatt nincs esélye Washingtontól támgoatást kapni”.

Zárásul megjegyzi:

„Mindegy, mit gondolunk Orbánról iránt személyesen, vagy a hatalmi rendszerről, amit Magyarországon kiépített”, mert Ukrajna NATO- és EU-integrációja „rajta múlik”.

Ezért aztán Magyarországgal még időleges és rossz békét is jobb kötni, mint folytatni a nyílt ellenségeskedést.

Nyitókép: YouTube/Jevropejszka Pravda

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blanconegro
2024. február 04. 16:03
Így kell segítséget kérni/elfogadni. Ahogy a hülye barmok szokták. Szűnjön meg ez a nyomorult Fuckrajna!
Same
2024. február 03. 23:48
Pukkadjon meg a buzipárti zselé. Elég gecit nyelt már, amit a népére okádott! Temessék már el a rohadékot!
tavirozsa2
2024. február 01. 18:04
"Orbán egyszerűen nem hisz Ukrajnában. Őszintén hiszi és állandóan ismételgeti, hogy az ukránoknak nincs esélyük megnyerni a háborút." Sokkal fontosabb, hogy azok az ukrán milliók, akik elhagyták Ukrajnát vajon hisznek-e a győzelmetekben! Amúgy a hit nem tény!
mai nap
2024. január 31. 06:24
Az ukránok fél másodperccel azután, hogy az EU-tőle megvan az igérvény a pénzre, úgy fognak megfeledkezni a tegnap ígértekről, mintha sose mondták volna. alja népség az “ukrán” kormányzat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!