Mitől lett népszerű Szekszárd?

2013. június 13. 09:00

Szekszárdi borászok mutatkoztak be nemrég a fővárosban. A Mandiner a Takler pince, a Fritz borház, a Tüske pince, a Szeleshát pincészet és a Bodri pincészet tulajdonosait-borászait kérdezte boraikról és a borvidék irányairól.

2013. június 13. 09:00
Kuti Vilmos

Nem csak itthon, külhonban is egyre inkább feltűnik a szakértőknek és a borisszáknak, hogy a szekszárdi borok, különösen sokszínűek és érdekesek. Talán ennek köszönheti Szekszárd, hogy egyre népszerűbb. Ebbe a sokszínűségbe nyerhetett betekintést, aki a közelmúltban letesztelte a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Szekszárd Borvidék Nonprofit Kft. által rendezett Borok és Borászok Szekszárdról címkéjű rendezvényen bemutatott szekszárdi repertoárt. Az eseményt tovább színesítették, a közönségkedvenccé lett, kuriózumnak mondható Brill zöldségpárlatok, melyek roppant intenzív íz- és aromavilágukkal csábították az eseményre látogatókat.

A nagyobb, már ismert pincészetek mellett, kisebb, ám roppant szép borokat komponáló szekszárdiak is bemutatták tételeiket. Így a már szinte minden borkedvelő számára ismerősen csengő  Takler, Vesztergombi, Mészáros nevek mellett megtaláltuk Bősz Adriánt, Scheiberéket, vagy például a rohamléptekben fejlődő (nem mennyiségi értelemben) Szeleshát pincészetet, csakhogy néhányat említsünk. De megkóstolhattuk a „rejtélyes” Fritz pincészet válogatás tételeit is, melyeket a pincészet borásza, Lőrincz Norbert mutatott be, vagy például Halmai Csabát is kikérdezhették az érdeklődők az általa vezetett Tüske pincészet egyedi karakterű borairól.

Néhány kiállítóval beszélgettünk a szekszárdi sokszínűségről, útkeresésről, dűlőszelekcióról és a fajtaválasztékkal kapcsolatos jövőbeni tervekről.

*

Lőrincz Norbert, a Fritz Pincészet borásza szinte kötelezőnek érezte, hogy kékfrankosukat is bemutassa a rendezvényen. A fiatal borász nagyon fontosnak tartja, hogy kiemelkedő szerepe legyen a fajtának a pincészetük, de a borvidék szintjén is: „Ez a fajta az, amin keresztül valóban meg tudjuk mutatni Szekszárd egyediségét, sokszínűségét. És ez sokkal jobban felkelti a külföldiek érdeklődését is hazánkkal és Szekszárddal kapcsolatban, mint egy nemzetközi, a világ minden pontján ismert, és népszerű fajta.” Ennek fényében a területeik jelentős részén kékfrankos zöldell, több mint 40%-át teszi ki a teljes szortimentnek. Válogatás tételeik a Decsi-szőlőhegyről kerülnek ki, melyet roppant jó adottságú területnek tartanak. A kékfrankos mellett Lőrincz Norbert bemutatta a pincészet cabernet sauvignon válogatását, valamint a Medicina fantázianevű csúcscuvée 2009-es évjáratát.

A Szeleshát pincészet képviseletében Marton József jelent meg, ő mutatta be az érdeklődők számára a fiatal és sikeres borászat tételeit. Tapasztalataik alapján egyre népszerűbbek a kirobbanóan gyümölcsös, sűrű, de jól iható, elegáns borok, szortimentjükből most a merlot 2011-es évjárata volt a látogatók kedvence. Marton a dűlőszelekció fontosságát azért látja kiemelkedőnek, mert a jó adottságú dűlők kiegyensúlyozott minőségű alapanyagot adnak, így még szerényebb évjáratokban is egy megbízható szintet tudnak hozni: „Adottságait ismerve, számunkra a Szeleshát-dűlő garancia, és a legfontosabb, hogy boraink kedvelőinek számára is az. Nagyon fontos továbbá azért is hangsúlyt fektetni a dűlőszelekcióra, hogy országos szinten megismerjék a borkedvelők a kiemelkedő adottságú területeinket, és így egyre népszerűbbek lehetnek hazai és nemzetközi szinten egyaránt.”

