Sok hűhó és véres háború – ezért?

2022. március 30. 10:07

Az idő Ázsiának dolgozik. Egyetlen térség veszít: az öregedő Európa.

2022. március 30. 10:07
null
Jásdi István
Jásdi István
Vendégszerző

Írta: Jásdi István csopaki borász, üzletember

 

Putyin háborúja talán el is söpörte Nagy Péter európai Oroszországról szőtt álmait. A birodalom, amelyik a poltavai csata óta európai nagyhatalomnak számított és forradalmak, háborúk sorsát döntötte el a kontinensen, a nemzet, amelyik Dosztojevszkijt és Csajkovszkijt adta a világnak, természetesen nem fog eltűnni. Gáz- és kőolajvezetékei, ásványi anyagai a keresleti világpiacon nem maradnak vevők nélkül. Kína, India, az összes kis és nagy tigris éhesen várja, hogy ráharaphassanak Szibéria emlőire.

Oroszország talán ázsiai országgá válik,

de hogy közben erősödik vagy gyengül – az a jövő zenéje.

Amivel az egykori KGB-s kém biztosan nem számolt, hogy a háború ebben a zavaros, ha lehet az orosznál is korruptabb, sok nemzetiségű országban, orosz, osztrák, lengyel és magyar történelmű területen megteremti az ukrán nemzetet.

A leginkább oligarcháiról, bokszolókról, korrupt határőrökről és náci futball szurkolókról ismert Ukrajna lakóit nemzetté forrasztja a közös ellenség. Az állam, ahol nem használhatták anyanyelvüket az ország negyedét kitevő nemzetiségek, amelynek lakói közül minden ötödik közül csak külföldön talált munkát és asszonyai közül minden évben háromezren hordanak ki béranyaként amerikai és kínai csecsemőket, a világ együttérzése mellett nemzetté kovácsolódik. Paradox módon egyetlen dolog nem változik. Nomen est omen.

Ukrajna – a Határvidék – most is két világ, most már Ázsia és Európa határán fekszik.

Az életük ettől nem lesz egyszerűbb. 

Az Egyesült Államok, amelyik a stratégiájában mindig csak a holnapi napig lát, elérte legközvetlenebb céljait. Európát, a német ipart leválasztják Oroszországról, és eltűnt a képernyőről a térség világhatalommá válásának kísértete. A palagáz stabil piacokhoz jutott. Avval már nem számolhattak, hogy a dollár és a nemzetközi pénzügyi rendszer fegyverként való bevetése valószínűleg megpecsételte ezek sorsát, és Amerika előbb-utóbb elveszítheti hadserege melletti legerősebb aduját. Kényszerből visszafordul az atlanti térség felé, és kevesebb energiája marad a Csendes óceáni területekre, ahol pedig a 21. században eldőlnek a dolgok. Ottani szövetségesei, Japán, Ausztrália, Dél-Korea és Tajvan egyre ijedtebben nézik az eseményeket.

Ázsia már nemcsak az olcsó munkaerőből és a Nyugatról lopott technológiákból működik. Az orosz nyersanyagokkal jelentős versenyelőnyhöz jut. Minden tétet a kereskedelem és a globális ellátási láncok kiépítésére fordíthat. Nyerésben van.

Ha elkerüli a fegyveres konfliktusokat, az idő Ázsiának dolgozik. 

Egyetlen térség veszít el mindent. Az öregedő Európa túl későn kísérletezik az önálló politikaalakítás képességének megszerzésével. Elveszítve legtekintélyesebb tagját, Nagy Britanniát, az egyetlent, amelyik a világon bárhol beavatkozni képes haditengerészettel rendelkezik, lokális tényezővé válik. Versenyképessége a dráguló energiahordozók, a hiányzó alapanyagok, a bizonytalanná vált ellátási láncok meg az öregedő népesség következtében egyre romlik. Járműipara, hajógyártása és repülőgépipara már eddig is a járvány legnagyobb vesztesei voltak. Politikai súlyát tovább csökkenti a nemzetállamok széthúzása.

