Borverseny, de mégsem borverseny, mi az?

2013. augusztus 14. 16:26

A Vidékfejlesztési Minisztérium fehérboros országkóstolójára közel négyszáz különböző bor érkezett a termelőktől, így az Országos Borszakértő Bizottságnak bőven van miből ajánlania a legjobb hazai fehéreket.

2013. augusztus 14. 16:26

A Nemzeti Borkiválóság Programhoz kapcsolódóan nyár elején indult el az Országkóstoló rendezvénysorozat a hazai fehér borok megméretésével. A cél a magyar borok piacra jutásának segítése, a bel- és külföldi értékesítési lehetőségek javítása, a magas színvonalú kereskedelmi megjelenés támogatása.

A minisztérium sikertörténetről beszél közleményében: „A beérkezett minták kimagasló számából azt látjuk, hogy a kezdeményezés megmozgatta a borvidékeket és eddig nem látható sikertörténetet írhatunk. Közel 400 különféle fehérbor minta érkezett be, amely felülmúlja minden eddigi borverseny mintaszámát. A július közepétől egészen az elmúlt hétig terjedő időszakban megmozdult az ágazat. A NÉBIH BAII-ban olykor sorok kígyóztak a minták beadására várva, sok borvidék gazdái összefogtak és raklapokkal megpakolt autókkal érkeztek. Emellett a borkereskedők kínálatából is válogat az Országos Borszakértő Bizottság, így közel 600-700 mintát vizsgálhat.

Az országkóstolók célja, hogy minden Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható fehérbort bemutasson a nagyközönség számára. A beküldött borok árát a minisztérium kifizeti a gazdáknak. Két fordulón keresztül rostázzák a borokat, amelyek a másodikon is megállják a helyüket, egy kiadványban lesznek részletesen bemutatva.

A meghirdetett borkereskedőkkel kötendő stratégiai partnerségi felhívásra eddig 9 borkereskedő jelezte részvételét. A kereskedőknek a legkiválóbbakat marketingstratégiájuk részévé kell tenni és biztosítani kell a borok polcra jutását.

A sajtótájékoztatóról készült videón Kisss Eliza, a Vidékfejlesztési Minisztérium szőlő- és borágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos és Mészáros Kálmán, a NÉBIH BAII igazgatója háta mögött többek között Demeter Zoltán, a Gróf Buttler, az Áts Pincészet, a Sümegi Pincészet, a Dobogó Pincészet, a Sauska borászat, Demeter Csaba, a Kikelet pince, Rókusfalvy Pál, a Matias borászat, a Szent Tamás Pincészet, a Kreinbacher Birtok, a Dorogi Testvérek, a Lesence borászat, a Pelle Pince, a Degenfeld szőlőbirtok kartonjai találhatóak, az ő borait tehát biztosan kóstolni fogja majd az OBB.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!