Sokan csak a történések árnyoldalát látják

2013. május 01. 09:36

A rend alapfeltételei le lettek rakva Gyöngyöspatán, most elsősorban az a kérdés, hogy a falu vonzereje ki tud-e bontakozni.

2013. május 01. 09:36
Losonci Bálint
Gault&Millau

- Nem egészen borászati téma: pont két éve, emlékszünk, a média nagy figyelemmel követte a patai történéseket. Milyen utóélete van napjainkban, a közösségen belül a 2011-es konfliktusoknak?

- Nyugvópont nincs, továbbra is vannak árkok a faluban, de legalább konkrétan a közbiztonság nagyon sokat javult. A rend alapfeltételei le lettek rakva, most elsősorban az a kérdés, hogy a falu vonzereje ki tud-e bontakozni, legyen szó akár turistákról, akár új életet kezdő városi kitelepülőkről. A lehetőségek páratlanok ehhez; elsősorban a közösség összefogásán fog múlni a dolog. Sajnos sokan csak a történések árnyoldalát látják és megfeledkeznek arról, hogy talán egy szakadékba vezető lejtő lett azért eltorlaszolva. (...)

- Jó ezt hallani! Ha egy fiatal borász ismerősöd hozzad hasonlóan úgy döntene, nekivágna egy hasonló életnek, hasonló léptékű boraszatnak, mint a tied mit tanácsolnál neki? Csábítanád Mátra-aljára?

- Mindenképpen. Ha a dolog prózai oldalát nézem is, ár-érték arányban még mindig az egyik legjobb terület (vagyis olcsón lehet kimagaslóan értékes területeket vásárolni), ráadásul közel van a fővároshoz is. Gyakorlati tanácsom még egy lenne: ha nagyon kicsi a rendelkezésre álló tőke, akkor bátran gondolkodjon az első években területbérlésben is, - sok erre a lehetőség, hiszen sajnos nagyon magas a gazdák átlagéletkora, és így több mozgástér marad egyéb fejlesztésekre. Még egy hibát követtem el: mindent magam akartam csinálni, de ezt kétlaki életmód mellett nem bírtam, legalábbis két hektár környékén már nagyon nehéz...

Így kardinális kérdés, hogy legalább egy megbízható embert találjunk az adott faluban, aki akár csak egy-két napra be tud ugrani segíteni. Így nem kell egész évben minden hétvégén 200 kilométert vezetni. Viszont talán a legfontosabb tanulságunk, hogy ténylegesen volt értelme nagyon kicsiben, egyharmad hektáron is elkezdeni a szakmát. Ez még az állapot, hogy hobbi is maradhat (és akkor sem apasztja le akár egy átlagcsalád minden vagyonát), de akár ki is teljesedhet valaki ekkora méretben is, piacon, csúcsgasztronómiában megjelenő palackokkal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2013. május 01. 18:54
"A rend alapfeltételei le lettek rakva, ... talán egy szakadékba vezető lejtő lett azért eltorlaszolva" Akik ezt elérték azoké a jövő.
nyugalmazott tanár
2013. május 01. 12:58
"Sajnos sokan csak a történések árnyoldalát látják" Mint mindenüt, mert ezt akarják látni és főleg láttatni. Ez egy "életmód"....
kamasuka
2013. május 01. 12:16
Így mulat az ír Budapesten: http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/reszegen-randaliroztak-a-koruton-2187461
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!