Tíz kérdés az olaszrizlingről

2012. június 12. 08:35

Ma lesz a Rizlingnap. Remélem, kialakulnak izgalmas viták, néhány lehetséges „gyújtópontot” előre feldobok.

2012. június 12. 08:35
Kovács András István

„1. Az olaszrizlingből pattintott nagybor méltó (verseny)társa-e a nagy furmintoknak, a nagy rajnai rizlingeknek?

2. Mennyire futtatható föl az olaszrizlingek exportja? Ezzel a névvel érdemes-e külföldön próbálkozni, vagy vegyük elő a »nemes rizling« elnevezést?

3. Érlelhető-e hosszú ideig az olaszrizling?

4. Kizárólag vulkanikus talajokon tud nagy bort adni az olasz? Képes-e minden magyarországi, sőt, Kárpát-medencei borvidéken minimum jó, de többségében kiváló minőséget adni az olaszrizling?

5. Lehet-e becsülete a hazai fogyasztók előtt egy olyan fajtának, amelyik a kannás kiszereléstől kezdve ott van a fröccsborok piacán, de a különlegességek között is megállja a helyét?

6. Van-e pálya a gasztronómiában az Olaszrizlingek előtt?

7. Bírja-e az olasz a magas alkoholt és/vagy a maradék cukrot, netán a CO2-vel való »megbolondítást«? Érdemes-e többlépcsős szürettel variálni? (Először »savra szedni«, aztán mustfokra, tartalomra, »alkoholra«?)

8. Meddig terhelhető egy olaszrizling-ültetvény? Tőkénként 2-2,5 kilogramm is adhat jó minőséget? Ne is tőkére, hanem hektárra számoljunk?

9. Fajélesztő vagy spontán erjesztés?

10. Csakis nagyhordó? Új tölgyfával is érdemes próbálkozni? Az acéltartály lenne a tuti?”

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2012. június 18. 02:14
1. nem 2. nem érdemes. nem 3. nem 4. nem mindegyiken 5. igen 6. igen 7. nem 8. igen 9. passz 10. mindegyik játszik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!