Kóstolójegyzet: négy Merfelsz-vörös

2012. május 07. 10:56

Négy Merfelsz-bort kóstolt meg szerzőnk Szekszárdon. Kezdésként egy 2011-es sillert, utána egy 2009-es bikavért, egy 2009-es esti csók cuvée-t, végül egy cabernet franc-t. Íme a tapasztalatok!

2012. május 07. 10:56

Fuxli 2011

Egy remek kezdeményezés egyik tagja. Hat szekszárdi borász: Németh János, Sebestyén Csaba, az Eszterbauer pincészet, Heimann Zoltán, a Posta-fivérek és Merfelszék összefogtak annak érdekében, hogy közösen ismét berobbantsák a sillert a borkedvelők repertoárjába. Mind a hat borász különböző karakterű Fuxlit készített, ezzel még jobban nyomatékosítva a szekszárdi sokszínűség végtelennek tűnő lehetőségeit. Merfelszék Fuxlija mély szamócás színeket villogtat, visszafogott illatú, ízében telt, selymes, édeskés, aszalt gyümölcsös, kedves, lágy bor.

Bikavér Selection 2009

Ragyogó, mélyebb bíborszín. Áradó illatok, főleg piros bogyós gyümölcsöket és szedret idéző illat. Nagy test, de szép egyensúly, ízében nagyon rétegezett, ibolya, kakaó, ánizs az érett gyümölcsök mellett. Elegáns és vibráló, élettel teli, izgalmas, mindenből sok van benne, de egyensúlyban és elegánsan. Példa egy olyan bikavérre, mely a világ bármelyik komoly vörösbor-tesztjén megállná a helyét.

Esti csók 2009

Merlot, nero, kékfrankos, zweigelt, és cabernet franc házasítása. Mély rubin szín, vonzó, ígéretes, illatában rengeteg gyümölcs, fűszer és fás jegyek, füst, és föld. Gazdag, sokrétű bor édes fűszerekkel, nagy testtel, és hosszú lecsengéssel.

Cabernet franc selection 2009

Mélyebb rubinszín kékes, lilás árnyalatokkal. Illatából árad a sok fűszer, az erdei gyümölcsök, a kökény, a szilva. Nagy kaliberű bor nagy testtel, sok alkohollal, édeskés hangulattal, ami nagyon jól áll neki. Nem nehézkes, árad belőle az energia. Nagy potenciálú bor egy nagy évjáratból, jó példa egy elegáns nehézbombázóra.

Kuti Vilmos Merfelsz Gáborral készült interjúját itt olvashatják.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!