Sic transit gloria futball

2021. január 10. 10:39

Akasztó, basszus, Akasztó!

2021. január 10. 10:39
Dévényi István
Magyar Hang

„Akasztó, basszus, Akasztó! Ha már erre hozott a GPS, bár a legkevésbé sem ide készültem, sebtiben ütöm is befelé, hogy Stadler-stadion, és igen, mindössze két kilométer a főútvonaltól. Nosza, hadd szóljon a nosztalgia!

Jó rég jártam erre. Megboldogult Stadler József legelső szabaduló bulijának alkalmából szaggattunk lefelé a fővárosi fegyintézettől a Duna-Tisza közébe – a zaklatott napról írt cikkem egyébként nem található az archívumban (a Napi Magyarország–Magyar Nemzetnek betett az ide-oda politikai lökdösődés). Homályos a sztori, mintha az asszony vitte volna a gyereket, gyerekeket, míg juhászból lett vállalkozó milliárdosunk (az efféle életmű akkoriban ritkaságszámba ment) évekig nehéz vasban vala, de odahaza várták a barátok, tisztelők, a felékített labdarúgószentély, kvázi a fél település. Olyan rendes, böcsületes, hektoliterszámra hörpintgetett alkoholtartalmú, félig vastag fukszos, félig »a jóistenke áldja meg a Józsi bácsit« hangoskodós, asztalcsapkodós, bús-szomorú magyar nótázásba torkolló kanmulatság rémlik, amúgy csípem az ilyesmit, simán maradtam volna szigorúan riportcélokból lerészegedni, csak hát a fránya lapzárta.

A mellékút mellékzsákutcájába kukucskálok: a szó szerint végen kerti budis, oszlopaira hanyatló hosszú tornácos, a vert fal súlyos sérüléseivel embernyi repedéseken a világ felé jajgatva feltárulkozó egykor takaros porta kornyadozik. Ám innen is kintebb kell kanyarodni, hogy a ’94 és ’98 között az első osztályban vitézkedő Stadler FC szívcsakrájába érkezzünk. A tavaszi fordulók népáradatát próbálom ide, a zömmel Kádár-kockák övezte, bő másfél autónyi szűkbe képzelni – végül is, hetente egyszer elviselhetőnek tűnik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
concret
2021. január 10. 22:18
Dévényi fiatal fickó, fog még dolgozni egészséges(ebb) sajtóvilágban is.
Mich
2021. január 10. 19:21
Ki pénzeli ezt a szerencsétlent? Még mindig Simicska? Vagy már Soros...?
szandi-mandi
2021. január 10. 18:49
Dévényi nem buta, jól tudja, hogy vagy Orbán, vagy Gyurcsány. Ő az utóbbit választotta. Lehet, hogy még megbánja. Nincs függetlenség, harmadik út, szerencsére nem is próbálkozik ilyen mismásolással. (Tudják jól, hogy nekik túlteljesíteni kell, meg is teszik.)
józan paraszti ész
2021. január 10. 14:24
Mit akart a költő írni? Azonkívül, hogy sajnálja, hogy egy évtizede lemaradt az potya piáról?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!