Gondolatok a traminiről

2012. március 15. 17:10

A tramini a magyar borfogyasztók félreértett fajtája, de írhatnám azt is, hogy egy meg nem értett zseni.

2012. március 15. 17:10
Balogh Zoltán
Juhfark.hu

„Furcsa fajta a tramini, már a neve is félreértés. A manapság traminiként emlegetett szőlőfajta tulajdonképpen a fűszeres vagy piros tramini, az ősi tramininek egy muskotályos mutációja. Ez az ős a dél-tiroli Tramin faluról kapta a nevét, az eredetileg zöld bogyós és későn érő, diszkréten illatos fajta innen indult világhódítónak éppen nem mondható, de azért sikeres útjára úgy ezer éve. A Rajna mentén, Pfalz érintésével jutott el Elzász borvidékére. Valószínűleg ezen út során mutálódott intenzíven aromás, korán érő és piros szemű traminivé, ami később le is váltotta az eredeti ősi fajtát. (...)

A tramini szőlészeti szempontból aránylag könnyű fajta. Gombás fertőzésekre és rothadásra kevésbé érzékeny, emellett korábban érik a furmintnál és a hárslevelűnél is, ezért az októberi időjárás kockázatainak már nincs kitéve. Az egyetlen komoly kihívást a savtartalom megőrzése jelenti, ezért hűvösebb, árnyékosabb helyre célszerű telepíteni, és az érő fürtöket óvni kell a perzselő naptól. Borászatilag rendkívül sokoldalúan kezelhető fajta: reduktív technológiával alacsony alkoholfokú, száraz bukébort lehet belőle készíteni, de az intenzív fahordós érlelés során is gond nélkül megtartja a fajtajellegét. Ha sikerül a savait megőrizni, és az időjárási viszonyok is lehetővé teszik, akkor akár komoly, karakteres édes bort is tud adni.

E sokoldalúságnak persze megvan a maga hátulütője is. Gyakorlatilag a legfapadosabb szőlészeti munkával és a leggazdaságosabb borászati technológiával is különösebb kockázat nélkül lehet korrekt fajtajelleges, tiszta traminit szűrni. Talán ez is az oka annak, hogy a fajtát aránylag kevés termelő tartja méltónak arra, hogy magasabb szinten is levizsgáztassa. Pedig az elzászi sztártraminik ékes bizonyítékul szolgálnak arra, hogy lehet a fajtából testes, koncentrált, komoly egyéniséggel és érlelési potenciállal rendelkező nagy bort készíteni. Mivel a Somló borai elsősorban a bravúros savakról, az ásványosságról és a sósan bazaltos ízekről szólnak, ezen a termőhelyen különösen a fajta mellett szól az, hogy a gyümölcsös, illatos, buja tramini és a szikáran szigorú Somló mint pont és ellenpont tudnak együtt nagy bort adni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!