Mit hoztak ki Taklerék 2012-ből?

2013. augusztus 05. 21:00

A tavalyi év a magasabb hőigényű fajtáknak, vagyis a merlot-nak és a két cabernet-nak kedvezett elsősorban Szekszárdon. Taklerék szerint 2012 legnagyobb kihívása a soha nem látott korai szüreti időpontok meghatározása volt. Lássuk az eredményeket!

2013. augusztus 05. 21:00
Kuti Vilmos

Összességében elmondható, hogy 2012 a 2011-es évhez nagyon sokban hasonlító évjárat. A tél és a tavasz aránylag csapadékmentes volt. A nyár extrém forró volt, sok napsütéssel, nagyon kevés csapadékkal. Ez pedig az átlagnál sokkal korábbi szüreti időpontokat eredményezett. Takleréknél a 2012-es év a magasabb hőigényű fajtáknak: a merlot-nak, valamint a cabernet fajtáknak kedvezett elsősorban, de szép, fajtajelleges borok születtek a syrahból, kékfrankosból, valamint kadarkából is. Takler András elmondása alapján teljesen egészséges, szépen beérett, helyenként túlérett gyümölcsöt szüreteltek, az évjárat adta legnagyobb kihívás pedig a soha nem látott korai szüreti időpontok meghatározása volt, mely kulcskérdéssé vált ebben az évben.

A szüreti időpont helyes megválasztása döntötte el, hogy a borok a vastagság és tartalmasság mellett, mennyi eleganciát és részletgazdagságot tudnak mutatni. A forróság és szárazság miatt Taklerék elképzelhetőnek látták, hogy dús tanninú, savban szegény borok fognak születni, de a pincéjükben kóstoltak alapján erősen úgy tűnik, hogy a megfelelő szüreti időpontokkal ezt elkerülték, így sikerült valamennyi tételben a kiegyensúlyozottságot elérni.

Ifj. Takler Ferenc látogatásunkkor a hordókkal való kísérletezés fontosságát hangsúlyozta, és tapasztalataik alapján az ebbe fektetett munka igazán érdemes és eredményes, mert egyre átfogóbb képet kapnak arról, hogy melyik tétel milyen hordóbban válik a lehető legszebb, legkerekebb borrá. Hogy egy példát említsünk: hordókísérleteik egyik meghatározó eredménye, hogy míg a cabernet franc és még jó néhány csúcsboruk a legszebb arcát francia hordóban való érlelés után mutatja, addig a syrah fajta a Trust Hungary hordóval van leginkább összhangban.

*

Kadarka 2012

Halványrubin színű, nagyon friss, málnás, ribizlis illatokkal beköszönő játékos kadarka, acéltartályból. Ízében van tartalmasság, de légiesen könnyed, finoman gyümölcsös, fajtajelleges kadarka, izgalmas meggyes, ribizlis ízvilággal.

Alap kékfrankos 2012

Direkt meggyes gyümölcsösséget, valamint egy csipetnyi borsosságot mutató, a fajtára oly jellemző illatok. Szájban feszes szerkezet, szép savak, de kellő kerekség és koncentráció, sok-sok piros bogyós gyümölcsösséggel, közepesnél hosszabb, kellemes utóízzel.

Alap merlot 2012

Mély színvilág, szilvás, fűszeres illatok, szinte semmi fahatás. Kóstolva is ezt kapjuk, szép szerkezet, selymességgel, tartalmassággal, sok-sok kékbogyós gyümölcsösséggel, szájbetöltő koncentrált szerkezettel, kissé édes érintésű szilvás, fűszeres zárással.  

Alap cabernet franc 2012

Áradó illatok, sok szépen beérett gyümölccsel, egy kis fehérborsos jelleggel, érintésnyi hordófűszerrel. Ízében nagyon tartalmas, izgalmas, és kifejezetten élénk, szedres, málnás, krémes ízeket kapunk arányos szerkezettel, és hosszú, gyümölcsös utóízzel.

Kékfrankos 2012

Válogatás alapanyag, első töltésű 500 literes francia hordó. Mély színvilág, lilás reflexekkel. Tömör, és már ebben a fázisában is egységes, rétegezett illatok aszalt meggyel, vastag piros húsú gyümölcsökkel, csokoládéval, visszafogott hordófűszerekkel. Ízvilága intenzív és egész szájat betöltő, vastag, krémes, de arányos, és elegáns. A fajta egy nagy léptékű, összetett, tökéletesen megfogalmazott példája.

Merlot 2012

Válogatás alapanyag, 500 literes másodtöltésű francia hordó. Tömény és intenzív illatok ribizlivel, málnával, aszalt gyümölcsökkel. Érdekes tétel, töppedt gyümölcsösség és hűvösség is egyaránt tetten érhető aromáiban. Majd ízében is. Szájban nagyon feszes szerkezetet mutat, szépen beérett gyümölcsösséggel, arányos, de nagy testtel, nagyon lendületes és hosszú, ropogós piros bogyós gyümölcsösséget is mutató merlot, érintésnyi hűvösséggel, ami nagyon jól áll ennek a hosszú élet előtt álló bornak, amely nagy valószínűséggel a bikavér alapanyag lesz.

Merlot 2012

Primarius alapanyag, 500 literes új Seguin Moreau-hordó. Nagyon mély, átlátszatlan, feketébe hajló szín, kimért mozgás. Hihetetlenül koncentrált illatok törnek fel a pohárból: Aszalt barack, vörös áfonya, szedresség, magas kakaótartalmú csokoládé, zöldfűszerek. Kóstolva hatalmas test, itt is rendkívüli érettséget és komplexitást mutat, sok-sok érett kékbogyós gyümölcsös jeggyel, aszalt barackos csokoládéval, a háttérben elegáns hordófűszerekkel, egész szájat betöltő feszes struktúrával, amely komoly egyensúllyal, és eleganciával párosul már most.

Hidaspetre cabernet franc 2012

Válogatás alapanyag a Hidaspetre dűlőből. 225 literes új magyar hordó. Mély rubin szín lilás széli színekkel. Illatában eleinte nagyon visszafogott, az érett gyümölcsök mellett, sós ásványos jegyeket is mutató, rendkívül elegáns illatkomponenseket magában hordozó cabernet franc. Kortyban vastag, és feszes szerkezetet kapunk, és a koncentrált gyümölcsösség mellett, itt is megjelenik ez az sós, ásványos ízvilág, mely összességében a tétel komplexitásához, és érdekességéhez tesz hozzá.

Várdomb cabernet franc 2012

Válogatás alapanyag a Várdomb dűlőből. 225 literes új francia hordó. Feketébe hajló mély szín. Illata hasonlóan mély, áradó, érett kékbogyós gyümölcsökkel, leginkább tömény szedrességgel, csokoládéval, hordófűszerekkel. Szájban koncentrált, vastag, és rendkívül mély, sok részletet mutató nagy léptékű bor.

Syrah 2012

Válogatás alapanyag. 500 literes új magyar hordó. Lilás-feketés színvilág. Illatában lehengerlő koncentrációt mutat, aszalt meggy, szilvalekvár, keleti fűszerek, kis vanília, borsosság. Szájban óriási koncentráltság, érett kékbogyós gyümölcsök, csokoládé, zöldfűszerek, krémesség. Tanninja érett, de élénk. Tömör szerkezetű, csábos, de egyensúlyos, és elegáns syrah. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!