Zöldveltelini-ország

2015. július 09. 14:08

Bár az osztrák borok iránt érdeklődők egyre több izgalmas kékfrankosra bukkanhatnak, Ausztriát mégis elsősorban fehérbortermőként ismerjük. Ezt a számok is igazolják.

2015. július 09. 14:08
Tóth Adrienn
Vinoport

„Fogyasztói szempontból az osztrák zöld veltelinik előnyös tulajdonságai közé sorolhatók, hogy bár természetesen tükrözik az adott borvidék és termelő stílusát, összességében mégis elmondhatjuk róluk, hogy nagy vonalakban párhuzamba állíthatók a hazai fehérborok karakterével.

Azok, akik a teltebb, gazdagabb, tüzesebb tételeket kedvelik, amennyiben hozzáférhető, érdemes a 2011-es és 2012-es évjáratokat keresniük, míg a filigránabb, savakra hangoltabb borok pártolói a 2013-as és 2014-es tételek mellett tehetik le a voksot. Fontos megjegyezni, hogy bár az utóbbi évjárat kihívást jelentett az osztrák gazdáknak is, és az átlagosnál alacsonyabb mennyiséget eredményezett, mégis sok értékes és érdekes zöld veltelini kóstolható 2014-ből, különösen, ha az elegánsabb vonal áll közelebb hozzánk.

A zöld veltelinik a szüret időpontjától, az évjárattól és a termőtájtól függően számtalan súlycsoportban elkészülhetnek. Könnyedebb tételeit a ropogós savak, az üde, gyümölcsös aromatika jellemzi, majd ahogy nő a beltartalom, a bor szert tehet a közepes test és a határozott savgerinc által egy elegáns stílusra, vagy a teltség, a túlérett illat- és ízvilág és akár a hordós érlelés jegyeinek megjelenése által sűrű, gazdag fehérboros iskola tagjává válik. Érdemes felfedezni ezt a sokszínű világot, amelynek megtapasztalásához alig néhány órát kell csak utazni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!