Tábor István: Kommunikációs hibát követtem el, gyertek ingyen kóstolni

2016. március 18. 18:37

Levélben reagált Tábor István, a Winelovers-rendezvényeket szervező cég tulajdonosa az utóbbi napok eseményeire. Úgy látja, nem volt elég körültekintő, és kommunikációs hibát követett el. Tábor levelében a teljes Horeca-szektort meghívja a Tokaji Március kóstolóra, és a még szabad mesterkurzushelyeket is ingyen felajánlja a szakmabelieknek.

2016. március 18. 18:37
Bukovics Martin

Mint azt a Mandiner.bor szerdán megírta, három borszakembert tiltatott ki a Tokaji Borlovagrenddel Tábor István az általa szervezett Winelovers-rendezvényekről. Tábor szerint Szabó Edit, Tóth Rita és Ercsey Dániel kitiltásának oka van, ám hogy mi, nem árulta el nekünk. Úgy tudjuk, a Tábor-rendezvényekkel kapcsolatos negatív véleményük volt ennek oka. A borlovagrend tagjai, Kovács Tibor és Barta Károly szerint kellemetlen és szerencsétlen helyzetbe hozták őket, az egyik kitiltott, Ercsey Dániel, a Wine Sofa bormagazin főszerkesztője az ügy miatt ki is lépett az egyesületből.

Tábor István akkor nem érezte fontosnak, hogy bővebben reagáljon kérdéseinkre, most, két napra rá, mikor több anyag is napvilágot látott az üggyel kapcsolatban, levelet írt szerkesztőségünket. Kérte, hogy ezt változtatások nélkül közöljük:

„Honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere.”

Vagyis „Élj tisztességesen, senkit ne sérts, kinek-kinek add meg a magáét” – a római jog egyik első és legfontosabb regulája. Nem tévesztettem ezt szem elől akkor sem, amikor a Tokaji Borlovagrend Tokaji Március Nagykóstolóra tervezett sajtótájékoztatóját szervezni kezdtem. De nem voltam elég körültekintő, és ezért az érintettek elnézését kérem.

A második kommunikációs hibát talán akkor követtem el, amikor sajnáltam az időt a félreértések és a pontatlan sajtóinformációk tisztázására, ehelyett, egy sikeres rendezvény érdekében, inkább a lebonyolításra fordítottam minden energiámat. Mostanra világos: az elmúlt napokban eszkalálódó helyzetnek már nem csak a Tokajt hirdető, a borvidék előmozdítását célzó rendezvény látja kárát, hanem a borvidék is. Ezen a ponton ezért ki kell állnom.

Hogy ne mélyítsem a lövészárkokat, közleményemben csak a sajtóban megjelent tárgyi tévedések tisztázása a célom. Ezen felül azért, hogy a Tokaji borvidék, és azon túl Magyarország ne lássa kárát egy szűk szakmai kör csatározásának, a rendezvény kapuit ezennel megnyitom minden újságíró és szakmai szereplő előtt, továbbá szeretettel meghívom a HoReCa szektor minden szereplőjét, hogy a kiállítókkal, boraikkal ismerkedhessenek. Számukra a rendezvényre ingyenes belépést biztosítunk, továbbá felajánljuk a mesterkurzusok még szabad férőhelyeit.

Hogy jó szándékomnak tetteimmel is nyomatékot adjak, ezen túlmenően a szervező Trinety Media Kft. licitálni fog a 2016-os Nagy Tokaji Borárverésen is, egyetértve a Tokaji Borlovagrend céljaival.

Azok előtt a Tokaji pincészetek előtt, amelyek a rendezvényig hátralévő alig 24 órában jelzik részvételi szándékukat, természetesen, ahogy eddig is, nyitva áll a kapu.

Az utóbbi időben többen is aggályokat fogalmaztak meg a Tokaji Március programmal, valamint a Winelovers rendezvények névváltoztatásával kapcsolatban.

A Tokaji Március rendezvény névváltoztatásról először Kézdy Dániel fogalmazott meg kritikát egy levélben, amelyet a Furmint Február – az ő saját rendezvénye – kiállítóinak küldött el, és amelyet a Mandiner borrovata tett közzé. A Furmint Február tulajdonosa szerint a Tokaji Március „a többi névváltoztatással együtt kimondottan rontja a Furmint Február pozícióját”.

Kézdy Dániel egy e-mail váltásból előzetes információkkal rendelkezett arról, hogy a Tokaj Grand Tokaji Március néven folytatja a jövőben, és akkor nem emelt kifogást a döntéssel kapcsolatban. Egyébként az első Olaszrizling Október esemény szervezésénél áldását is adta arra a névadásra, sőt, két évig segítettük őt a Furmint Február kommunikálásában.

Kézdy Facebook oldalán többen a Trinety Media Kft. #winelover „névvel való visszaélését” is bírálták. A Winelovers rendezvényszervező csoport első kampányának indulása előtt ugyanakkor egyeztetett Gabrovits Lottéval, aki abban az időben a #winelover közösség magyarországi vezető személyisége volt. Gabrovits akkori levelünket továbbította Luiz Albertonak, a #winelover alapítójának, aki részletesen választolt a kérdésekre, és áldását adta a névhasználatra.

