„Fogyasztói szempontból az osztrák zöld veltelinik előnyös tulajdonságai közé sorolhatók, hogy bár természetesen tükrözik az adott borvidék és termelő stílusát, összességében mégis elmondhatjuk róluk, hogy nagy vonalakban párhuzamba állíthatók a hazai fehérborok karakterével.
Azok, akik a teltebb, gazdagabb, tüzesebb tételeket kedvelik, amennyiben hozzáférhető, érdemes a 2011-es és 2012-es évjáratokat keresniük, míg a filigránabb, savakra hangoltabb borok pártolói a 2013-as és 2014-es tételek mellett tehetik le a voksot. Fontos megjegyezni, hogy bár az utóbbi évjárat kihívást jelentett az osztrák gazdáknak is, és az átlagosnál alacsonyabb mennyiséget eredményezett, mégis sok értékes és érdekes zöld veltelini kóstolható 2014-ből, különösen, ha az elegánsabb vonal áll közelebb hozzánk.
A zöld veltelinik a szüret időpontjától, az évjárattól és a termőtájtól függően számtalan súlycsoportban elkészülhetnek. Könnyedebb tételeit a ropogós savak, az üde, gyümölcsös aromatika jellemzi, majd ahogy nő a beltartalom, a bor szert tehet a közepes test és a határozott savgerinc által egy elegáns stílusra, vagy a teltség, a túlérett illat- és ízvilág és akár a hordós érlelés jegyeinek megjelenése által sűrű, gazdag fehérboros iskola tagjává válik. Érdemes felfedezni ezt a sokszínű világot, amelynek megtapasztalásához alig néhány órát kell csak utazni.”