VinCE: Szent István Korona-rozé az élen

2015. április 08. 19:30

A 2014-es a rozé éve lesz a VinCE magazin szerint, amely két napon át választotta ki nemzetközi borszakértők körében a legjobb hazai rozét. A Szent István Korona 2014-es cabernet sauvignon rozéja lett a győztes.

2015. április 08. 19:30

A VinCE magazin szokásos bortesztjein a tavaszra való készülődés jegyében márciusban a rozé volt a téma. A három külföldi szakírót is felvonultató zsűri 60 rozét kóstolt meg két nap alatt, hogy megtalálja a jelenlegi hazai kínálat legjobbját. A teszt győztese a Szent István Korona 2014-es évjáratú cabernet sauvignon rozéja lett, a borértők körében nagy kedveltségnek örvendő pincészetek előtt.

A borásznak, Laczkó Gábornak ismét egy igen nehéz, kihívásokkal teli szüreti időszakban sikerült rátermettségét bizonyítani, áll a sajtóközleményben. Akárcsak négy évvel ezelőtt, amikor a Szent István Korona irsai olivérjével elnyerte a Decanter World Wine Awards különdíját Londonban, tavaly ősszel is rendkívül nehéz időjárási körülmények között kellett az ideális érettség és a megfelelő szüreti időpont egyensúlyát meghatároznia a pázmándi ültetvényeken termett szőlő szedésekor.

Az október elejére eső szüreti időpont megválasztásával, a megfelelő technológiával és nem utolsó sorban tudásával alkotta meg ezt az friss, lendületes rozét, mely diszkréten fűszeres, elegáns illatában a friss cseresznyét idézi. Ezen bor igazi erényének, zamatának gazdagságát tartja borásza, külön kiemelve a nehéz évjárat ellenére megalkotott bor gyümölcsösségét, mely árkategóriája, mennyisége és disztribúciója okán bárki által hozzáférhető, bármikor fogyasztható frissítő, áll a közleményben.

A VinCE honlapján Britt Karsson, borszakíró is értékelte a tesztet: „Összességében jó volt a borok minősége, csak néhány volt hibás vagy túl édes. Örültem a sok üde, friss, intenzív rozénak, és hogy sokuk remekül illene ételekhez. Általában a halványabb színűek, elegánsabbak voltak.” Mérész Sándor, az Etyeki Kúria főborásza is hasonlóan értékelte a lapnak a kóstolt tételeket: „Nekem tetszett a finomabb, frissebb szerkezet, ami a 2014-es évjáratot jellemzi. Egy-két kivételtől eltekintve nem okoztak csalódást. A rozé kedvelőinek jó nyaruk lesz.”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!