Reméljük sikerül megfelelően rendezni a félreértéseket. Köszönjük, hogy egyre több borkedvelő vesz részt rendezvényeinken, és ezúton köszönjük a borászok együttműködését. Építő jellegű kritikáikra, javaslataikra, ahogy eddig is, ezek után is nyitottak vagyunk.

Ez tehát Tábor István lapunknak írt levele.

Szerdai cikkünk megjelenése óta egyébként eltűnt a március 19-i Tokaji Március nagykóstoló honlapjáról az utalás a rendezvény országos jellegére, a kiállítók száma pedig csökkent, illetve átalakult: olyan pincészetek borait is kínálni fogják, akik a rendezvényen nem terveztek megjelenni. A kóstoló 14 órakor kezdődik.

FRISSÍTÉS (03.19): Tóth Rita cáfolja Tábor István szavait a Winelovers-Winelover megállapodással kapcsolatban, szó sem volt ilyenről szerinte.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mojjo
2016. március 20. 12:53
Eljutott hozzájuk, nyilatkoztak róla, megvitatták egymás között, hogy mi legyen, úgy döntöttek, hogy szolgalalkűen asszisztálnak tagjaik kitiltásához, end of the story. Nem arról van szó, hogy bármi elkerülte volna a figyelmüket, ez a részükről egy átgondolt döntés és így értékválasztás is volt. Amúgy igen, gagyi az alapkiindulás, márhogy @winelover, meg winelovers plágium, nemár, meg tokaji március vs furmint február, szintén nemár, főleg egy rég futó olaszrizling október után, de ez a rész nem igazán érdekel. Az ezt követő reakciók és értékválasztások igen.
nicknamenick
2016. március 20. 01:33
...bocs, Martin, sajnos már tényleg ezt gondolom :-( (még 1-2 ilyen és az RSS-olvasómból is kiirtom a mandinert)
nicknamenick
2016. március 20. 01:29
nekem elég szimpatikus sok hozzászólásod, úh lehet, h kissé elfogult vagyok ... azzal teljesen egyetértek, h ez már több, mint gagyi azt nem tudom, kinek van igaza, de azt már elérték, h már nem is érdekel igazán - ez már tényleg fullra szánalomkirályság :-( a Borlovagrendet viszont sztem nem kell emiatt okolni - ők egyrészt tök kívülállók, azt se tudják, mi van, másrészt meg nem is jut el feltétlenül hozzájuk minden ilyen gyorsan: tudod, ők dolgoznak is, szőlőt metszenek, miegymás, hogy nekünk legyen majd mit inni később is, nem szerencsétlenkedek holmi noname fórumokban... :-P :-)
Mojjo
2016. március 20. 01:21
Hát, esélyes, hogy hazudozással próbálja jóvá tenni, ami csak súlyosbítja az egészet - lsd a frissítés részt. (Persze nem tudom, mi történt valójában, így lehet a @winelover tagok hazudnak, de valaki nem mond igazat, az tuti.) Egyrészt. Másrészt nettó bicskanyitogató tahóságot úgy értékelni, hogy "nem voltam elég körültekintő" egyrészt némileg vicces, másrészt azt mutatja, hogy még most sincs Tábor úrnak fogalma sem róla, hogy mi is a helyzet. Dehogy jött ő rá, hogy hülye volt. Arra jött rá, hogy negatív visszhangja lett ennek az egésznek. Ez két nagyon különböző dolog. Értsd, hogy mit jelent ez a "nem voltam elég körültekintő". Nem emberi aspektust, hanem üzletit. Harmadréazt - és ez a legjobb - legalább annyi mikronnyi kis lehetőségem, vahy ha úgy tetszik hatalmam van, hogy eldönthessem, kinek, mire adom a pénzem. A bornál pedig ez érdekel. Nem csak a bor maga, hanem ami mögötte van - vagy inkább aki mögötte van. Igyekszem megismerni a termelőket, az értékrendjüket, gondolkodásukat és igen, eszerint (is) választani a bort. Ez nekem fontos, mert számomra a bor több, mint egy random alkoholos ital. De a borral kapcsolatos egyéb dolgolra - így pl a renddezvényekre is - él ez. Ha megtehetem, hogy olyan ember által szervezett kóstolót támogassak a pénzemmel, akivel azonosulni tudok, akkor azt fogom, nem pedig azt, aki nulla alá írta le magát nálam. Ez ilyen egyszerű. Emiatt igazán kár seppokukat követelned. A Tokaji Borlovagrend meg tényleg no comment. Ha valamely oldalt/bagázst ki lehet emelni negatív irányba ebben a történetben, akkor azok ők. Arra, hogy asszisztálbak ilyen dolgokhoz, a saját tagjaik ellenében, nincs és nem lehet mentség. Legalja dolog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!