Lassan de biztosan folklorisztikus szerepbe csúszik a magát földrésznek nevező nyúlvány Eurázsia nyugati csücskeiben. Süllyedő Velence, múzeumok és városok, amelyeket egyszer minden kínainak látnia kell! És Svájc – a globális elit trezorja.

Mi, magyarok osztozunk Európa sorsában.

Továbbra is az az érdekünk, hogy Oroszországgal és Németországgal ne legyenek közös határaink. Ha voltak – mindig baj volt. A magyar fellendülés évtizedei valószínűleg hosszú időre elmúltak. Ezúttal rövidebb volt, mint a Kiegyezés utáni ötven jó esztendő.

A legnagyobb vesztes még így sem Magyarország és Európa. A Föld a vesztes. Mi, mindannyian.

Új, minden eddiginél veszélyesebb fegyverkezési verseny indul a világban. Minden új fegyverrendszert ki kell próbálni egy napon.

Klíma- és környezetvédelemről már nem is esik szó. Szennyező fűtőanyagokkal kell sürgősen pótolni a tisztábbakat. Tudjuk, hogy a Föld óráján a huszonnegyedik órában vagyunk, de most más dolgunk akadt. A másodpercmutató meg halad az éjfél felé.

 

Nyitókép forrása: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ati Papa
2022. március 30. 21:08
A béranyaságról még eddig nem hallottam, viszont rengetegen jönnek onnan is ahol még nincsenek harcok. Valószínűleg már nem nagyon van mit enni sem. lehet, hogy ezért is kaphatók szinte mindenre? Azért furcsa, hogy márc. 28-ig 530 ezren jöttek Magyarországra és csak 7947 menedékkérő volt. Talán Ukrajnában még mindig a nyugat az álmok netovábbja? Az itthoni médiák nem reklámozzák, de sokukat leginkább kitárt kupival várják. Lesz még keserves csalódás sokuknak.
Vakfolt
2022. március 30. 16:42
Ameróka attól fosott, hogy létrejön a közép hatalma, a legnagyobb egybefüggő kontinenseken egy egységes birodalom, ördögi tervük Ukrajna behálózásával igazi csikicsuki helyzetet teremtett, ha hagyják, akkor az oroszoknak rárakják a torkára a kést, ott a szájukban a nato rakétapajzsa, ha nem hagyják, akkor jó időre, ha nem örökre sikeresen összevesztek, a közzép birodalmának szevasz, nem találkozik a technologia és a tudás. Annak idején is baszott boldogok voltak, hogy nem valósult meg a nagy német egység, csak a kicsi.. az öröm elhamarkodottnak bizonyult, hát akkor most nem orosz-eu egység lesz, hanem orosz-ázsiai, tudás ott is van, talán még több is, és mégvalami: szaporulat. És innentől kurvamindegy miféle ukrán nép alakult a remények halmán, az már nem oszt nem szoroz.
Vasalo
2022. március 30. 13:23
Europát nemcsak az öregedés teszi tönkre, hanem a végtelen analfabetizmus. Már alig van még legfelsőbb politikai szinteken is ember, aki látná és hangoztatná Europa egyetlen elönyét minden más kontinensel szemben, hogy itt meg van a tudás a gazdasági háttér és az olcso és szinte kimerithetetlen energiaforrás amire épiteni lehet. Az europai társadalom egyre több aljas a világot maximum képernyöről értő politikust termelt ki ( nincs kizárva, hogy béranyáktol) aki csak a jomodban turkáltak és válogattak és fel sem merült bennük minek köszönhetik a jolétet, a teli boltokat, a vastag segélyeket, szociális hálot, és nem utolso sorban a zsiros bankkontoikat amiért a megynitáson kivül alig kellett valamit tenniük. Sajnos most irják ezért a politikai analfabetizmusért a számlát, ami egyre vastagabb lesz.
Házam Hazája
2022. március 30. 13:10
"Egyetlen térség veszít: az öregedő Európa." Usa meg a lincseléshez való szabad és alkotmányos jogát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!