A Takler pincészetet megállás nélkül rohamozták a látogatók, így Ifj. Takler Ferenccel csak néhány szót tudtam váltani. Ő is hangsúlyozta a kékfrankos fajta jelentőségét a borvidéken: „Olyan árnyalatokat tudunk bemutatni ezzel a fajtával a borvidéken, amelyek egészen egyediek és érdekesek, így a kékfrankossal foglalkozni misszió számunkra. A könnyed, mindennapok borától kezdve a tartalmas, mégis karcsú szerkezetű elegáns tételeken keresztül a fajsúlyosabb darabokig. Melyeknél szintén nagyon fontos, hogy az eleganciát, az egyensúlyt megőrizzük, az adott dűlők, Szekszárd, és a fajta egyediségét minél több árnyalatban bemutatva a fogyasztóknak.” Egy újdonságot is hoztak magukkal, a Szenta-völgyi kékfrankos 2009-es évjáratát, mely inkább a karcsúbb, áradóan gyümölcsös, de komplex, rétegezett, a fajta kifinomult arcát bemutató darab. Bár a dűlőszelektált kékfrankos elsöprő sikert aratott a Takler-standon, láthatóan népszerű volt a Bikavér Reserve 2008, és a Syrah 2011-es évjárata is.

A természetről és a szőlőről többet beszélgettünk Halmai Csabával, a Tüske pincészet karmesterével, mint magukról a tételekről. Halmai úr vallja, hogy a borkészítés, és minősítés a szőlőminősítésnél kezdődik, nagyon fontos ez azok számára, akik minél természetesebb, a termőtáj sajátosságait bemutató borokat szeretnének készíteni. A Baranya-völgyről, az Iván-völgyről, a Kerék-hegyről, valamint a Leányvárról jönnek le Halmai Csaba karakteres, tiszta borai, ha az évjárat is úgy alakul, vastag, rétegezett, telt nedűket készít. Mint például a közönségnek bemutatott Merlot 5 BB 2009-es évjárata, mely selymes, édes érintésű, vastagon gyümölcsös, melegebb stílusú, málnás, feketecsokoládés ízvilágú, az évjáratot és a fajta kedvességét jól mutató tétel.

Dr. Bodri István, a Bodri pincészet borász-tulajdonosa úgy látja, hogy ez a rendezvény egy rendkívül jó lehetőség a szekszárdi borok, és maguk a magyar borok népszerűsítésére, mivel sokan, akik még csak kezdenek érdeklődni a borok iránt, érdekesnek találják, hogy maguktól a borászoktól tudakolhatják meg, hogy melyik borukat hogyan készítették, milyen kihívások elé állította őket egy-egy évjárat:

„Már nem először vagyunk itt, jó tapasztalni, hogy egyre népszerűbb a rendezvény. Valójában ad egy komoly pluszt a szekszárdi borok népszerűsítésében, mindig új – a borok iránt érdeklődő - személyeket tudunk megfogni a borainkkal. Megfigyelhető, hogy egyre inkább a magyar fajtákat, az érdekességeket keresik, és ennek a megmozdulásnak ez az elsődleges célja, amit rendre elérünk, jó azt tapasztalni, hogy aki ide jön, előbb kóstolja meg a kadarkát, vagy a kékfrankost, mint a világfajtákat.”

Végül Petzold Attilával beszélgettünk, akinek a borok vonatkozásában is komoly szerepe van, jelen rendezvényen a Brill pálinkaházat képviselte. Bár a szekszárdi borok voltak fókuszban, mégis óriási érdeklődés volt a Brill Pálinkaház termékei, leginkább a zöldségpárlatok iránt. Szünet nélküli kígyózó sorok a stand előtt, illatolták, rágták, szürcsölték a borisszák a céklát és a zellert minduntalan. A céklát magunk is leteszteltük, rendkívül aromás, földes, vastag párlat, a pohárból kiugrik a tömény cékla. Ízében kerek, egész szájat betöltő, csak a céklára enged fókuszálni, érdekes élmény. A kivételesen vastag, és erőteljes alapanyagra rögtön megkapjuk a választ, 100 kiló céklából jön le egy liter. Petzold Attila tapasztalatai szerint, a zöldségpárlatokra egyre nagyobb az igény, ahogy a gasztronómia szerepe növekszik. Ezen a szinten, pedig már szükség van a magas minőségű különlegességekre, tette hozzá.

*

Zárásképpen, pedig az általunk legszebbnek, legizgalmasabbnak vélt tételek mutatjuk be röviden kóstolási jegyzetekben.

Tüske rozé 2012

Halvány színintenzitás. Friss, robbanós gyümölcsillatok, leginkább vadmálna, eper. Ízében is szép gyümölcsösség, kellő tartalom mellett. Frissítő savak, és kerek gyümölcsök, végtelenül üdítő.

