Távozik Kiss István a Tokaj Kereskedőház éléről

2013. január 30. 13:33

Kedden még sikertörténetről beszélt és a Tokaj Kereskedőház húszéves fennállását ünnepelte Kiss István, szerdán már arról szólnak a hírek, hogy február 1-jétől közös megegyezéssel távozik az állami tulajdonú borászat éléről a vezérigazgató. Teljesen új igazgatóság alakul majd, a vezérigazgatói székben Goreczky Gergely váltja.

2013. január 30. 13:33

Február 1-jével, közös megegyezéssel távozik az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatói posztjáról Kiss István, a 2007-ben kinevezett vezérigazgató. Az érintett megerősítette a hírt, de nem kommentálta.

A jövőjével kapcsolatban csupán annyit közölt, hogy visszatér a tolcsvai családi gazdaságukhoz, ahol eddig édesapja tartotta a frontot. Utóda február 1-jétől Goreczky Gergely. A Sárospatakról származó közgazdász a pénzügyi szektorból érkezik a társasághoz. Eddigi pályafutása során nemzetközi és hazai pénzügyi szolgáltatóknál szerzett értékesítési, hálózatirányítási és felsővezetői tapasztalatokat. 

Pont most lett húszéves a cég

Az időzítés minimum furcsának nevezhető, hiszen kedden a Tokaj Kereskedőház fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelte a budapesti Corinthia Grand Hotelben rendezett sajtótájékoztatón. 

A sajtótájékoztatón Kiss István arról beszélt, hogy a Tokaj Kereskedőház kilépett saját árnyékából. „A szilárd gazdasági alapokon álló pincészet a szakszerű, modern, minőségi szőlőtermelés támogatásával, kiemelt programjaival és árképzésével tölti be integrátori szerepét. Világszínvonalú borászati technológiával rendelkezik, kiváló minőségben készíti borait, melyek az elmúlt években meghódították a legszigorúbb borversenyeket is. A Kereskedőház termékei a világ 34 országába jutnak el, méltó módon képviselve a tokaji borvidéket és borokat” – fogalmazott az ünnepségen Kiss István.

Kicsit visszaestek

A Tokaj Kereskedőház 2012-ben mintegy 84 ezer mázsa szőlőt vásárolt fel több mint kétezer kistermelőtől a borvidéken a tervezett 100 ezer mázsa helyett. Ennek oka a vezérigazgató szerint az volt, hogy a tavaszi fagyok az alföldi szőlőkben nagy kárt tettek, és több volt a felvásárló a múlt évben a szokásosnál. A cég a szőlő kilójáért minőségtől függően általában 80-130 forintot adott a termelőknek. 

A Tokaj Kereskedőház Zrt. 2012-ben 3,2 milliárd forint nettó árbevételt ért el. a közép-kelet-európai térségbe irányuló kivitel visszaesése mintegy 18 százalékos volt. A belföldi értékesítés ugyanakkor a tervek szerint alakult, ezzel az eladásokon belül az export korábbi 60 százalékos aránya a múlt évben 50 százalékra csökkent.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bukovics
2013. február 05. 19:11
Ez egy funkció a Mandineren: a lap szerzői, szerkesztői így szólnak hozzá az itt megjelent cikkekhez. A 2010-es választások alatt még pártkommentek is voltak, amikor pártok szólhattak hozzá az egyes cikkekhez, ezek aztán külön-külön ki is lettek emelve a párt logójával.
Hapci
2013. február 05. 18:47
Nem, hanem kommentté.
Secnir
2013. február 05. 04:19
viktor készül a nyugdíjas éveire. nincs itt szépenkérem semmi látnivaló, oszoljanak szépenkérem!
yetee
2013. február 05. 04:19
Felváltva,agyhalott,hol ez,hol az!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!