Békepárti kiállás: az egész világ Orbán és Trump amerikai találkozójáról cikkezik

2024. március 09. 11:21

A beszámolók szerint a legfontosabb téma a két politikus között az orosz-ukrán háború és a béke ügyének előmozdítása volt.

2024. március 09. 11:21
ORBÁN Viktor; TRUMP, Donald

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ahogy arról a Mandineren beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Donald Trump korábbi amerikai elnökkel, republikánus elnökjelölttel tárgyalt Mar-a-Lagóban, Trump floridai rezidenciáján.

Arról, hogy mi lehetett a találkozó fő témája, Orbán Viktor közösségi-médiában közzétett posztja lehet az irányadó. Orbán Viktornak a Facebookra posztolt bejegyzése alapján a békéről, a béketeremtés lehetőségéről lehetett főként szó a találákozon. A magyar miniszterelnök bejegyzésében azt írta: 

„Találkozó Donald Trump elnökkel. Make America great again, Mr. President!”

A miniszterelnök egyértelművé tette, mindketten a béke mellett foglaltak állást.

Ezt is ajánljuk a témában

A két politikus találkozójára az egész világ felkapta a fejét, és mindenki azt találgatja, vajon miről is beszélhetett a zárt ajtók mögött a két vezető, és a közeljövőben milyen együttműködés várható közöttük. A  Bloomberg tudósítása szerint Orbán „ellentmondást nem tűrő, mert azt mondja: »így lesz«, és ennyi”.

A cikkben kiemelik,

a kockázatokat is bátran vállaló Orbán volt az első európai miniszterelnök, aki elnökválasztási kampánya során támogatta Trumpot.

Emlékeztettek továbbá: Orbán többször is nyomatékosította, örülne, ha Trump lenne ismét az elnök. A cikkben azt is kiemelték, 

Orbán Viktor az ukrajnai háborúval kapcsolatban többször elmondta, hogy a béke előfeltétele Trump elnök visszatérése.  

CNN: baráti volt a hangulat

A CNN beszámolója szerint nagyjából egy órán át beszélgetett a két politikus pénteken este Trump és Orbán, a volt (és leendő?) amerikai elnök azért találkozott a magyar kormányfővel, hogy „a Magyarországot és az Egyesült Államokat érintő kérdések széles körét megvitassák, beleértve az erős és biztonságos határok kiemelkedő fontosságát, hogy megvédjék mindkét nemzet szuverenitását”.

Donald Trump és Orbán Viktor tárgyalása. Forrás:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A lengyelek is felkapták a fejüket

A lengyel állami PAP hírügynökség is beszámolt a magyar miniszterelnök amerikai látogatásáról. A PAP jelentésében azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy 

a magyar kormányfő amerikai látogatásának napirendjén nem szerepel találkozó a jelenlegi adminisztráció képviselőivel. 

Érkeznek a reakciók Oroszországból is

Az orosz sajtó ingerküszöbét is átütötte Orbán amerikai látogatása. A Life.ru cikkében felhívta a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök látogatásának részeként az ukrajnai konfliktus békés rendezésének módjairól tárgyalhatott Trumppal. „A magyar kormány nem titkolta, hogy várja Trump visszatérését a Fehér Házba és az ezzel kapcsolatos további előrelépést az ukrán konfliktus rendezésében” – zárja sorait a lap.

Ezt is ajánljuk a témában

Látogatás a Heritage Foundation-nél

Az amerikai-magyar kapcsolatok jövője címmel tartott panelbeszélgetést csütörtökön a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage (Örökség) alapítvány, a vendég ezúttal Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke volt. Orbán Viktorral Kevin Roberts, a Heritage elnöke beszélgetett, a közönség soraiban a legnevesebb amerikai jobboldali politikusok, elemzők, közéleti személyiségek foglaltak helyet. A programot Vivek Ramaswamy amerikai konzervatív politikus, kommentátor, korábbi republikánus elnökjelölt vezette fel. Elhangzott:

a világnak szüksége van egy mozgalomra, amely az igazságért, a hagyományokért, a családokért, az emberekért küzd.

Ezt is ajánljuk a témában

A zárt körű panelbeszélgetésen Orbán Viktort a magyar konzervatív család- és gazdaságpolitika sikereiről, kihívásairól, az ukrajnai háborúról, az amerikai-magyar kapcsolatokról, 

Trump elnökről és személyes politikai hitvallásáról kérdezték. 

A program után a miniszterelnök a washingtoni magyar nagykövetségen megbeszélést folytatott Steve Bannon amerikai médiaszemélyiséggel, politikai stratégával, Donald Trump korábbi elnök tanácsadójával.

Biden is reagált a találkozóra

A Fehér Ház által közzé tett, a Magyar Nemzet által szemlézett beszámolóból kiderült, a sajtó munkatársai megkérdezték Joe Bidentől, mit gondol Trump és Orbán találkozójáról. A kérdésre, aggasztja-e a két politikus találkozója, az amerikai elnök először annyit válaszolt, mennie kell, majd miután ismét neki szegezték a kérdést,

kicsit zavarosan azt mondta, ő maga nem is aggódik a találkozó miatt, de az újságírónak viszont aggódnia kellene.

Századvég: Trump a béke garanciája

A magyarok Donald Trumpban, az Egyesült Államok várható 

republikánus elnökjelöltjében látják a béke és biztonság garanciáját

 – közölte közvélemény-kutatása alapján a Századvég Alapítvány pénteken az MTI-vel.

Trump Magyarország álláspontjához hasonlóan a béke pártján áll, s az orosz-ukrán fegyveres konfliktus mielőbbi lezárását szorgalmazza annak érdekében, hogy ne haljanak meg többen a háborúban – tették hozzá.

Tekintettel arra, hogy a novemberben esedékes amerikai elnökválasztáson az egyik fő politikai törésvonal a demokrata elnök, Biden és Trump között előreláthatólag a háború folytatása vagy a béke előmozdításának kérdése lesz, a Századvég márciusban, ezer ember megkérdezésével feltérképezte, a magyarok mit gondolnak a jelenlegi és a volt amerikai elnökről e tekintetben.

Ezt is ajánljuk a témában

A közlemény kitér arra, az Egyesült Államok a világ vezető gazdasági, katonai és politikai hatalmaként kulcsszerepet játszik a világpolitikai folyamatok alakításában, ezek stabilitásának megőrzésében, 

így az USA mindenkori elnökére példátlan közéleti felelősség hárul. 

Trump az 1981-ben leköszönt Jimmy Carter óta az első amerikai elnök volt, akinek hivatali ideje alatt az Egyesült Államok nem indított újabb háborút. Ennek fényében kevésbé meglepő, hogy a megkérdezettek többsége (53 százaléka) úgy érzi, hogy Donald Trump elnök hivatali ideje alatt békésebb és biztonságosabb volt a világ, mint jelenleg, Joe Biden regnálása idején – részletezték a közleményben.

***

 

Összesen 223 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2024. március 09. 23:04
Hatalmas tömeg a béke pártján. dr miniszterelnök megnyerte ezt a csatát is. A DK MSZP Jobbik pártok elbuktak.
but-head
2024. március 09. 18:11
Szegény Zorbán !!! Már szabad szemmel is alig látható, annyira eljelentéktelenedett mostanára. :-(((
llnnhegyi
2024. március 09. 17:56
dr miniszterelnök vizsgaanyag az USA egyetemein... Nuland zokogva távozik az USA közéletből.
o1gpedofil-2
2024. március 09. 16:55
Kozben nem tudjuk miert kapott kegyelmet Endre, a cigany lapit!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!