Takler Szenta-völgyi kékfrankos 2009

Fiatalos lilás szín. Koncentrált illatok, szép lédús feketebogyós gyümölcsökkel, direkt meggyességgel, valamint sok-sok ásványossággal. Úgy koncentrált, hogy közben feszes szerkezetű, és lendületes. Szájban a virgonc és szép savak mellett tartalmasságát is megmutatja, rétegezett, érett, egész szájat betöltő gyümölcsösség formájában. Taklerék kékfrankos válogatás borukban minden évben van Szenta-völgyi alapanyag, de nagy sikert aratott az első dűlőszelektált tétel. Legnagyobb erénye az elegancia.

Fritz Pincészet Medicina 2009

Mély szín, de távol a tinta feketétől. Még rendkívül fiatal, erős hordós jegyekkel, vastag, érett gyümölcsökkel. Kókuszos, fűszeres tölgyesség, és mély, érett szedres vonulat elsőre. Szájban tömény, érett, gyümölcsök itt is a szedresség visz mindent. Tanninja még sok és fiatal, de az idő neki dolgozik. A levegőn percről-percre változik, később megjelennek, kávés, fekete csokoládés ízek is a tömény gyümölcsök mellett. Összességében, vastag, komplex, nagy anyag, nagy potenciállal.

Mészáros Borház Szt. Grál Kadarka  2011

A fajta, egy nagyon érdekes megközelítése. A tételt a Borászportál főszerkesztőjével, Németh Richárdal teszteltük. És elsőre elég hamar le is zártuk, mert az érett gyümölcsöket és a keleti fűszereket elnyomta egy nagyon erős animális vonal. Majd úgy döntöttünk, hogy volt olyan érdekes és meglepő a nyitás, hogy visszatérünk rá, és adunk neki egy kis időt. Nagyon sokat változott a levegőn, végig megmaradt a hasított bőrös vonulat, de egyre több gyümölcs és fűszer bújt elő. Megkóstolva kellőképpen tartalmas, de játékos savak, kerek szép test, és egyedi ízvilág jellemzi. Kadarka-fanoknak szinte kötelező lecsekkolni, jó játék elemezgetni.

Szeleshát Szőlőbirtok syrah 2011

Lilás, feketés, mély színvilág. Illata nagyon kedves, összetett, málna, feketecseresznye, egy kicsit délies, narancsos ízkomponenssel. Harapható, egységes illat, csupa kékbogyóssal. Szájban, jó egyensúlyú, vastag, nagytestű bor, selymes, tartalmas gyümölcsökkel, édes fűszerekkel. Fiatal, szép tétel, hosszú élet elé néz.

Twickel Szőlőbirtok Chateau Kajmád sauvignon blanc 2012

Ez a bor itt is elnyerte a tetszésemet. Azonban nemrég az In Vino Vertias sommelierje, Osváth István szervezett egy sauvignon blanc vaktesztet, ahol 8 blanc-t teszteltünk. Majdnem minden tesztelőtől kiemelkedő pontszámokat kapott, ezzel, akkor ott, egy erős mezőnyben, abszolút bajnok lett ez a Görögszóról szűrt, nagyon aromás, telt, friss gyümölcsös szekszárdi fehér. Áradó illatában, zöldalma, némi déligyümölcs, egy kis cukorkás édesség. Szájban, üdítő barátságos savak, közepes test, almás-körtés, kerek, lendületes gyümölcsök. Nagyon szép munka.

Bősz Adrián kadarka 2011

Világos, a fajtára jellemző szín. Illatában rendkívüli frissesség, cseresznye, málna, némi földesség. Ízében direkt meggyességgel, határozott, de gyönyörű savak, tanítani való egyensúlyos szerkezet. Igazi frissítő szekszárdi kadarka.

Bodri pincészet kékfrankos 2012

Közepes intenzitású illat, meggyel és szilvával. Szájban szép sav és tannin, elegáns, jól iható szerkezet. A finom lendületes gyümölcsök mellett megjelenik egy kis csalános, gyógynövényes, földes, minerális jelleg, ami nagyon jól áll neki. Iskolapélda a kellemes, jól iható, kerek szekszárdi kékfrankosra.

Lajvér pincészet rozé 2012

Nagyon intenzív illatok, szamóca, málna, meggy, és egy kis melegebb, déliesebb hangulat, banános ízkomponenssel. Szájban is ugyanilyen intenzíven jelentkeznek a gyümölcsök, és marad a délies hangulat, vérnarancsra, friss ribizlire emlékeztető hatások. Hosszú és kerek, érdekes rozé.

Dúzsi syrah rozé 2012

Tartalmas illatok, keleti fűszer, és a friss meggyes málnás illatok mellett, némi érett gyümölcsösség is felfedezhető. Szájban élénk sav, szép beltartalom, itt is érett gyümölcsösséggel, kerek, és zamatos, hibátlan egyensúllyal. Üde, kellemes, végtelenül gyümölcsös lecsengéssel. Izgalmas ízvilág. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!