A hazai politikában is domináns törésvonal lett az EU-hoz fűződő viszony

2019. június 05. 17:29

A hazai lakosság alapvetően EU-optimista.

2019. június 05. 17:29
Csiba Kata
Mérce

„Az »EU neoliberalizmusa« nem az európai álom alapja, hanem az egyes megválasztott (és leváltható) képviselők és pártok szavazási magatartásának következménye. Az „EU demokrácia-deficitje” nem a neoliberális konspirátorok által előre eltervezett végső állapot, hanem a félúton megrekedt integráció – amúgy javítható – mellékterméke. Bernie az amerikai -álom közös és pozitív elemeire épít, olyan elemekre, amelyek itthon is megtalálhatóak, hiszen a hazai lakosság alapvetően EU-optimista. Az európai zöldek hasonló stratégiát követtek éveken át, amelynek gyümölcseit mostanra sikerült learatni.

A rendszerkritikus baloldalnak fontos volna felismernie, hogy az EU-optimizmus megtartása elemi érdekünk, és ebben nem kis szerepe van annak, hogy a véleményvezérek hogyan navigálnak az új közéleti térben.

A vasárnapi választás és az ellenzéki oldal átrendeződése a  tartalmi üzenetekkel, jó női jelöltekkel és belső botrányok nélkül kampányoló EU-párti formációk (DK és Momentum) irányába mindenképp pozitív értelemben tanulságos fordulat a magyar közéletben. Még ha a belpolitikai viszonyokat ez lényegében nem is változtatta meg, talán összességében hozzájárul a magyar politikai kultúra fejlődéséhez, és tanulságul szolgál a jelenlegi és jövőbeli ellenzéki politikai formációk számára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. június 07. 09:52
"...A hazai politikában is domináns törésvonal lett az EU-hoz fűződő viszony." Kérdem tisztelettel: MELYIK EU-hoz??? MERT AZ ÁRNYALATLAN POLITIKAI GONDOLKODÁSMÓD MINTHA NEM VENNÉ ÉSZRE: AZ EU MÁR NEM AZONOS...ÖNMAGÁVAL. Hiszen Adenauer, Schumann, De Gasperri óta TELJESEN KIFORDULT SAJÁTMAGÁBÓL. De még a 2004-es- korival sem azonos, amikor "BELELÉPTÜNK"....mi magyarok.
duzur
2019. június 07. 08:30
Ez föleg a szereteten múlik. A saját zseb szeretetén... Függetlenül jobbtól, baltól, stb. Ki honnan remél több anyagiakat. Ennyire idealista a legtöbb ember...
néhai Ch.Pilot
2019. június 06. 18:32
"A hazai politikában is domináns törésvonal lett az EU-hoz fűződő viszony" Ez így önmagában igaz, csak éppen nem úgy, ahogy a ballib csőcselék beállítja. Ők EU-ellenesekre és EU-pártiakra osztják a két tábort. Ez azonban szándékos csúsztatás, hazugság. A törésvonal nem itt húzódik, hanem az EU-nak lefekvő, azaz birodalmi alávetettségnek tapsoló opportunista, illetve az EU-ban büszke népként élő, azt a nemzeti jellemzőinkkel gazdagító, és - ha kell - az érdekeinkért kiálló csoportok között.
Onurisz
2019. június 06. 10:11
A magyar lakosság nem EU-optimista, hanem EU-realista. Tisztában van azzal, hogy a magyarságnak az EU-n kívül rosszabb lenne, de egy hazaáruló kisebbségen kívül nem akar feloldódni az "integrációban". Nem akarja, hogy egy 500 milliós birodalmi jellegű konglomerátum központjában, illetve erőközpontjaiban döntsék el, milyen feltételek között éljünk mi itt 10-12 milliónyian. Ám, ha az ellenzéknek az a jó és előremutató, hogy a gyurcsányferi handabandázik az európai egyesült államokról - lelkük rajta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!